Milli gururumuz İMECE, yörüngeye yerleşti.

Türkiye'nin uzaydaki gözü olacak metre altı yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE yörüngesinde, 97 dakikada bir Dünya'yı turluyor,

Türkiye’nin uzaydaki gözü olacak metre altı yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE yörüngesinde, 97 dakikada bir Dünya’yı turluyor, 24 saatte 14 kez Dünya’nın etrafını dolaşıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli ve milli gözlem uydusu İMECE’nin başarıyla uzaya fırlatıldığını belirterek “. Milli gururumuz İMECE, yörüngeye yerleşti. Biz tasarladık, biz ürettik ve biz test ettik. Hem de yüzde 50 yerlilik ile değil, yüzde 90 yerlilik ile.” dedi.

Bakan Varank, Ankara Kalkınma Ajansının destekleriyle yenilenen, kısa adı ATOM olan Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi ile KOSGEB’in destekleriyle hayata geçen Eğitim Teknolojileri Kuluçka Merkezi'nin resmi açılışlarını gerçekleştirdi. Açılış törenine Ankara Valisi Vasip Şahin, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Verşan Kök, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Cahit Çelik, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran katıldı.

ANİMASYON VE OYUN

Törende bir konuşma yapan Bakan Varank, animasyon ve oyun sektörünün teknoloji dünyasının en hızlı gelişen alanlarından olduğunu ifade ederek “Özellikle veri depolama ve bulut tabanlı teknolojilerde, sanal gerçeklik ve metaverse alanlarında yaşanan gelişmeler oyun sektörünün gelişimini daha da hızlandıracak.” dedi.

800 START-UP

Bakan Varank, Türk oyun sektörünün de dünyada ön plana çıkmaya devam ettiğini kaydederek “Türkiye’de oyun pazarının büyüklüğü 1,2 milyar dolara yükselirken dijital oyuncu sayısı 42 milyona ulaştı. Sadece son beş yılda ülkemizde oyun alanında 800’e yakın start-up kuruldu. Türkiye’de geliştirilen oyunlar dünyanın en çok hasılat yapan oyunları arasına girmeye başladı.” diye konuştu.

EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ

Pandeminin ardından eğitimin mekandan ve zamandan bağımsız, veriye dayalı ve kişiye özel bir deneyime dönüştüğüne değinen Varank, “Eğitim teknolojileri ekosistemini geliştirmeye yönelik ilk kurumsal yapı olacak açılışını yaptığımız eğitim teknolojileri kuluçka merkezimiz; girişimcilerin fikirlerini hayata geçirmeleri için finansman, eğitim, mentorluk, işbirliği geliştirme ve yatırımcılarla buluşturma gibi hizmetleri sunacak.” dedi.

YENİ UNİCORN’LAR ÇIKARTACAK

Varank, ODTÜ Teknokent TEKMER’in özelliklerinden bahsederek “Ofis, ekipman ve altyapı desteği sağlayacak ve araştırmacıları, öğretmenleri, eğitim teknolojileri firmalarını, girişimcileri ve potansiyel yatırımcıları bir araya getirecek. Teknoloji girişimciliği alanında hizmet verecek bu kuluçka merkezinin, yeni unicornlar çıkarttığına hep beraber şahit olacağız.” diye konuştu.

YÖRÜNGEYE YERLEŞTİ

Uzaya fırlatılan İMECE yer gözlem uydusuna sözü getiren Varank şunları söyledi: ‘Türkiye’nin uydu geliştirme çalışmalarını hızlandıracak, bu alandaki teknolojilerin yerlilik oranını en az yüzde 50’nin üzerine çıkaracağız’ diyorlar. Onlar söyleyedursun, biz cumartesi günü Türkiye’nin ilk metre altı çözünürlüklü yerli ve milli yer gözlem uydusunu başarıyla uzaya fırlattık. Milli gururumuz İMECE, yörüngeye yerleşti. Şimdi 97 dakikada bir, günde 14 kez, Dünya’nın etrafında dönüyor. Her turunda TÜBİTAK UZAY yer istasyonuna bilgilerini iletiyor. Biz tasarladık, biz ürettik ve biz test ettik. Hem de yüzde 50 yerlilik ile değil, yüzde 90 yerlilik ile.

SÖZÜ EDİLEN BAŞKENTLERDEN OLACAK

Ankara Valisi Şahin de yaptığı konuşmada, Ankara Kalkınma Ajansının kurulduğu 2010 yılından bu yana toplam bin 135 projeye 2023 fiyatlarıyla 1 milyar 125 milyon lira mali destek sağladığını ifade ederek “İnanıyorum ki merkezde çalışmalarına devam eden genç girişimcilerimizin potansiyelini doğru bir şekilde harekete geçirdiğimiz ve oyun ekosistemimizi desteklediğimiz zaman Ankara sektörde dünyanın sözü edilen başkentlerinden birisi olmayı başaracaktır.” dedi.

3 KATINA ÇIKTI

ODTÜ Rektörü Prof. Kök, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle ATOM’un kapasitesini 100 oyun ve girişimciyi destekleyecek şekilde 3 katına çıkarttıklarını vurgulayarak “Ağustos 2022 verilerine göre ülkemiz İngiltere'den sonra Avrupa'da en fazla oyun stüdyosuna ev sahibi yapan ülke. Bununla beraber başkentimiz Ankara ise Avrupa'da en faal oyun stüdyosuna ev sahipliği yapan şehirler arasında dördüncü sırada. Siz değerli paydaşlarımızın katkılarıyla Ankara'nın uluslararası rekabet gücü olan yenilikçi teknoloji düzeyi yüksek, yüksek öğrenimi ve hizmetleri geliştirebilen bir oyun ve teknoloji merkezi olma yolunda elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

ZİRAAT PORTFÖY İLE DESTEKLEYECEĞİZ

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, açılışı yapılan binanın KOSGEB açısından çok değerli olduğunu anlatarak “Bugün teknolojimizi biz yeniden farklı bir boyutuyla eğitim teknoloji teknolojileri açısından Türkiye'de çığır açacak bütün dünyada çığır açacak bir yapıda ODTÜ ile birlikte Milli Eğitim bakanlığımızla birlikte tekrar açıyoruz. Bu süreçteki katkıları için ODTÜ yönetimine Millî Eğitim Bakanlığı'na, sayın bakanımıza çok çok teşekkür ediyoruz. Tabii sadece bir bina açılışı değil, bizi inşallah bundan sonraki süreçte burada Ziraat Portföy’le oluşturduğumuz bir fon sayesinde eğitim teknolojileri alanındaki özellikle içinde bulunduğumuz yapıdaki girişimlerimizi destekleyeceğiz.” dedi.

DESTEK VERDİK

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çelik, Türkiye’nin ilk tematik ön kuluçka merkezi olarak kurulan ATOM’un altyapısını yenileyip güçlendirdiklerine değinerek “Proje kapsamında altyapısı iyileştirilen merkez ile dijital oyun ve animasyon sektöründe yer alan aktörlerin ihtiyaç duyduğu desteğe erişimini kolaylaştırdık. Böylece dünyanın gelişmiş ekonomilerinde yüksek gelir getirici bir endüstri alanı olarak ele alınmakta olan oyun sektörünün bölgemizdeki gelişimine destek sağlamış olduk.” dedi. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

Bakmadan Geçme