Mir Murat Demir

KİTAP OKUMAK!

Mir Murat Demir

İnsanların yaşam serüvenleri boyunca yaptıkları en güzel eylem kitap okumak ve kitap okumayı sürekli kılmaktır. Her ne kadar ilkokul ortaokul yıllarında “çok okuyan mı bilir, çok gezen mi bilir” münazara konusu olsa da ilgisiz ve alakasızdır, okumak ve gezmek farklı ve birinden edinilen kazanımı diğerinden kazanmak imkân dışı, olanaksızdır. Kitap okuyan bir insanın anlama kapasitesi hiç kitap okumayan bir insana oranla %60 daha fazladır. Okumak beyni aptallıktan kurtaran bir ilaç olduğu gibi görgüsünü, bilgisini, etik kurallara uyumunu, dayanışma ve yardımlaşma taraftarı ılımlı insanların yetişmesinde pozitif etkilidir. Kitapları ve kitap okuma eylemini övelim, çok övelim, sınırsız övelim de, anlama ve algılama seviyemizi yükseltmek içinse mutlak mücadele verelim. Okuduklarımız biz insanlara daha iyi insan olmayı, etik kurallara sarmalanmış bir yaşam şekli, zarif, naif bir hayat duruşu sunmuyorsa ciddi bir çelişki yumağı içerisindeyiz demektir. Okuyacaklarımızın seçimi konusunda seçim yapmakta zorlanabileceğimiz gibi, anlama, algılama konusunda da sorunlar yaşıyor olabiliriz.
Kitap okumanın feyzini ve seviyeli bir yaşamın öncülük rehberi olduğunu kabul etmenin üzerinde cehalet ve ezberlere de meydan okumayı bilmeli insanımız. Okuyarak çağdaşlaşma, ezberlerden uzaklaşma, bilim ve kültür çalışmalarından haberdar olma ve taraf olma halinde olmuyorsa, olamıyorsa okumak neye yarar. Okumak iyi insan olma, çağdaş insan olma, seviye kazanma gibi sağlıklı, bilgili, bilge insan olmaya kapı aralamaktır. Okumak, düşünme ve irdeleme yetisini yükseltme, problem ve sorunları çözme becerisini artırmak, en kolay, en ucuz, en pratik şekillerini bulma halidir. Okumak, yaşamı, yaşadığımız hayatı, bakış açılarını öğrenip kendi bakış açımızı genişletme, geniş bakarken odaklanma tercihlerimizi de tespit etme halidir.
İnsan hayatı kısadır, sağlık imkânları ne kadar gelişkin hale gelirse gelsin milyarlarca yıllık evren yaşı, milyonlarca yıllık dünya gezegeni yaşı, on binlerce yıllık insan yaşamı yaşı baz alınarak ülkem için 73-75 yıl telaffuz ediliyorsa, bu kısalık içinde meselelere vakıf olmak için okumak dışında hiçbir yol yöntem yoktur. Okuyup kendi hayatlarımızı daha rahat ve seviyeli hale getirmek, okuyarak iletişim içinde olduğumuz insanlara, hayvanlara doğru, iyilik, adaletli bir davranış, iletişim şekli oluşturmak için gerekli ve mecburiyettir ve tek yolumuzdur. Okumadan uzak kalmak okuyan insanların gölgesinde kalmayı kabullenmektir. Okumadan uzak kalmak, tüm dayatma ve ezberlerle donatılmış yaşamımızı gerçek ve doğru arayışına girmeden kabul etme halidir. Yazıma başlık koyduğum “kitap okuma” ayrıntısında da kaybolmamak, ısrarcı olmamak gerekir. İnsan için çağımızın dijital medya, dijital bilgi imkânları olsa dahi, kitap ve neşriyat çeşitliliklerini sahiplenip okumak en doğru ve isabetli yoldur. Kitap okuyarak, insan okuma, doğayı okuma, canlıları okuma, döngüyü ve dengeyi okuma ve tanımamıza en büyük destekçimizdir.
Mir Murat Demir

Yazarın Diğer Yazıları