Kuraklık Tehlikesi Büyüyor!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Ekim, Kasım ve Aralık ayları arasındaki üç aylık kuraklık haritasına göre,

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Ekim, Kasım ve Aralık ayları arasındaki üç aylık kuraklık haritasına göre, Türkiye'de Marmara, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz’in doğu kesimlerinde 'şiddetli', 'çok şiddetli' ve 'olağanüstü' kuraklık görüldü. Paylaşılan tabloya göre, Malatya'nın bazı bölgeleri orta kurak, bazı bölgeleri hafif kurak, bazı bölgeleri ise normal civarı kuraklığın etkisinde.

Türkiye genelinde beklenen kış yağışlarının görülmemesi nedeniyle özellikle Orta Anadolu, Marmara ve Doğu Akdeniz’de yaşanan kuraklık, hububatın filizlenmesini etkileyecek.

Uzmanlar Şubat ayı içerisinde de beklenen yağışların düşmemesi durumunda en az 2 milyon ton rekolte kaybı yaşanacağını ifade ediyor.

24 AYLIK DEĞERLENDİRMEDE MALATYA TEHLİKEDE

Meteorolojik kuraklık haritasında Ekim, Kasım ve Aralık aylarında hafif kurak olarak belirtilen Malatya, 24 aylık değerlendirme raporunda Olağan Üstü Kuraklığın etkisinde olduğu kaydedildi.

Güneydoğu Anadolu bölgesinde ve Doğu Anadolu’da özellikle Malatya’da olağanüstü kuraklığın olduğu vurgulandı. Malatya’nın merkezine yakın Battalgazi, Yeşilyurt, Kale ve Akçadağ ilçelerinde olağanüstü kuraklık, diğer ilçelerinde ise Çok şiddetli kuraklık ve şiddetli kuraklık hissedildiği belirtildi.

YÜZDE 80 ZARAR VAR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu’da bu yıl yağışlar yüzde 50 azalmış durumda. Önceki yıllara göre bölge genelinde Ocak ayı döneminde görülen yağıştaki azalma da yüzde 65 oranında. Uzmanlar, kuru tarım yapılan arazide tahıl ve bakliyat üretiminde yüzde 80 oranında zarar meydana geldiğini söylüyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin paylaştığı 2022 yılı değerlendirme raporuna göre; 2021-2022 üretim döneminde yağışlar normallerine göre, en fazla Karadeniz Bölgesinde yüzde 8 artarken, en fazla azalma ise yüzde 29 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinde gerçekleşti. Ayrıca, yağışlar Akdeniz Bölgesinde yüzde 5 artarken, Marmara Bölgesinde normali civarında, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 12, Ege Bölgesinde yüzde 7, İç Anadolu Bölgesinde ise yüzde 5 azaldı.

2023 yılı beklentilerinde ise TZOB tarafından yeraltı barajlarının yaygınlaştırılması önerisi belirtildi.

Bakmadan Geçme