Cemal HANİLÇİ

Gelseniz Nolur Gelmeseniz Nolur

Cemal HANİLÇİ

İnsanlar sağlığında birbirlerinin kıymetini bilmedikten sonra öldüğünde günlerce 
ağlasa nolur ağlamasa nolur büyüklerimizin kıymetinin sağlığında bilmedikten sonra yanlarına uğrayıp gönüllerini almadıktan sonra ellerini öpüp hayır dualarını almadıktan sonra her gün mezarına gitsen nolur gitmesen nolur.
        Düşünsenize siz sağsınız sizi arayıp sormuyorlar gidip gelmiyorlar ama siz öldükten sonra aman efendim yaman efendim diye diye gelip mezarınızda ağlayıp sızlıyorlar, bundan sonra ağlasınız nolup ağlamasanız nolur.
Düşünün bir kendinizi onun yerine koyun yaşlanmışsınız artık bir bardak suyu bile 
bazen kendi başınıza almaktan muzdaripsiniz üç beş tane oğlunuz kızınız var çok zor şartlarda büyüttünüz giydirdiniz yedirdiniz içirdiniz belki okuttunuz belki okutamadınız, geceleri hasta olunca sabahlara kadar başını beklediniz, büyüttünüz kimisini gelin ettiniz kimisini evlendirip yuvasını kurdunuz.
        Aradan zaman geçti herkes evlenip yuva sahibi oldu, çoğu zaman gelmediler ayda yılda bir ya geldiler ya gelmediler, çoğu zaman gelenininiz gideniniz olmadı bayramdan bayrama ya geldiler ya gelmediler hatta çoğu zaman bir telefon bile açıp halınızı hatırınızı sormadılar ve zaman geçti öldünüz gittiniz ondan sonra gelip mezarınızda ağlayıp sızlasalar nolur sızlamasalar nolur işte bu kadar açık.
Bir anneniz babanız var, sağlında gidin sağlığını sorun hatırını sorun ellerini öpüp   
Onları mutlu edin, bir el öpmeyle onlar mutlu olurlar, hayır dualarını alın bir çift güzel söz ile bir el öpmeyle sıcak bir muhabbet ile göreceksiniz gözleri nasıl ışıl ışıl olacaktır.
        Büyükleriniz öldükten sonra gidip mezarında ağlamanız da sızlamanız da boşunadır, eğer sağken gidip gelmediyseniz, halını hatırını sormadıysanız, mezarına gidip de ağlayıp gösteriş yapmayın ne kendinizi kandırın ne de başkasını.
        Ne kaybedersiniz? Haftada bir, on veya on beş günde bir hiç olmazsa ayda bir arayıp sormazsanız gidip gelmezseniz bunun vebalini bir ömür taşırsınız.
Yarın siz de yaşlanacak evinizde yalnız başınıza kalacaksınız ve gözleriniz bir umutla 
yolları bekleyecek çocuklarınızı sevdiklerinizi özleyeceksiniz ama onlar gelmeyecekler çünkü siz de gitmediniz sormadınız, tarih tekerrürden ibarettir.
        Boş vakitlerinizde bile zaman ayırmadığınız ailenize, zaman ayarın annenize babanıza abinize kardeşinize hısım ve akrabalarınıza zaman ayırın.
        Hele yaşlı insanları gördüğünüzde onlarla ilgilenin hatırını sorun. 
Büyüklerimiz bizlerin en büyük dayanağıdır,  onların üzerimizdeki gölgelerini onları 
Kaybedince anlarız, ileriki zamanlarda başımız sıkıştığında bir çıkmaza girdiğimizde, bir iç geçirip keşke babam olsaydı da bir danışsaydım deriz.
         Tarihimize baktığımızda büyüklerimizin ailedeki veya toplumdaki yerlerinin ne kadar da ağır ve ulvi bir yerde olduğunu görür ve ona göre hayatımıza bir çeki düzen veririz. 
        Hani Müslüm Gürses’in dediği gibi “ Son pişmanlık fayda etmez ” sözünü hayatımızda yaşamak istemiyorsak büyüklerimizin kıymetini sağ iken bilmeliyiz, onları sağlığında gidip halını hatırını sormalıyız, ellerini öpüp hayır dualarını almalıyız ki, yarın bizler de yaşlanınca büyüttüğümüz çocuklarımızdan aynı şekilde bize davranmalarını bekleyelim.
        Annemize babamıza bu dünyada evlatlık yapmayacak isek onlar vefat edip bu dünyadan göçüp gittikten sonra gidip de mezarlarında ağlayıp sızlamayın, ağlasanız ne olur ağlamasanız ne olur.
        Evet sevgili okurlarım, bir anneniz mi var bir babanız mı var eğer şimdiye kadar gidip halını hatırını sormuyor isek bari bundan sonra gidip ellerini öpüp hayır dualarını alın, zararın neresinden dönerseniz orası kardır bunu unutmayın.
        Büyüklerimizi soran görüp gözeten onların gözlerindeki ışığa bir nebzecik sebep olan evlatlar olmak dileğiyle;
        Saygıyla selametle, kalın sağlıcakla…….
        
        

Yazarın Diğer Yazıları