Mir Murat Demir

ÇOCUK KALMAK!

Mir Murat Demir

Büyümek, var oluştan itibaren durmayan bir süreçtir. Büyümek, yaşlanmak, vücudun da ki kasların enerjisini kaybetmesi ve hormonların gerekli tetiklemeyi yapmaması ya da azaltması ise doğrudur, gerçektir, her insan ve canlılar için geçerlidir. Çocuk kalmak, kalabilmek ise çocukluk yılların da her insan da olan dürtüleri, sevinçleri, algılama ve bakış açısını kaybetmemek, en azından bir kısmını muhafaza etmektir.

Çocuk, düz yaşar, her empoze, tembih, kural, şekilcilikten uzaktır. İlk andan itibaren sürekli yükleme yapılır, öğretilir, gösterilir. Çocuklar bazı aldıklarını kendi kişiliğine katar, bazılarını ise canı istediği zaman uygulamaya koyar, bir kısmını ise, o günlerinde de, hayatı boyunca da göz ardı eder, uygulamaz, gerekli bulmaz. Çocuk haliyle nasıl bir değerlendirme içindedir, milyonlarca tanım, açıklama yapılmış olsa da gizemdir, bilinmeyendir. Bilimin tüm gelişmişliği bir açıklama yapamaz, sadece genelleme yapar. Yaratılış, varoluş gerçeğini bilenler için ise duruma vakıf olma hali değil, inanç, itikat vardır.

Çevremiz de çokça gördüğümüz insanlar da, yazı temasını bire bir yaşamakta ve görmekteyiz. Yaşları 50, 60, 70 ler de olan insanların bazıların da çocuksu eğilim ve davranışları, diyaloğumuzun ilk anların da dahi izleye bilmekteyiz. Anlatımların da, tercihlerin de dahi hayatının ilk yıllarından biriktirdiklerini ortaya koyar. Önyargı ve öngörüden nasiplenmemiş, reddetmiştir. Çocuktur, çocuk halinden de memnundur. Anlaşmak çok kolaydır, reel olan her konu da mutabakat gösterir. Çocuk kalmayı başaranlar da büyüme hali, bir kazanç olarak algı görmez.

İnsan için başarı, çocuk kalma halini bilinciyle gerçekleştirmektir. Yaşadığın her gün, her an mikrobiyolizmanı yaşlandıracaktır. Yaşadıkların, iyi, kötü her deneyimin ve tecrüben sana yeni şeyler öğretecektir. Yaşanmışlıkların, duruma binaen duvarlar örmeni, ön yargılı hallerini, bakış açını ortaya çıkaracaktır. Çocuk kalma hali ise hep üçüncü ihtimali görmektir. Hiç bir nesneyi, hiçbir hadiseyi, iyi, kötü diye ayırmak yerine üçüncü ihtimal ve seçeneği kabul etmektir. Çocuk kalmak, çocuksu yaşamak budur. Birçoğumuz istek ve gayretimize rağmen başarılı olamazken, bazılarımız, özel bir yetenek, kabiliyet gibi geç yaşlarına rağmen çocuk hallerini ortaya koyabilmektedirler, ne mutlu.

Mir Murat Demir
 

Yazarın Diğer Yazıları