Burak Dönmez

Dinlenik Kalp Atım Hızı

Burak Dönmez

Süreç içerisinde aerobik kondisyon gelişimini takip etmenin ve antrenman için uygun durumda olup olmadığını tahmin edilmesinin bir yoludur.

Genellikle sabahları, hatta yataktan kalkmadan önce yapılan bir kalp atış hızı ölçümüdür. Çoğu zaman günümüzde akıllı saatler aracılığıyla saniyeler içinde yapılabilecek bir ölçümdür.

Eğer bir çift antrenman günündeyseniz, akşam antrenmanına uygunluğunuzu belirlemek için böyle bir durumda uzanın ve 3 dakika dinlenin. Bundan sonra, ölçümü alın ve sabahkiyle karşılaştırın.

Daha yüksek stres (yük) altında kaldığı zamanlarda vücut kortizon ve adrenalin hormonlarını salgılar, hasarı onarır ve mevcut süreci normalleştirmeye çalışır. Tüm bunlar, kalbin daha fazla kan pompalamasını gerektirir ve istirahat halindeki kalp atış hızının artmasına neden olur.

Dinlenik kalp atım hızını her gün ölçerek "normal" veya ortalama seviyeyi anlayabilirsiniz. Bu durum bazı genel nedenlerden dolayı birebir aynı sonucu vermeyecektir.

~5-7 bpm'den veya %10'dan (hangisi daha yüksekse) daha yüksek dinlenik kalp atım hızı vücudun tamamen toparlanmadığını gösterir.

Antrenmanlara tamamen dinlenmiş olarak gelmek, performansı optimize etmek için önemlidir. Bu şekilde sporcular daha fazla antrenman yükünü tolere edebilir ve daha iyi gelişebilir.

Uygun bir toparlanma olmadan vücut daha yüksek bir antrenman yüküne uyum sağlayamaz.

Sporcunun dinlenin kalp atım hızı, toparlanmayı izlemenin harika bir yoludur. Bunu ölçmek, şiddetli bir antrenmandan sonra toparlanmanın nasıl ilerlediği hakkında bir fikir verecektir. Ayrıca, aşırı antrenmanın ilk belirtilerini fark etmeye yardımcı olacaktır.

Çoğu zaman kendimizi daha iyi hissetsek bile vücudumuz hala stresle mücadele eder.
 

Yazarın Diğer Yazıları