Ali Haydar Koyun

'Gelen gitti, ömür bitti, sorunlar ise bitmedi…'

Ali Haydar Koyun

Beni tanıyanların ve yazılarımı takip edenlerin bildiği gibi ben dört yaşında yakalanmış olduğum romatizma hastalığı nedeniyle 1979 yılından itibaren bir daha yürüyemedim.
1979 yılında yürüyemeyerek engelli oluşumun üzerinden tam 43 yıl gelip geçti.
Engellilikten dolayı yaşamış olduğumuz genel ve yerel sorunları araştırıp çözüm üretmek ve insan onuruna yaraşır bir yaşam koşullarına kavuşmak amacıyla 1992 yılında dernek kuruluşu için çalışmalara başladım. 
Yaklaşık iki yıl kadar süren bir çalışmadan sonra önderlik ettiğim dernek kuruluşunu 1994 yılında nihayete erdirerek mücadeleye başladık. 
1994 yılında Türkiye Sakatlar Derneği Malatya Şubesini kurarak mücadeleye başladığımız günden bugüne kadar aradan 28 yıl geçti.
Bu 28 yıllık süre içerisinde 24 Aralık 1995, 18 Nisan 1999, 3 Kasım 2002, 22 Temmuz 2007, 12 Haziran 2011, 10 Ağustos 2014, 7 Haziran 2015, 1 Kasım 2015 ve 24 Haziran 2018 tarihlerinde gerçekleşen toplam 9 tane Cumhurbaşkanı Seçimi ile Milletvekili Genel Seçimi gerçekleşmiş ve sonucunda ise bu süre zarflarında toplam 17 hükümet kuruluşu gerçekleşmiştir.
17 hükümet değişikliğinde ise engellilerden sorumlu olarak toplam 19 bakan değişik tarihlerde görevde bulundu.
Bunun dışında ise 27 Mart 1994, 18 Nisan 1999, 28 Mart 2004, 29 Mart 2009, 30 Mart 2014 ve 31 Mart 2019 tarihlerinde gerçekleşen toplam 6 tane Mahalli İdareler Genel Seçimi sonucunda ise 6 tane belediye başkanı ilimizde görev yapmış oldu.
Aradan geçen bu 28 yıllık süre zarfında ise toplam 13 tane vali ilimizde görevde bulunup ayrılmıştır.
Genel seçimleri, mahalli yerel seçimleri, bakanları, belediye başkanlarını ve valileri bu kadar detaylı yamamın nedenine gelince…
Gerek genel seçimlerde gerekse de yerel seçimlerde seçilerek göreve gelenler ile atanmış idarecilerin tamamı geldikleri görevlerde ayrılmış olmalarına rağmen kurumlar ile makamlar nasıl kalıcı ise biz engellilerinde engelliliğimizden dolayı yaşadığımız bazı sorunlarımızda kalıcıdır.
Cumhurbaşkanları değişti, engellilerin yaşadığı sorunlar değişmedi.
Her genel seçimlerde hükümetler değişti, ancak engellilerin yaşadığı sorunlar bir türlü değişmedi.
Kurulan her hükümetlerden sonra sayısız defa bakanlar göreve gelip gitti, ancak engellilerin yaşadığı sorunlar bir türlü bitmedi.
Her yerel seçimlerde belediye başkanları değişti, ancak yine engellilerin yaşadığı sorunlar değişmedi.
Ondan fazla vali değişti, milli eğitim ve sağlık başta olmak üzere birçok kurum müdürleri değişti gelin görünkü bizim yaşadığımız sorunlar yine değişmedi.
Aradan geçen koskoca 28 yıl olmasına rağmen ve o kadar seçilmişler ile atanmış idarecilerde değişimler olmasına rağmen yaşadığımız sorunlarımızın çözümü konusunda bir arpa boyu yol alamadığımızı düşündükçe insan üzülmüyor değil…
Bu gidişle galiba aradan bir 28 yıl daha geçecek gibi…
Yıllar bir su gibi akıp gidedursun bizim yaşadığımız sorunlar ise yerinde saymaya devam ediyor… 
Hatta bazı sorunlarımız ise azalacağı yerde enflasyonun ibresi gibi gittikçe tavan yapmaktadır.
Sözün özü olarak, yazımda altını çizerek vurgulamak istediğim asıl nokta şudur. Sorunlarımızın çözümü için yasaların çıkarılması ne kadar önemliyse bir o kadarda önemli olan bu yasaların sümen altı edilmeden, aksatılmadan ve eksiksiz bir şekilde uygulanmasıyla sağlanacak olmasıdır… Makamlarda oturan seçilmiş ya da atanmış kişilerin vicdanına, inisiyatifine ya da keyfiliğine bırakılmamasıdır… İlk engelli oluşumun üzerinden o kadar yıl geçmesine ve sayısız defa seçilmiş ve atanmış kişiler gelip gitmesine rağmen halen sorun yaşıyorsak bunun asıl nedeni yasalarımızın uygulanması onların inisiyatifine, keyfiliğine ve vicdanına bırakılmış olmasıdır… Ne diyelim gelen gitti, ömür bitti, sorunlar ise bir türlü bitmedi…
 

Yazarın Diğer Yazıları