Filiz Yavuzkurt

MALATYA VE NİTELİKLİ GÖÇ

Filiz Yavuzkurt

Sosyal, ekonomik, kültürel, siyasi, askeri vb. alanlarda birçok yönüyle ele alınabilen  göç hareketleri, asrın felaketinin ardından İnsanları yeni yaşam alanlarına doğru itmeye başladı.
 Malatya’da yaşanan asrın felaketi de  göç olayların da  ciddi haraketlenmelere sebep oldu. Malatya’lılar mevcut  koşulları ve yaşam olanaklarından dolayı  göç etme kararı vermek zorunda kaldı.
Malatya’lı hemşehrilerimiz geleceklerini gerçekleştirmenin zor olduğunu gördükten sonra kendilerini güvence, rahat ve sıkıntısız yaşayabilecekleri İllere göç etmek gibi bir zorunluluk içinde görmeye başladı. Son aylardaki göç daha önceki göç haraketlerinden farklı olup, daha refah içinde yaşama şansı arayan nitelikli bireyler bu anlamda geçim seviyesi yüksek olan İllere göç etme arayışı içine girdiler
Bu durum ciddi anlamda beyin göçü olup, çok iyi eğitilmiş insanların kaybı anlamına geldiği gibi bir jenerasyonunda kendi alanını boş bırakması anlamına da geliyor. Beyin göcü veren İlimiz de  yüksek niteliğe sahip vatandaşımız Maalesef İlimizi terk ediyor.
Asrın felaketinin ardından Malatya’da olan beyin göçünün temelinde işsilik, barınma sorunu ve çalışanların aldığı ücretin yaşamlarını sürdürebilmeleri için yeterli olmaması gibi başlıklar yer alıyor. Vatandaşın karşılaştığı sorunlar, zorluklar ve beklentileri çözülmediği sürece de beyin göçü devam edecek ve  daha da derinleşecek gibi görünüyor.
 İlimizdeki  nitelikli insanlarımızın yaşam koşullarının yeterli düzeyde olmaması ve her alanda  olanaklarının kısıtlı olması belli ki   beyin göçünü daha fazla artıracak. Sonuç olarak İlimiz nitelikli göç verirken niteliksiz göç hareketlenecek ve geleneksel yapı dağılırken İlimiz aleyhine gelişen bu durum toplumda yeni bir biçimlenme yaratıp , dışardan gelen göç, iç göç ve il dışı göç kenti daha fazla baskılayacaktır.  
Malatya ve asrın feleketinin yaşandığı diğer illerde Nitelikli göçün önüne geçmek ve insanları tutmanın çarelerini bulmak, insanların doğduğu topraklarda doyması ve göç gibi bir travmayla karşı karşıya kalması önlenmelidir.
Asrın felaketinin yaşandığı Malatya ve diğer  illerde gereken önlemler alındığında göç sorunu, kentin boşalması ve kentsel sorunlar ortadan kalkacaktır.

Gereken önlemleri alalım...! Geleceğimizi ertelemeyelim…!

Yazarın Diğer Yazıları