Erdal Öztürk

Kuraklık Geliyor

Erdal Öztürk

Malatya’da kış ortasına geldiğimiz şu günlerde yağış yok. Şimdiden köylüyü çiftçiyi kuraklık korkusu sarmış durumda. Kuraklık sadece çiftçi ve köylülerin sorunu sıkıntısı değil. Malatya’da yaşayan herkesin sorunu ve sıkıntısı olacak. Peki nasıl oldu da 4 mevsimi yaşayan Malatya böyle kurak bir iklimin etkisine girdi?

Yıllardır bugünlerin geleceğini söylemiştik. Ama biz söyleyip biz dinledik. Başta belediyelerimiz olmak üzere imar ve yeşil alanlara dikkat etmek zorundalar. Rant ve yerleşim uğruna yeşil neredeyse yok edildi. Ağacın olmadığı yerde yağmuru beklemek umut değil hayaldir. Çevreyi alabildiğince kirlettik. İstediğimiz yere beton yığınlarını dikmekten geri durmadık. Mevcut olan ağaçları ya söküp götürdük yada kesip attık. Ovayı bırakıp dağın tepesine bile beton yığınlarını diktik. Bugün kuraklık olacak korkusuyla yaşıyorsak ki kurak bir süreç yaşıyoruz. Yetkililerin artık radikal kararlar alması gerekiyor. Önce yeşil alan ve ağaçlandırma çalışmaları yapmaları gerekiyor. Ne kadar ağacımız çok olursa o kadar da sığınacak yerimiz ve geleceğimiz olur. Her yeri çöplerle kirlettik. Biz doğaya ne verirsek doğada onu bize geri verir. Yani ne ekersek onu biçeriz.

 İçme sularımızı hovardaca kullanıyoruz. Yarın içecek su bulamayacağız. Bütün herkesi içme sularını dikkatli kullanması gerekiyor. Kuraklık umursanmayacak ciddiye alınmayacak bir durum değildir. Yaşam tarzımızı baştan sona olumsuz bir şekilde etkileyecek kuraklığı kendi ellerimizle yaratmayalım. Yağış olmazsa buğday olmaz. Yağış olmazsa meyve ve sebzeler olmaz. Yağış olmazsa hastalıklar kol gezer. Yani doğanın dengesini bozarsak doğada bizi bozar. Belediye başkanlarımızdan imar için ruhsat izini verdiklerinde önce yeşil alan ve ağaçlandırma şartını koymaları gerekir. Bu topraklar bu memleket bizim. Yarınımıza daha güzel günlere hep beraber sahip çıkalım.

Yazarın Diğer Yazıları