Veysel Fırat

Zeki Öğrenciler Tıpta Değil Mühendislikte Olmalı

Veysel Fırat

Bir ülkenin yaşam standartının seviyesini belirleyen meslek grubu mühendisliktir. Bir ülkenin gelişmişliği mühendislerinin çıkarabildiği yükseklik kadardır. Milletler medeniyetlerini mühendisleriyle inşa eder, geleceğe mühendisleriyle emin adımlarla yürürler. Dünyanın imarını mühendisler yapar, hayatımızı kolaylaştıran icatlar onların beyninden çıkar. Ülkenin alt yapısı, üst yapıları, çevre düzenlemeleri ve kullandığı araçlar, mühendisleri kadar gelişmiştir, mühendisleri kadar işlevseldir, mühendisleri kadar estetiktir. Bu meslek grubu çok önemli olduğu için mühendislik  politikaları hükümet programları düzeyinde olmalıdır. Mühendisliği değersizleştiren tüm uygulamalar kaldırılarak bu meslek grubu hak ettiği değere kavuşturulmalı toplumdaki statüsü ve kazançları üst seviyelere çıkarılmalı ki zeki öğrencilerimiz tıp fakülteleri yerine mühendislik fakültelerini tercih etsin ve onlar sayesinde  ülkemiz gelişebilsin ve başka ülkelere olan bağımlılıktan kurtulsun.  
Türkiye yavaş gelişiyor çünkü az sayıdaki yüksek zekada ki öğrencilerimiz mühndisliği tercih ediyor. Üretim ve gelişim sektörü olan mühendislik fakültelerinde orta düzeyde öğrenciler ağırlık oluştururken, üst düzey zekâya sahip öğrencilerimizin büyük çoğunluğu tıp fakültelerindeki sıraları dolduruyorlar. İzlenen politikalar tıp mezunlarına iş garantisi ve yüksek gelir imkânı sunduğu için o zeka topluluğu tıp fakültelerini tercih ediyor. Tıp fakültesine bitirip doktor olduktan sonra da hazır bilgileri depoladığı üstün zekâlarıyla bir şey üretmeden ilaç yazmakla zaman geçiriyorlar.  Bu üstün zekâlar, sağlık hizmeti sunmak, tıp alanında gelişmeleri takip etmek ve rahat bir yaşam sürmekten başka bir şey yapamıyorlar. Hasta takibi yapmaktan, bilimsel gelişmeleri takip etmekten araştırma ve geliştirmeye ne zaman ayırıyorlar ne de böyle bir araştırma içinde olmaya mecburiyet duyuyorlar. Ar-Ge (Araştırma –Geliştirme) çalışmaları yapmıyorlar, yapmaları için istek de duymuyorlar.  
Sağlık sektöründeki doktor ihtiyacını YKS sınavındaki puan sıralamasına göre ilk on binden ile otuz bin aralığındaki öğrenciler çok rahat karşılayabilir ve bu işi çok rahat yapabilirler. Ancak iyi bir mühendisliği hakkıyla yapamazlar. Eğitim politikamız ilk on bine giren öğrencileri mühendislik fakültelerine yönlendirecek uygulamalar içermelidir. Mesela ilk on bine girip mühendislik fakültelerini bitiren öğrencilerimize ar-ge çalışmaları için büyük meblağlarda paralar vaad edilebilir. Devletin gözde kadrolarında yüksek ücretlerle istihdam vaadi yapılabilinir. Yapılan her icat için devlet tarafından büyük ödüller verilip patent gideri devletçe karşılanabilir. Kısacası yapılacak çok şey var. 
Günü kurtaran eğitim politikaları yüzünden mühendislik mesleği o kadar ayağa düşmüş ki akademik başarısı ortalamanın altında olan bir öğrenci bile mühendis olabiliyor. Mühendislik fakülteleri herkesin girebildiği bölümler haline gelmiş. Sokaklar, hak etmediği halde girdiği mühendislik fakültesini, hak etmediği halde bitiren işsiz mühendislerle dolmuş taşmış durumda. Diplomalarını kiraya vererek azıcık para kazanan mühendislerin olduğu bir ülkede gelişme beklemeyin. Sokaklarında boş gezen mühendislerin olduğu bir ülkenin dünya devleti olma ve 2023 hedeflerine ulaşması mevcut verilere göre zor görünüyor. Mühendisliğin ayağa düştüğü bir eğitim sistemiyle gidebileceğimiz yer ancak başkalarının desteğiyle ayakta durabilmektir.  
Gençlerimiz tıptan önce mühendislik fakültelerini tercih etmelidir. İdealist gençlerimizden tıp fakültelerinden önce mühendislik fakültelerini tercih etmelerini,  ülkenin kaderine dokunmalarını istiyorum. Önünüzde iki yol var. Ya doktor olup üç beş ilaç yazarak, hasta takibi yapıp yüksek kazanç elde ederek rahat bir hayat sürersiniz ya da mühendis olup araştırarak geçireceğiniz bir iş hayatı ve kaderine dokunduğunuz bir milletiniz ve yücelttiğiniz bir devletiniz olur. Tercih sizin. 
                                            Veysel FIRAT
 

Yazarın Diğer Yazıları