MİMDER'den İstişare Toplantısı

MİM-DER 2022 yılı sonu sektör istişare toplantısını gerçekleştirdi. Malatya Büyükşehir Belediyesi Nikah Sarayında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, 2022 yılında sektörün sıkıntılı bir süreçten geçtiğini ifade etti.

Bülbüloğlu, 2020 yılından itibaren inşaat sektörü olarak fahiş fiyat artışlarına maruz kaldıklarını kaydederek, “Bundan hepimiz ciddi zararlar gördük ve etkilendik. MİM-DER ve İMKON olarak ilgili kurumlara ve yetkililere baskımızı yaparak, bu durumu düzeltme çabasında olduk. Vatandaşımızın konuta daha rahat erişebilmesi için gayret gösterdik” dedi.

Fiyat artışlarının hala devam ettiğini ve kendilerini etkilediğini dile getiren Bülbüloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2021 yılında İMKON öncülüğünde bir boykot düzenledik. Aslında çok etkili ve genele yayılan, bütün illerde ve ulusal medyada çok ciddi bir ses getiren boykottu. Çimento sektörüne çaba ve girişimlerimize, bakanlıklar nezdinde yaptığımız görüşmelere rağmen hala bir çözüm bulabilmiş değiliz. Çimentonun tonunun bin 500 liraya ulaştığını görüyoruz. Her şey yerli yerinde dururken inşaat temel malzeme fiyatları artmaya devam ediyor. Bununla alakalı Rekabet Kurumu’na da defalarca şikâyette bulunduk. Bakıldığında bu sadece çimentodan da ibaret değil PVC’de, burada en masum demir kalacak ama demirde, alüminyumda ve farklı inşaat malzemelerinde yüzde 300, 400 hatta 500’lere varan maliyet artışları var.”

“Bu artışları masumane bulmuyorum” diyen Bülbüloğlu, “Bugün PVC’nin hammaddesine baktığınız zaman pandemi döneminde 800 dolardan 3 bin dolara çıktı. Günümüzde 700-800, bin dolara gerilemesine rağmen malzeme fiyatında 1 TL dahi düşüş olmadı. Bu ne bizim ne de vatandaşımızın cebine yansımadı. Biz gayretimizi göstermeye, çabalamaya ve koşmaya devam edeceğiz. Yeni bir yıla giriyoruz. 2023 yılında sektör olarak bizleri nelerin beklediğini konuşacağız. İnşaat sektöründe nasıl bir yol izlenecek, bunları istişare edeceğiz. 2022 yılı hepimiz adına durgun, üretim anlamında çok kısır bir döngü haline geldi. Temennimiz 2023 yılında hükümetimizin atacağı adımlarla daha verimli bir yıl yaşamak. Bu noktada hiçbir zaman umudumuzu kaybetmeden çalışmalarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bülbüloğlu, yapı denetim fiyatlarının en çok şikâyet edilen konu olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Yapı denetim fiyatlarına 2023 yılında yüzde 130 gibi bir artış gelmesi söz konusu. İMKON çatısı altında 51 ilimizde ve bize bağlı bulunan federasyonlarda yapı denetim ücretlerinin en azından TÜFE oranları çerçevesinde düzenlenmesini yani yüzde 60, yüzde 80 civarında artışın yapılmasını illerimizden ve ticaret odalarından talep ediyoruz. Asgari ücrete yüzde 55 gibi bir zam geldi. Yapı denetim hizmet bedelinin asgari ücrete bağlı olarak personel gideri olduğunu düşünürsek yüzde 130 gibi bir zam tabii ki sektörün kabul edebileceği bir rakam değil. 2023 yılına girmeden bu konudaki girişimlerimizi her zaman olduğu gibi göstermeye devam edeceğiz.”

Türkiye genelinde olduğu gibi yerelde de bazı sıkıntılarının olduğunu dile getiren Bülbüloğlu, “Yerelde de bazı mal ve hizmet alımı yaptığımız çözüm ortaklarımız maalesef bir araya gelip, kartel oluşturarak fiyatları istedikleri gibi belirleyip, çevre illerde olmayan fiyatları bizlere dayattıklarına şahit oluyoruz. Bununla ilgili de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sektöre bu darbeyi vuran çözüm ortaklarımızla bir çözüm üretemezsek, gerekli mercilere ileteceğiz. Bu sektörde kimse keyfi davranamaz, kimsenin anasının, babasının malı da değildir. Burada binlerce işçi kardeşimiz ve vatandaşımız ekmek yiyor. Anayasamızın ilgili maddesi gereğince ‘vatandaşımızın barınma hakkı, en temel haklarından’ biridir. Bu gasp ediliyor. Biz her zaman bunun karşısında duracağız” dedi.

Yorumlar 1
Murat 29 Aralık 2022 14:34

Sayın Bülbüloğlu asgari ücret 2022 yılı ocak ayında 4.250 TL idi. Dolayısıyla asgari ücrete U değil 0 zam geldi. Asgari ücrete Haziran ayında E zam geldiğinde Yapı denetim ücretlerine zam gelmedi. Fakat yapı denetim firmaları personel maaşlarını artırdı. yine 2022 yılında 2 defa Bakanlık birim fiyat artışı yapmasına rağmen Yapı denetim ücretleri sabit kaldı. Takdir edersiniz ki yapı denetim firmaları 0 ün üstünde bir farkı fazlasıyla hakketmişlerdir.

Bakmadan Geçme