Ali Haydar Koyun

Her kitaplık bir hapishaneyi kapatır

Ali Haydar Koyun

1994 yılından 2015 yılına kadar TSD Malatya Şubesi çatısı altında engelsiz bir Malatya yaratılması amacıyla örgütlü mücadele ederek geçiren ve birçok engelli ile engelsiz insanın hayatına, hayatın tüm zorluklarına rağmen her zaman gülümseyen gözleriyle bakan, hiçbir canlıyı incitmeyen tatlı sözleriyle ve nazik elleriyle dokunarak iz bırakan Yücel Doğanşahin’in anısını bir nebze de olsa yaşatabilmek amacıyla “Can'ım Tenimden Ayrıldı” adlı kitabı kaleme almıştım…
13 Şubat 2021 tarihinde Malatya’dan ayrılarak gittiği gün son kez vedalaştığımızda o anki hissettiğim duyguları “Can'ım Tenimden Ayrıldı” cümlesiyle dile getirmiş ve sosyal medya sayfamda paylaşmıştım. 
Ankara’ya yerleşmek amacıyla Malatya’dan ayrılırken dile getirmiş olduğum bu üç kelimelik kısa sözün, onun kısa bir süre sonra vefat ederek aramızdan ayrılacağını ve onun anısını yaşatmak amacıyla yazacağım bir kitaba dönüşeceğini bilememiştim. 
“Öldükten sonra unutulmamak isterseniz, ya okunmaya değer şeyler yazın, ya da yazılmaya değer şeyler yapın.” diyen Benjamin Franklin’in bu sözünü okuduğumda ilk aklıma gelen geçtiğimiz 2021 yılının 3 Mayıs’ında kaybettiğimiz can dostum Yücel Doğanşahin gelmişti.
Onun anısını yaşatabilmek amacıyla yazmaya karar verdiğim “Can’ım Tenimden Ayrıldı” adlı kitabın ilk cümlesine de Benjamin Franklin’in bu sözü ile başladım.
Çeyrek asırlık yol arkadaşım, omuz omuza mücadele ettiğim yoldaşım, aynı sorunları yaşadığımız, aynı dertleri çektiğimiz kaderdaşım, acısıyla tatlısıyla, iyisiyle kötüsüyle birçok şeyleri paylaştığımız hemdert, hemdem olduğumuz can dostum Yücel Ablamız, belki geride okunmak amacıyla bir şeyler bırakamamış olabilirdi…
Ancak gerçek olan bir şey var ki, o okunmaya değer bir şey yazmamış olsa da yazılmaya değer o kadar çok güzel ve birbirinden anlamlı izler geride bıraktı ki, işte bu kitabı yazmamdaki en büyük amaç bu oldu…
Yazmış olduğum “Can'ım Tenimden Ayrıldı” kitabım Mart 2022 ayında piyasa çıkarken, kitaptan elde edilecek gelirle yine onun anısını yaşatabilmek amacıyla ihtiyaç sahibi okullara kitaplık yaptırmayı amaç edindim ve bunu da gerek basında gerekse de sosyal medyada kamuoyuna açıklamıştım. 
Engelinden dolayı büyük bir sevinçle giderek güçlüklerle kayıt olduğu eğitim kurumundan bir süre uzaklaştırılmasına rağmen bir eğitim sevdalısı olan can dostumun anısını okullarımızda bir nebze de olsa yaşatabilirsem dünyanın en mutlu insanı ben olacaktım. 
“1000 kitap benden 1 kitap sizden olsun, çocuklarımız kitap okumaya doysun.” sloganıyla başladığım bu sosyal sorumluluk projesi kısa zamanda meyvelerini vermeye başlamıştı. 
Nihayet bu amacımın birincisini 14 Kasım 2022 tarihinde Necip Fazıl Kısakürek İmam Hatip Ortaokulu'nda, ikincisini ise 15 Aralık 2022 tarihinde Melekbaba İlkokulu ve Ortaokulu'nda gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadım.
Can dostumun anısını yaşatabilmek amacıyla yapmış olduğum bu sosyal sorumluluk çalışmasının gerçekleşmesinde “Can'ım Tenimden Ayrıldı” adlı kitabımdan alan tüm kitapsever dostlarımın da büyük katkıları olmuştur. 
Birinci baskısı tükenen ve şu anda ikinci baskısı yapılan kitabımın geliriyle de ihtiyaç sahibi okullarımıza kitaplık kazandırmaya devam edeceğim. 
Ünlü düşünür Seneca’nın dile getirdiği gibi “Her kitaplık bir hapishaneyi kapatır.” 
Sözün özü olarak, kısa zamanda kitabımın birinci baskısının tükenmesine ve ikinci baskısının yapılmasına vesile olan ve katkıda bulunan Malatya Valimiz Hulusi Şahin'e, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan'a, AK Parti Milletvekili Öznur Çalık'a, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder'e, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar'a, Milli Eğitim Müdürümüz Hatice Özdemir'e, TSO Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’na, Doğu Batı Kurs Merkezi Yetkilisi Metin Şimşek’e, TSD Erzurum Şubesi Başkanı Sadullah Efe’ye ve tüm duyarlı kitapsever dostlarımın hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. 
 

Yazarın Diğer Yazıları