M. Said Yalçın

Tanıtım Günleri gövde gösterisine dönüşünce..!

M. Said Yalçın

İstanbul Yenikapı Malatya Tanıtım günlerinde, yine ulusal ve yerel basında nasıl parçalandığımızın örnekleri tüm yurtta sergilendi. 
Hatırlanacağı üzere Yeni Malatyaspor’da  bu köy benimdir bırakmıyorum deyip inat eden Adil Gevrek, yine sahnedeydi. Akabinde tanıtım günlerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de ağa da benim paşada mantalitesiyle, programın her noktasına maydanoz oldu. Mastöb bana göre sınıfta kaldı.
450 milyon borç bırakıp, Malatya’yı terkeden ve tepkiler üzerine tekrar sahneye çıkıp(makon ile birlikte) gövde gösterisi yapan ağa Adil Gevrek ve zevatları, İstanbul’da Malatya günlerini paramparça ederek yine bölmeyi başardı. Hangi yüzle Malatyalıların karşısına çıktı bunu da bilemiyoruz. Tabiki bunlar bir dedikodu dan ibaretti ama, Adil Gevrek’in 450 milyon gibi bir borcu bırakıp kaçması ve sonrası hesap sorulamaması akabinde bugün itibari ile kulübün yarı borcunu ekibi ile karşılayacağı zırvalamaları damga vurdu. İlginç olan bu kadar tepki çeken Adil Gevrek ve zevatlarının siyasi partilerin ziyaretleri oldu. 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği yetkilileri de tanıtım günlerinde üstüne farz olmayan sorunlar yaşattı. Bir çok programa engel olmaya çalışan İBB yetkilileri protokol krizini başlatan tek merci oldu. Sonrası malum tüm siyasi partiler ayaklanarak, o güzelim tanıtım günlerini berbat edip kenara çekildiler. Hatta İBB Genel sekreteri olarak söylenen(ve benim tanımadığım) MASTÖB yetkilisi bir şahısa , hakaretler yağdırarak tanıtım günlerini yaptırmayacağı tehditinde de bulunduğu duyumu şaşkınlıkla karşılandı. Yenikapı fuar alanı İBB’ne ait olsa da, o tanıtım günlerini yaptırmayacak bir güce nasıl sahip olmuşlar onu da anlamakta zorluk çektik.
Mastöb’e gelince, aylar öncesinden belli olan bir proğramın tanıtımı kanaatimce sıfırdı. Tonlarca para harcandı ama, nihayetinde İstanbul’da tanıtım bağlamında hiçbir icraat gerçekleşmediği görüldü. Oysa ki, İstanbul gibi bir  yerde, kaysı dağıtılarak çeşitli ilçelerde ve insanların çok olduğu caddelerde tanıtım günlerine davet edilebilir ve bu güzel organizasyonu da ulusal ve yerel basınla paylaşarak daha çok katılım sağlanması gerekirdi diye düşünüyorum. Sadece kaysı dağıtımı ile değil elbetteki çeşitli aktiviteler ile daha anlamlı hale gelebilirdi…
İstanbul’da düzenlenen 5. Geleneksel Malatya Tanıtım Günlerinde Malatya’ya yakışmayan olay çıktı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, kendisine söz verilmemesini ve siyasi konuşmaları eleştirerek Malatya Valisi Hulusi Şahin’i hedef aldı. Etkinlikte sık sık gerginlikler yaşandı. Öte yandan tartışmayı MHP Milletvekili Arzu Erdem’in siyasi açıklamaları da alevlendirdi. Oysaki bu proğramın sahibi MASTÖB’dü. Hani aklımıza gelen acaba?  Vali Bey ile Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Mastöb’e bir baskısımı söz konusuydu protokol konuşmalarında dedik ama bunu da teyit ettik. Asla Sayın Valimiz Hulusi Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın böyle bir baskısı olmadığını bizzat mastöb yetkilierinden dinledik.
VALİ HULUSİ ŞAHİN
Malatya’ya devlet geldi . Hakikaten devlet adamı olan işinin gereğini tüm hatlarıyla işleyen adam gibi adam Hulusi Şahin bey. Sayın Valimiz kısa bir zamanda Malatya’ya gelmesine rağmen tüm olaylara vakıf bir şekilde akabinde Malatyalıların gönlünde taht kurarak işinin başında. Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözü ; 
BÜYÜK OLMAK İÇİN HİÇ KİMSEYE İLTİFAT ETMEYECEKSİN; HİÇ KİMSEYİ ALDATMAYACAKSIN. ÜLKE İÇİN GERÇEK AMAÇ NE İSE, ONU GÖRECEK VE O HEDEFE YÜRÜYECEKSİN. HERKES SENİN ALEYHİNDE BULUNACAKTIR, SENİ YOLUNDAN ÇEVİRMEYE ÇALIŞACAKTIR, FAKAT SEN BUNLARA KARŞI DİRENCEKSİN. ÖNÜNE SONSUZ ENGELLERDE YIĞILACAKTIR. KENDİNİ BÜYÜK DEĞİL, KÜÇÜK, ZAYIF, ARAÇSIZ, HİÇ SAYARAK, KİMSEDEN YARDIM GELMEYECEĞİNE İNANARAK, BU ENGELLERİ AŞACAKSIN. BUNDAN SONRA DA SANA BÜYÜK DERLERSE... BUNU SÖYLEYENLERE GÜLÜP GEÇECEKSİN.
İl dışındaki bazı kendini bilmez şahıslar, devlet adamına hakaretler yağdırması hakikaten üzücü. Bir Malatya’lı olarak esefle kınadığımı belirtmek isterim. Bakınız programı düzenleyen Mastöb olmasına rağmen tepkiler Vali beye gelmesine karşılık çıkıp aslanlar gibi konuşması ;
 “Ben 4 aydır Malatya Valisi olarak atandım. Hep Malatya’nın güzelliklerini gördüm. Malatya’yı Malatya yapan Malatyalılar. Malatyalıların Malatya sevgisi. Ama böyle kısır çekişmelerle kimse bir yere varamaz. Burada bahsi geçen sadece protokol düzeniydi. Protokolde belli bir sıra vardır. O sıraya göre konuşmalar yapılır. Sıra devam ederken bir kişi araya girip bende konuşacağım derse bu sefer protokolün düzeni bozulur. Bizim ifade ettiğimiz bu. Burada kim niye siyaset yapıyor. Hepimizin hedefi Malatya’yı tanıtmak. Malatya’yı İstanbul’da Malatyalılarla buluşturmak. Burada sayısız dernek çalıştı emek verdi. Bu güzel hazırlıklar ötelendi. Geriye bazı siyasi parti temsilcilerinin bazı hedefleri ortaya çıktı. Bu doğru olmadı. Gelin bunu unutalım. Malatya’yı konuşalım.” dedi.
Bu arada tanıtım günleri, film festivali, Arslantepe Buluşmaları, Gastroloji gibi daha sayamadığım bir çok festival ile Malatya varolmaya devam ediyor. Kimse bu festivalleri ve tanıtım günlerinin maddi bağlamda şehire zarar verdiğini söylemesin. Buna güler geçerim…

Yazarın Diğer Yazıları