Sanayide Çalışan Evi Olmayanlara Müjde..

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da bir dizi programa katılarak,

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da bir dizi programa katılarak, “‘Yarısı Bizden’ kampanyasına bugün itibarıyla İstanbul'umuzda tam 603 bin bağımsız bölüm başvuru yapıldı yani şimdiden yaklaşık 2.5 milyon vatandaşımızın hayatı değişmeye başladı…

Buraya Çakmak Oto Sanayi Sitesi’ne kiracı kardeşlerimiz için Yeni Sanayi Sitesini inşa edeceğiz ve buradaki oluşacak maliyetin de ‘Yarısını Devletimiz’ karşılayacak, biz karşılayacağız… Bilhassa sanayide üreten çalışan kardeşlerimizin ev sahibi olabilmesi için de Anadolu Yakasına yakın yine Avrupa Yakasına sanayi bölgelerine yakın kardeşlerimizin huzur içerisinde gidebileceği bir projeyi de hayata geçireceğiz… Enerji ve kaynak verimliliği, hava, su ve toprak için de sıfır kirlilik prensibi ile yine bu çalışmaları gösteren tesislerimize, sanayide ‘Yeşil Dönüşüm Belgesi’ vererek sanayicilerimizle birlikte bu çerçevede adımlarımızı atıyoruz”… Artık sadece ağır sanayide değil, yüksek teknolojiyi ve hafif sanayide de çağ atlayan bir Türkiye var, milli geliri içerisinde sanayi payını yüzde 25.6'ya çıkaran, ulaştıran bir Türkiye var… 6 ilimizde 4 bin 120 dükkânımızı sıfır atık konseptine dönüştürdük, 29 ilimize 10 bin sanayi dükkânı kazandırıyoruz… 10 yıl içerisinde yüzbinlerce gencimize istihdam sağlayacağız, bu manada hem şehrin içindeki sanayi sitelerini esnafımıza, vatandaşımıza daha iyi hizmet verecek şartlara getirebilmek için seferberlik yürütüyoruz.” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ”Bilhassa sanayide üreten çalışan kardeşlerimizin ev sahibi olabilmesi için de Anadolu Yakasına yakın, yine Avrupa Yakasına sanayi bölgelerine yakın, kardeşlerimizin huzur içerisinde gidebileceği bir projeyi de hayata geçireceğiz.” dedi.

Bakan Murat Kurum, İstanbul’da seçim çalışmaları kapsamında bir dizi programa katıldı. Ümraniye “Sanayi Yöneticileri ile Kahvaltı” programına katılan Bakan Kurum’un bir sonraki durağı İstanbul “Sanayi Buluşmaları” programı oldu. İş insanlarıyla da bir araya gelen Bakan Kurum, sonrasında İstanbul Silah Fabrikasını ziyarette bulunarak, işçilerle öğlen yemeğinde buluştu. Ümraniye’de Oto Sanayi Sitesi ile Toplantı programına da katılan Bakan Kurum, yeni müjdeler verdi.

 

“Önümüzdeki 20-30 yıl içerisinde sanayicimizin birinci gündemi yeşil dönüşüm olacak, bu çok önemli, biz de bu dönüşümü dönüştürmek adına sanayicimizin, sizlerin yanındayız”

 

Bakan Kurum, Avrupa Birliği’nin ihracatçı ülkelere bazı zorluklar getirdiğini belirterek, “Bu büyük payı korumak ve hiç şüphesiz ki sanayi tesislerimizin yeni teknolojilerle iklim değişikliğine uyumu arttırmak da mümkündür. Firmalarımızın rekabet gücünü olumsuz yönde etkileyecek unsurları bertaraf etmekle mümkün olur. Bugün Avrupa Birliği sanayide yeşil dönüşüm diyerek bizim gibi ihracatçı ülkelere bazı zorluklar getiriyorlar. Her ne kadar Avrupa Birliği ülkeleri arasında, Avrupa sanayicileri arasında bu süreç tam kabullenilmese de önümüzdeki 20-30 yıl içerisinde sanayicimizin birinci gündemi yeşil dönüşüm olacaktır. Bu çok önemli. Biz de bu dönüşümü dönüştürmek adına sanayicimizin, sizlerin yanındayız. Firmalarımızla, onların görüşleri, fikirleri, önerileri doğrultusunda hareket ediyoruz ve daima da istişare halindeyiz. Biz de Avrupa Birliği müktesebatına uyum kapsamında Ticaret Bakanlığı’mızla çalışmalarımızı yaptık. Hem 2053'e ilişkin net sıfır emisyon hedefini ortaya koyduk, üretimde de sürdürülebilirlik anlayışıyla bu çalışmaları sanayicilerimizle birlikte yapacağız.” diye konuştu.

 

“6 ilimizde 4 bin 120 dükkânımızı sıfır atık konseptine dönüştürdük, 29 ilimize 10 bin sanayi dükkânı kazandırıyoruz”

 

Bakan Kurum, büyük Türkiye hedefi kapsamında otelleri, restoranları, eğitim, sosyal ve kültürel alanlarıyla son derece güzel, iklim dostu sanayi sitelerini de inşa ettiklerinin altını çizerek, “Sebebi, işte yeşil dönüşümü, ülkemizin sanayiye dönüşümünü sanayicilerimizle el ele vererek yapmaktır. Binlerce kardeşimize istihdam kapısı açıyor. Ekonomimize de bu manada güç katıyoruz. Bugün itibariyle 6 ilimizde şehirlerimizin içinde kalan ve esnafımızın, vatandaşımızın ihtiyaçlarına cevap veremeyen 4 bin 120 dükkânımızı sıfır atık konseptine dönüştürdük. Yine aynı şekilde 6 ilimizde 6 bin 238 dükkânımızın da dönüşüm çalışmaları devam etmektedir. Bununla da yetinmedik. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut kampanyası içerisinde bir taraftan at gelir grubu vatandaşlarımız, gençlerimiz, şehit gazi ailelerimiz ev sahibi olsun istedik. Bir taraftan da ülkemizin üretimine, istihdamına katkı sağlayacak ‘İlk Evim, İlk İş Yerim Projesi’ kapsamında 29 ilimize 10 bin sanayi dükkânı kazandırıyoruz. Burada sizin ustalarınız, çıraklarınız, ustalık belgesi olan kardeşlerimiz başvuru yaptılar. Ülkemizin 7 bölgesinde 10 bin sanayi dükkânına ilişkin başvurular çerçevesinde TOKİ Başkanlığımızla birlikte inşa sürecini yürütüyor olacağız.” dedi.

 

“Enerji ve kaynak verimliliği, hava, su ve toprak için de sıfır kirlilik prensibi ile yine bu çalışmaları gösteren tesislerimize, sanayide ‘Yeşil Dönüşüm Belgesi’ vererek sanayicilerimizle birlikte bu çerçevede adımlarımızı atıyoruz”

 

Enerji ve kaynak verimliliğini, hava, su ve toprak için sıfır kirlilik prensibini gösteren tesislere, çevresel üretimin göstergesi olarak "Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi" düzenlediklerini belirten Bakan Kurum, şöyle devam etti:

“Ham madde de maalesef sınırsız, sonsuz değil. Dolayısıyla o sürdürülebilirlik anlayışı içerisinde 2.8 milyon ton atığın alternatif ham madde olarak sanayimizde kullanımını sağladık. Atıkların geri dönüşümü ile birlikte hem doğamızı koruduk, hem de milletimizin, sanayicimizin ekonomisine katkı sağladık. Sanayi tesislerimizin iklim ve çevre dostu üretim yapmalarını teşvik ederek de üniversitelerimizle, iş dünyamızla tüm organize sanayi bölgeleri ve sizlerin çalıştığı alanları, fabrikaları yeşil OSB’ye dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda enerji ve kaynak verimliliği, hava, su ve toprak için de sıfır kirlilik prensibi ile yine bu çalışmaları gösteren tesislerimize, sanayide ‘Yeşil Dönüşüm Belgesi’ vererek sanayicilerimizle birlikte bu çerçevede adımlarımızı atıyoruz. Tabii bu belgeyi almaya hak kazanan sanayi tesislerinin de yeşil finansmanı. Bununla ilgili çok önemli bir mücadele verdik. Yani Sayın Cumhurbaşkanımız dünya liderliğiyle görüştük. Bizler muhataplarımızla görüştük ve bize yapılan haksızlığı gidererek tam 3 milyar 158 milyon dolar finansmanı ülkemize kazandırdık.”

 

“10 yıl içerisinde yüzbinlerce gencimize istihdam sağlayacağız, bu manada hem şehrin içindeki sanayi sitelerini esnafımıza, vatandaşımıza daha iyi hizmet verecek şartlara getirebilmek için seferberlik yürütüyoruz”

 

Sanayiciyi dünya standartlarının üzerine çıkararak rekabet gücünü artırıp, piyasalarda yüksek payla yer almalarını sağlayacaklarını vurgulayan Bakan Kurum, “10 yıl içerisinde yüzbinlerce gencimize istihdam sağlayacağız. Bu manada da biz hem şehrin içindeki sanayi sitelerini esnafımıza, vatandaşımıza daha iyi hizmet verecek şartlara getirebilmek için çok önemli bir seferberlik yürütüyoruz. Bu kapsamda İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakasında ülkemizin, İstanbul'un üretimine, istihdamına katkı sağlayan fabrikalarımızla, organize sanayi bölgelerimizde, küçük sanayilerimizle birlikte bir çalışma yürüteceğiz. İstiyoruz ki İstanbul'umuz nitelikli üretimin merkezi olsun. Burada ARGE alanlarıyla işte meslek liseleriyle, buradaki ara eleman yetiştiren teknik okullarıyla birlikte bu alanlarımızı aynı Modoko'da, İMES’te e nitelikli üretimin, pazarlamanın, burada ihracatın yapılacağı alanlarla birlikte yakın çevrede, İstanbul'un çeperinde, yine teşvik bölgesi olan yerlerde alanlar oluşturacağız. Vatandaşlarımız burada üretimini ve pazarlamasının yapılacağı alanları hep birlikte oluşturacağız. Burada hep birlikte yaptığımız toplantıda bilhassa İMES, işte buradaki Modoko, diğer tüm sanayi sitesi, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan kardeşlerimizin uygun şartlarda ev alabilmesi ve üretimin devamlılığı noktasında bu çalışmayı da inşallah buradaki başkanlarımızla birlikte yürüteceğiz. Bu hafta inşallah yer taleplerini karşılayacağız. Ardından da İstanbul'un, üreten insanların uygun şartlarda ev sahibi olabilmeleri için tüm İşçi kardeşlerimizin güvenli, huzurlu yuvalarında yaşayabilmesi için bu çalışmayı yapacağız. Ben şimdiden yeni sanayi sitelerimiz, yeni konutlarımız, yeni iş yerlerimiz hayırlı uğurlu olsun diyorum.” diye konuştu.

 

“Sizlere kontenjan ayırmak suretiyle, bilhassa sanayide üreten çalışan kardeşlerimizin ev sahibi olabilmesi için de Anadolu Yakasına yakın yine Avrupa Yakasına sanayi bölgelerine yakın kardeşlerimizin huzur içerisinde gidebileceği bir projeyi de hayata geçireceğiz”

 

Bakan Kurum, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut kampanyasını yürüttüklerini belirterek, sanayi çalışanlarına yönelik bir müjdeyi de şöyle dile getirdi:

“Bu kapsamda 250 bin konutu kardeşlerimize sunduk kuralarımızı çektik. Yaklaşık 50 bin konutumuzun kuralarını çektik. Bir başka çalışmayı da şöyle yapacağız; bilhassa şehrin içindeki sanayi sitelerinde, sizlerin çalıştığı, burada mücadele verdiği, ülkemizin istihdamına katkı sağladığınız bu anlamda ülkemizin büyümesini gerçekleştirdiğimiz kardeşlerimiz sizler için yine TOKİ'den vatandaşlarımızın, buradaki işçi kardeşlerimizin ev sahibi olabilmesi için bugün İMES yönetimiyle, buradaki tüm sanayicilerimizle birlikte bir toplantıda gerçekleştirdik. Hem burada üretimin yapıldığı, hem İstanbul'a yakın alanlarda buradaki kardeşlerimizin uygun şartlarda ev alabilmesi için de bu mücadeleyi yapacağız. Sizlere kontenjan ayırmak suretiyle, bilhassa sanayide üreten çalışan kardeşlerimizin ev sahibi olabilmesi için de Anadolu Yakasına yakın yine Avrupa Yakasına sanayi bölgelerine yakın kardeşlerimizin huzur içerisinde gidebileceği bir projeyi de hayata geçireceğiz.”

 

“Bugün itibarıyla İstanbul'umuzda tam 603 bin bağımsız bölüm başvuru yapsın 603 bin yani şimdiden yaklaşık 2.5 milyon vatandaşımızın hayatı değişmeye başladı”

 

Bakan Kurum, İstanbul'da 1.5 milyon konutluk dönüşüm dediklerini hatırlatarak, “’Yarısı Bizden Yarısı Devletimizden’ diyoruz ve emin olun dünyanın en büyük şehircilik adımını atıyoruz. Şu anda İstanbul'da bu büyük dönüşüme başvuru sayısı kaça ulaştı biliyor musunuz? Bugün itibarıyla İstanbul'umuzda tam 603 bin bağımsız bölüm başvuru yapsın 603 bin yani şimdiden değerli kardeşlerim yaklaşık 2.5 milyon vatandaşımızın hayatı değişmeye başladı. Bu başvuru sayısı bile milletimizin vatandaşlarımızın devletine güvenilir, milletin devletine inancıdır. Biz sizlere Söz veriyoruz İstanbul'da hiçbir resmi yapıda hiçbir vatandaşımız oturmayana kadar bu mücadeleyi vereceğiz. Hiçbir gencimiz, hiçbir annemiz babamız kendini güvensiz hissetmeyecek, hiçbir kardeşimiz işçi kardeşimiz buradaki bir riskli bir dükkanda çalışmayacak.“ dedi.

 

“Bugün Ankara'dan İstanbul'a Uşak'tan Aksaray'a Diyarbakır'dan Kayseri'ye kadar tüm eski sanayi sitelerimizi bir bir yeniliyoruz ve şu anda da devam eden projelendirme ve inşaat aşamasında olan “26 Sanayi Sitesi” alanında da inşaat faaliyetlerimiz devam ediyor”

 

Kkentsel dönüşüm çalışmalarının en önemli ayaklarından birinin sanayi alanlarının dönüşümü olduğunun altını çizen Bakan Kurum, “Bu kapsamda da yeni sanayi alanlarıyla büyüyen Türkiye diyoruz. Bakanlık olarak emin olun ülkemizin dört bir yanında şehrin içinde kalmış aynı buradaki sanayi sitemiz gibi sitelerimizde esnaflarımızla yine iş yeri sahipleri ile el ele veriyoruz dönüştürüyoruz ve bugün Ankara'dan İstanbul'a Uşak'tan Aksaray'a Diyarbakır'dan Kayseri'ye kadar tüm eski sanayi sitelerimizi bir bir yeniliyoruz ve şu anda da devam eden projelendirme ve inşaat aşamasında olan ‘26 Sanayi Sitesi’ alanında da inşaat faaliyetlerimiz devam ediyor.“ diye konuştu.

 

“Buraya Çakmak Oto Sanayi Sitesi’ne kiracı kardeşlerimiz için Yeni Sanayi Sitesini inşa edeceğiz ve buradaki oluşacak maliyetin de ‘Yarısını Devletimiz’ karşılayacak, biz karşılayacağız”

 

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut kampanyası “İlk Evim İlk İşyerim” kampanyası ile ilk etapta 10 bin olmak üzere, toplamda 50 bin sanayi dükkânın esnafa kazandırıldığını hatırlatan Bakan Kurum, şunları söyledi:

“Şu anda bulunduğumuz Çakmak Oto Sanayi Sitemiz, Çakmak bölgemiz burada hem küçük sanayi sitemiz var, hem oto sanayimiz var hem nitelikli üretimin yapıldığı bir alanımız burası. ve bu sitemiz 3 bin dükkanın olduğu ve 17 bin kardeşimize de bu manada rızık kapısı olan ekmek kapısı olan bir sanayi sitemiz. Bu sanayi sitemiz sizin de bize verdiğiniz talepler doğrultusunda görüyoruz ki artık şehrin içinde kalmış, acilen dönüşmesi gereken bir yerdir bir alandır. Bu noktada esnafımızın bizden istekleri var talepleri var. Biz de bu taleplere cevap veriyor ve buradan müjdemizi veriyoruz. Hazır mıyız? Buradaki mülkiyete baktığımızda mülkiyet sahipleri burada kiracılarımızla birlikte bu hizmetleri veriyor. İş yerlerini çalıştıran esnafımızın yaklaşık yüzde 72 kiracıyız, öyle mi? Biz Çakmak Bölgemizi, Çakmak Sanayi sitemizi yerinde bir plan yaparak burada nitelikli üretimin ve yine bu bölgeye istihdam katan üreten ülkesi için ekonomisi için burada buradaki kardeşlerimizle birlikte ekonomiye katkı sağlayan nitelikli üretimin merkezi yapacağız burayı. Buradaki yine vatandaşlarımızın esnaflarımızın kiracı esnafımızın da üretimini yapabilmesi yine bu manada yeni iş işleriyle birlikte kendi ailesine evine alın teriyle ekmek götürebilmesi için de bize birkaç yeri önerdiler. Buradaki başkanlarımız o alanlarla birlikte çalışmalarımızı yapacağız. Buraya Çakmak Oto Sanayi Sitesi’ne kiracı kardeşlerimiz için Yeni Sanayi Sitesini inşa edeceğiz ve buradaki oluşacak maliyetin de ‘Yarısını Devletimiz’ karşılayacak, biz karşılayacağız. Buradaki esnaflarımız huzur içerisinde güven içerisinde yeni sanayi sitesinde hizmetleri vermeye devam edecek ve burada da yine yapacağımız dönüşümle birlikte sizler daha güvenli daha temiz bir ortamda çalışmaya imkanına erişeceksiniz.” (Birlik Haber Ajansı-BHA)

Bakmadan Geçme