Mir Murat Demir

MUTLU HAYAT DOĞRU SEÇMEKTE

Mir Murat Demir

Hayatlarımızı endişesiz ve güvende, rahat ve huzur içerisinde, mutlu yaşamak istiyorsak, seçimlerimiz, ana seçimlerimiz tam isabetli ve doğru olacak, olmalı. Karpuz seçimini doğru yapamazsan en kötü haliyle karpuz için yaptığın ödeme israf olur, çöp olur, çokta derinlik içeren bir mesele değildir, dert etmeye tasalanmaya gerek yok, yine de karpuz seçiminde dahi isabetli tanımlama, iyi olanı almak için yol ve yöntemler vardır ki öğrenirsin. İnsan hayatını ziyadesiyle etkileyen seçimler ki ana seçim diye ayrı bir kategoride değerlendirileceklerdir, doğru arkadaş, doğru iş ve doğru eş, yine toplum halinde yaşıyoruz, halk olarak bütünlük haliyle hayatlarımızı idame ettiriyoruz, yerel yöneticilerimizden merkezi yöneticilerimize kadar tüm kişilerin seçimi de doğru ve isabetli olmalıdır.
Arkadaş sayısının çok olması ile iyi arkadaşlara sahip olmak manasını taşımaz. Fikirlerinden ve deneyimlerinden faydalandığın,  konuşması, hareketleri, tavrı, tarzı, yöntemleri dahi örnek oluşturup ilham vermeli. Arkadaş sadece her şeyin yolunda olduğu günler ve anlar da eşlik edecek, tamamlayıcı olacak kişi ya da kişiler değildir. Bu tanım ve çerçeve arkadaştan ziyade bir tamamlayıcı, eksiklik giderici bir profesyonellik gibi. Arkadaş iyi ve kötü, endişeli ve tedirgin, zor ve sıkıntılı, neşe ve başarılı her gününde olsun ya da olmasın bilgi ve ilham, destek alabileceğin kişi ve kişileridir. Arkadaş sadece altı çizilmiş özellikteki gün ve anlarda da değil sıradan günlerde de sohbet edip, günlük sıradan meseleleri konuşup fikirlerinden faydalanacağın kişi ya da kişilerdir. Sahip olduğun fikirleri birlikte senteze ulaştırabileceğin, paylaşımcı, eleştiren, eleştirirken dahi sana sevgisini ve seviyesini belli eden, pozitif bakan, yaklaşan, seviye ve yeterliliği belirgin seviyeli duruşu olan kişi ve kişilerdir. Yalancıdan, ikiyüzlüden, ana göre duruş değiştiren, menfaat ve çıkarlarını birinci önceliği gören kişilerden arkadaş olmaz, bu özelliklere sahipsen arkadaşta bulamazsın, buldukların karpuzun kelek olması gibidir.
İnsan hayatının en önemli seçimlerinden biridir iş seçimi, yaptığın iş, uğraş, hayata tutunmana ve yarınlarına dair bir yatırımdır. İş seçimin tüm hayatında öğrendiklerin ve edindiğin bilgi, beceri, yetenekler toplamının sentezi, hayata geçirilme halidir, karar kendinindir. İş seçimi ve beklentilerin tamamlayıcı olmalı, karşılıklı olumlu içeriklere sahip olmalı ki başarı ve mutluluğu içerisinde taşıyabilsin. Az efor, kaytarma, çok gelir elde etme, klimalı, deri koltuklardan oluşan ortam, esnek bir disiplin yapı ise aradığın ve beklediğin elde edeceklerin ve kendine yansımalarının tatminkar olmaması, uzun süreli devam etmemesi de sürpriz değil doğal akıştır. Kendinle, eğitim öğretim, yeteneklerinle, dünya ya ve hayata bakış şeklinle birebir olmasa da ekseri bütünlük sağlayan bir dal, branş seçmen kendini mutlu edeceğin gibi başarılı ve kalıcı olmanı sağlayacaktır. Yeteneklisin, beceri kabiliyetin yüksek, üniversiteler okudun, kendini çok yönlü geliştirdin, çok yerden talepler geliyor ve çok iyi de maaş veriyorlar ama yine de kafanda gizlemeye çalıştığın tır şoförlüğü en mutlu olacağın iş türü ise içinde ukde kalacaksa tır şoförü ol. 
Doğru eş, hayatını paylaşacağın, birlikte aile olup çoğalacağın kişi seçimi ki, tüm seçimlerini negatif ve pozitif manada etkileyecek kritik bir karar, doğru, en doğrusu olmalı. Flört etmekle birkaç saat ya da birkaç günlük birlikte oluşla hayatın tümünü omuzlamak, sırtlamak farklı şeyler, farkında olarak karşılıklı bu bilinçle yola çıkılmalı. Dürüst olup dürüst olduğunda emin yola çıkışlar gidişat içinde alınacak kararlar her iki hayatı da berbat etmeden doğru sonuca taşıyacaktır, evlenmek olsa da bu evlilik senle benim işim değil diyebilmekte. Aynı marka model arabayı sevmek ya da sevmemek alakasız bir tezatlık, nasılsa anlaşılır, ortak bir karara varılır. Basit gibi görünen sıradan ve günlük yaşamın içinde olan her şeydir anlaşılması, paylaşılması gereken. Sohbet etmekten konu seçimine, yürümekten tarz seçimine, gülmekten tür seçimine kadar iyi irdeleyip başlangıçta görmek ve iyi analizle sonuca varmak gerek. Doğru ve isabetli karar bir ömür yaşamınızda ki mutluluk yumağınıza katkı sunacaktır. Hep pozitif meseleleri değil, saçma salak durumları kavgaları, küsmeleri, dertleri acıları hüzünleri de başlangıç günlerinde doğru öngörebilmek, isabetli varsayımlar iki kişiyi mutlu bir aileye yuvaya sahip kılar ya da olması mümkün anlaşmazlık ve aykırılıkları başlamadan sona erdirir ki, doğrusu ve ideali budur.
Arkadaş, iş ve eşini doğru seçmiş olsan dahi toplum halinde yaşıyor isen, halk içinde bir birey isen, o topluluğu yöneten kişi ve kişileri de, idareye hâkim zihniyeti de çok isabetli ve doğru seçmelisin. Her ne kadar bireysel sahip olduğumuz zenginlikler toplumdan bir nebze uzak bir hayatı idamemize olanak sağlasa da, ekseri sorun ve sıkıntılardan tamamıyla soyutlanmak, ayrı durum ayrı kalmak imkânsız. Merkezi ve yerel idareciler sadece yaşanan günleri değil bir ay bir yıl on yıl sonrasının da mimarları, düzenleyicileri, karar vericileri oluyorlar. İstikrarlı, zarif, ortak akılla ve insan mutluluğunu ilk sıraya alıp altını da her insana gerekli güvenlik, sağlık, öğretim gibi yapılanmalarla dolduran yerel ve merkezi yönetim doğrudur. Uzunca süre sonra hayata katılacak vaat ve yaptırımlarla kandıran değil, her gün hayatlarımızın daha iyi olması için bütününde de ayrıntılarda da insanı önemseyip doğru ve bilimsel, sanatsal, kültürel yatkınlığı olan kararlara ve uygulamalara imza atan yerel ve merkezi yönetim doğru seçimdir.
Yaratılma halin, doğumun, cinsiyetin, hangi ebeveynler, kardeşler, aile, büyük aile, yaşanan coğrafya gibi belli başlı bu yapılanmalar doğuşunda sana yapıştırılan etiketler, seçme ve tercih hakkın yok. İstemediğin ve beğenmediğin var ise tespit etmişsen kurtulman ve sıyrılman tamamıyla kendini ayırıp uzak durman hali dahi oldukça zor ve sıkıntılıdır. Arkadaş, iş ve eş seçimin, yaşadığın toplumun yöneticilerini seçmen ise birebir etkili ve maharetli olduğun meseleler, eyvah demeden, uzunca yılları heba etmeden başlangıçta doğru yolu tespitle başlar. 
Mir Murat Demir
 

Yazarın Diğer Yazıları