Mir Murat Demir

CEHALET, KURNAZLIK, KÜSTAHLIK!

Mir Murat Demir

Bilirsiniz, biliriz ki, bir kötülüğün oluşması için tek yoktur, bileşenler, etkileşimler, tetikleyen tavır ve düşünceler vardır. İnsan kendi halinde bir yaşam sürerken yaşayabilecek kadar yer içer, nefes alır, hayatın içindeki varlığını korur. Öğrenmeye ve bilgi, beceriler edinmeye istekli, gayretli değilse, set çekip duvar örüyorsa, cahildir, cahil kalmaya da meyillidir. Bu tercihte ki insan dahi cehaletiyle kurnazlığını, küstahlığını birleştirmez, bir araya getirmez ise zararsızdır. Her insanın dimağında iyi ya da kötü diye tanımlayabileceğimiz kavramlar, davranış şekilleri, iletişim örneklemeleri mevcuttur. Tercih sahibi, seçim sahibi, uygulayıcı olan yine insanın kendisidir. Bilgiye uzak duran bir insan kurnazca düşünceleri ile duruş, tavır, etik kuralların çok uzağında ve küstahça bir davranış şekilleri silsilesi oluşturmuşsa kendisine, kötü olan da, zor olan da, tehlikeli olan da bu yapıdır. Soyut manada ki oluşumu anlatma çabası vermeye uğraşıyorum ki, zordur, anlatılması da anlaşılması da.
Doğamız nasıl döngü içinde kendisini mevsimlere, iklime göre yenileyip var ediyorsa, dengeden sapmadan varlığını sürdürüyorsa, insan için de “Hayatı akışına yaşıyorum” tanımı, akıl ve tercihlerden uzak olan hali yine masum ve zararsızdır. Çomak sokmak, karıştırmak, engeller çıkarmak, dengeyi bozmak, döngüyü bozamasa dahi süreçle alakalı gecikmelere etken olmakta bir tür zararlı haşere görevini üstlenmek gibidir. Sade cehalet, sade kurnazlık, sade küstahlık, insani ilişkilerde öne çıkmamışsa, olaylara müdahil bir etkisi oluşturulmamışsa, sahip olunan bir silah gibi, tehlikeli ama hiç kullanılmamış, kullanmaya yelten ilmemiş şekliyle zararsızdır. 
Milyonlarca canlı türü içinde akıl sahibi sadece insandır, akılla birlikte tercih sahibi, öncelikleri belirleme, sıralama yapma, plan oluşturma, program yapma, istediği zaman diliminde de revize yapma, yenilerini hayatına katma ya da olanları devre dışı bırakma, iptal etme hakkı kendisindedir. Yaşarken tercihleri ve seçimleri ile yaşar insan. Öngörüsü seçim ve tercihlerinde belirleyiciyken yaşanılmış hal sonrası tecrübe, deneyim hali dimağa kayda geçer. Bahis konusu bu döngü içinde yaşama dâhil bir yapılanma, uygulamalar silsilesi, aklın ve bilginin hayata aktarımıdır. Bilinçli insan tercihidir, efor, emek gerektirir. Cehalet içinde yaşamış, kurnazlığın kolaycı yanını keşfetmiş, küstah olmanın da işini, yapmak istediklerini basit ve emeksiz, uğraşmadan yapabileceğini keşfetmişse, o insan yapısı, hali, her an patlamaya hazır bombadır, tehlikelidir, toplum içinde yer alması dahi zarardır.
Farkındayım, çok soyut ve felsefi bir anlatım oldu. Biliyorum ki siz okuyucularım bu yapıdaki insanları düşünerek tespit edip, cahil-kurnaz-küstah birleşiminden oluşan insanlara bu kalıbı giydirecek, bu yakıştırmayı yapıp, tehlikenin farkına varacaksınız. Düşünmenize katkı sağlamak babında belirtmek isterim, cehalet diye belirgin sunduğum yapılanmada hiçbir şey bilmemek değil, bilgisine hâkim olmamak halini belirttim, zira ezber ettikleriyle kitaplar yazılır, temelsiz, dayanaksız, bilim, kültür ve bilinçten uzak.
Mir Murat Demir

Yazarın Diğer Yazıları