Burak Dönmez

Buz Banyosu İşe Yarar mı?

Burak Dönmez

Buzlu su, damarların daralmasına neden olur, kan akışını yavaşlatır, bu da şişmeyi, akut inflamasyonu ve kas hasarını azaltabilir.

Ayrıca, buz banyoları, nöromüsküler performansı (sıçrama, sprint) arttırmakta, DOMS durumunu ve kreatin kinaz düzeylerini azaltmaktadır.

Burada kas hasarını gösteren kratin kinaz seviyesinin azalması arka arkaya müsabakaya çıkan sporcular için çok işlevsel bir fayda olarak değerlendirilebilir.

Ancak buz banyolarını kullanmadan önce dikkat etmemiz gereken konular elbette ki var!

Vücut kütlesi ve vücut yağ yüzdeleri daha yüksek olan kişilere kıyasla vücut kütlesi ve vücut yağ yüzdeleri daha düşük olan bireylerde çekirdek vücut sıcaklığının daha hızlı düşmektedir. Bu durum göz önüne alınarak bireysel farklılıklarda uygulama gerçekleştirilmelidir.

Tek seferde, örnek: 10 dakika, buz banyosu yapmaktansa 2x5 dakika şeklinde uygulamalar yapmak core sıcaklığını düşürmede daha etkili olabilmektedir.

Antrenmanlar arasında toparlanma için yeterli olan 48 saatlik süreyi vermek her seanstan sonra buz banyosu yapmaktan hiç de farklı değildir. Eğer ki imkân varsa toparlanma şansı sporcuların vücuduna tanınmalıdır.

Buz banyoları, sıçrama performansını her ne kadar arttırsa da 48 saate kadar eklem sertliğini düşürmektedir. Bu durumda, her sıçramada yerde daha fazla zaman harcarsınız ve bu nedenle hareketler daha yavaş olur. Artan eklem stresi nedeniyle sakatlık riskini de artırabilir.

Buz banyosu, egzersiz sonrası kas hipertrofisi tepkisini azaltmaktadır. Protein dağıtımını ve alımını düşürmektedir. Bu, kas protein sentezini (yeni kas oluşturma yeteneği) ciddi şekilde azalmaktadır.

Artan antrenman hacmi dönemlerinde buz banyolarının kullanılmasının yüksek kuvvet, hız ve güç çıktılarını koruyabileceği sonucuna varabiliriz. Bu, spora yeni başlayan biri değilseniz ve kas kütlesi kazanmak gibi bir hedefiniz yoksa yüksek antrenman yükü dönemlerinde buz banyosunun daha kaliteli antrenman seansları yapmamıza yardımcı olabileceği anlamına gelmektedir.

Buz banyosu ile toparlanmayı düşünmeden önce, uyku, beslenme ve dış stresi en aza indirme gibi konuları düşünmek daha faydalı olabilir.
 

Yazarın Diğer Yazıları