Mir Murat Demir

ÖNGÖRÜ SAHİBİ OLMAK!

Mir Murat Demir

Hepimiz için de her birimiz için de önemli ve çok değerli bir kazanım birikimdir, öngörülü olmak, doğru ve isabetli, yaşanacaklara dair fikir yürütebilmek yetisine sahip olmak. Peki, öngörü sahibi olmak böylesi önemli ve değerli ise nasıl başarabilir, öngörülü olmayı, daha da önem teşkil eden isabetli öngörülü olmayı nasıl ediniriz bu yeteneği nasıl sağlarız bu yeterliliği? Net ve kesin bir reçetesi olmamakla birlikte algı seviyeyi yüksek insanlar bildiklerini ve deneyimlerini harmanlayıp olacaklarla alakalı doğru fikir yürütebilir, isabetli öngörüde de bulunabilirler. Öngörü için tahminde diyebiliriz ama tahmin kelimesinde bilgi, birikimden ziyade şans faktörü daha etkili gibi ya da yaşadıklarımız arasında öngörü ve tahmin kelimelerinin altını böyle doldurmuşuz. Öngörü; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk milletinin var oluşunu ve geleceğini inşa ederken tutunduğu tavır, tarz, uygulama ve davranışlar bütünüdür. Türk milletinin bu günkü bağımsız Türkiye’ye sahip olması, laik ve çağdaş bir nüfusa sahip olması, Atatürk’ün 1915-1925 yılları arası isabetli öngörüleri ile mümkün kılınmıştır.
Öngörülerin her birimiz için farklı zaman dilimlerinde ve farklı ehemmiyette ki milyarlarca farklılığı ve türevi vardır. Benim bugün sizi telefonla arayacağımı öngörürsünüz, sizi arama sıklığım ve periyota bakarak. Bu öngörünüzün hayata geçmemesi, gerçek olmaması ne size ne de bana bir şey kaybettirmez, kazandırmaz. Bir ülkenin varoluşu, bağımsızlığının sağlanması ise konu öngörülerin isabetli ve tutarlı olması, doğru olması muhakkaktır, aksi yıkım ve büyük kayıptır, telafisi de imkânsıza yakındır. 
Adam yolda giderken ileride bir muz kabuğu görmüş, "Ulan bugün gene düşücez..."demiş. Buradaki mizahi anlatım görmesine rağmen inatçı tekrarın devamı haline razı olmak, akıl, tedbir, önlem gibi ne varsa sırtını dönüp negatif sonucu kucak açıp çağırmaktır. Her insan her konuda öngörüde bulunabilir, doğru ve isabetli öngörüler seviye seviye, derece derece, başarı, kazanç, zafer, mutluluk getirir. İnsanın tutarsız öngörüleri de hiçbir kazanç, başarı, zafer ve mutluluk getirmeyeceği gibi sürekliliği halinde kişin toplum tarafından tutarsızlığı, dengesiz fikirlerle kuşanmış olduğu kanaatini yaygın kılar, kişinin kendi içinde de pısırıklığına çekingenliğine, mutsuz ve neşesiz olmasına sebeptir.
Öngörü sahibi olmak ya da olmamak hakkında bir önerim, tavsiyem yoktur. Öngörülü olduğunuza dair kendi dünyanızda kendi iç muhakemenizde bir tespit yapıp ekseriyetle başarılıyım diyebiliyor iseniz, adım adım dile getirip adım adım beyan edebilirsiniz. Öngörü de bulunup sonuçlarla bağdaşmayan bir negatiflik yaşıyor iseniz ne dile getirin ne de ortaya çıkmasını sağlayan mecralara yazmayın, kendinizi ele vermeyin, öngörüsüz olmanızdan sebep tutarsız diye tanınmayın. Öngörü sadece olacağı tahmin değil, etkileri ve etkileşimleri de bir bütün olarak görmek, öncesinde düşünsel olarak varsayım olarak muhakeme edip anlayabilmek, olması halinde yapacağınızı ve yapılacakları da hesaplayabilmektir, yaşadığımız bu hayat bir tanım şekliyle de matematik değil mi?
Mir Murat Demir
 

Yazarın Diğer Yazıları