Özge Sever

Bu Senin Hakkın

Özge Sever

Değerli okur, seçime sayılı günler kaldı. Her parti adayının seçilmesi için çeşitli siyasi kampanyalar hazırladı ve seçmene sundu. Seçmen düşündü taşındı kendisine en yakın, en uygun gördüğü partiyi mecliste görmek için oy kullanacağı günü beklemeye başladı.

Seçimde sandığa gitmeyi düşünmeyen yoktur diye umut ediyorum. Herkesin sandığa gitmesini istiyorum. Şu partiye, bu partiye oy vermeniz için sizi yönlendirmek amacın da hiç değilim. Sadece seçme hakkının ne kadar önemli olduğunu ne kadar vazgeçilmez olduğunu lütfen unutmayın diyorum.

Peki,  dünyada kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren ülkelere bakalım ne derseniz?  1600’lı yıllarda başlayan mücadele örgütlü olarak 19. yüzyılda gerçekleşmeye başladı.  Yeni Zelanda 1893 yılında ülke kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verdi. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan ilk Avrupa ülkesi Finlandiya oldu. Finlandiya, dünyada ilk kadın milletvekillerinin meclise girdiği ülke unvanını da taşıyor. 1907 yılında 19 kadın milletvekili meclise girmeyi başarmıştı. Almanya 1918, Rusya 1919, ABD 1920 yılında bu hakkı elde etti. Türkiye’de kadınlar 20 Mart 1930'da belediye seçimlerinde seçme hakkı kazandı. 1933'te Köy Kanunu'nda muhtar seçme ve köy heyetine seçilme hakkı düzenlendi. Milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına ise 5 Aralık 1934'te yapılan anayasa değişikliğiyle kavuştular. 8 Şubat 1935'de ilk defa meclis seçimlerine katılan Türk kadınları mecliste 18 sandalye elde ettiler. Fransa’da kadınlara bu hak 1944 yılında verildi. İtalya 1945 yılında, Japonya 1945 yılında, Suriye 1949’da, Hindistan 1950 yılında,  Cezayir 1962, İran 1963 yılında, İsviçre 1971, Irak 1980,  Umman 1994, Kuveyt 2005, Birleşik Arap Emirlikleri 2006, Suudi Arabistan 2011 yılında. Ülkelerin tarihsel dağılımı bu şekilde gidiyor. Ben hepsini almadım ama yazımın sonuna bir link bırakacağım oradan daha fazla ülkeyi görebilirsiniz.

Siyaset bir süredir erkek egemenliğinde kalmıştı. Bu seçimde Meral Akşener’in siyasete yaptığı katkıyı es geçemeyeceğim. Siyasete girdiği günden itibaren siyaseti canlandırdı. Oy vermek istersiniz veya vermezsiniz sizin bileceğiniz iş.  Ben bir kadın olarak siyasetin içinde aktif bir rol alan kadın olduğu için çok mutluyum. Ülkenin buna ihtiyacı vardı. Bu ülkeye artık kadın eli değmeliydi.

M.Kemal Atatürk diyor ki; “Toplumu kalkındırmak istiyorsak, izlememiz gereken daha emin ve daha etkili bir yol vardır. O da Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, kadının, bilimsel, toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur.”

At gözlüklerimizi bir kenara bırakalım.  Particiliği, sağcılığı, solculuğu bir kenara bırakalım. Artısıyla eksisiyle düşünüp en iyi olacağını düşündüğümüz insanlardan yana tercih hakkımızı kullanalım.  Ülkesini elbette en iyi düşünecek olan yine bu ülkenin insanları olacaktır.

Bir kadın olarak birçok Avrupa ülkesinden önce bana seçme ve seçilme hakkı verdiği için Atama minnet duyuyorum ve tüm kadınların özellikle kadınların oy kullanmasını bu haklarından vazgeçmeden sandığa gitmesini bekliyorum.

 

(https://onedio.com/haber/ulke-ulke-kadinlarin-secme-ve-secilme-haklarina-sahip-olma-kronolojisi-663664)

 

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları