Erdoğan: Bize terörle mücadele için İHA vermemişlerdi

Erdoğan: Bize terörle mücadele için İHA vermemişlerdi

Büşra İrem ÇAM/Ankara, (BHA)- Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizde 62 olan savunma sanayi projesi 750’yi, 56 olan savunma sanayi firması sayısı 2 bin 700’ü buldu. Hükümete geldiğimizde yaklaşık 5,5 milyar dolar bütçeli savunma projeleri yürütülüyordu. Bugün bu rakam 60 milyar doların üzerine çıktı. İhale süreci devam eden projelerle birlikte, savunma sanayi bütçemizi 75 milyar dolara yükseltiyoruz” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TCG Anadolu Gemisi Teslim Töreni ve Yeni MİLGEM Fırkateynleri Sac Kesme Töreni’nde konuştu. İnşasına 30 Nisan 2016’da başlanan TCG Anadolu Gemisi’nin ilk töreninin yine aynı yerde icra edildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aradan geçen 7 yılın sonunda yine TCG Anadolu Gemi’mizi yine burada hizmete alıyoruz. Mutluyuz ve gururluyuz. Ülkemizin en büyük askeri gemisi olan TCG Anadolu Gemi’mizin kahraman ordumuza hayırlı olmasını diliyorum. Şimdi hedefimiz uçak gemimizin tamını inşa etmek. Bunun görüşmelerini de yapıyoruz” sözlerini kaydetti.

“Tabur büyüklüğünde bir kuvvet ana üst desteğine gerek duymayacak”

Erdoğan, “Bu gemiyi Türkiye 100 yılında bölgesinde lider ve dünyada söz konusu ülke konumumuzu perçinleyecek bir sembol olarak görüyoruz. Sadece bununla kalmıyor, Mavi Vatan’a kazandıracağımız MILGEM İstif Sınıfı 3 yeni Fırkateynimizin sac kesme törenini bugün gerçekleştiriyoruz. Hizmete aldığımız TCG Anadolu, en büyük ve en ağır helikopterler ile insansız hava araçlarının iniş- kalkış yapabileceği, kendi alanında dünyanın ilk savaş gemisidir. TCG Anadolu, dünyanın ilk SİHA gemisidir. Bu gemimiz dünyanın her köşesinde askeri ve insani operasyon yürütebilmemize imkan sağlayacak özelliklere sahiptir. Yerlilik oranı yaklaşık yüzde 70 gibi bir orana sahip olan bu projede, 131 alt yüklenici görev aldı. TCG Anadolu sayesinde, tabur büyüklüğünde bir kuvveti, ana üst desteği olmaksızın; Ege, Akdeniz ve Karadeniz’deki kriz bölgelerine kolayca intikal ettirebileceğiz. Gemide yer alan silah sistemleri, savaş yönetim sistemleri, elektronik harp sistemleri, kızılötesi arama ve takip sistemi, elektro tik arama sistemi, lazer ikaz sistemi, torpido savunma sistemi, radarlar yerli ve milli sanayimiz tarafından geliştirildi” ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şu ifadelerle devam etti:

Askeri amaçlar dışında, gerektiğinde doğal afet yardım görevleri ve insani amaçlar çerçevesinde de kullanabileceğimiz bu gemide tam teşekküllü hastane ve ameliyathane yer alıyor. Bütün bu özellikleri sayesinde, dünyada ilklerden olan oyun değiştiren teknolojilere, sistemlere ve çözümlere öncülük eden bir ülke haline geleceğiz. Gemimizin hizmete alınmasıyla beraber, uçak gemimizi üretme yolunda büyük bir adım atmış bulunuyoruz.

“Silah ve sensör sistemi tamamen yerli”

Bugün aynı zamanda MİLGEM İstif Sınıfı Fırkateynlerinin 6, 7 ve 8’inci gemilerinin sac kesimlerini de yaparak inşalarına başlıyoruz. Yaklaşık 36 ay gibi bir sürede, eş zamanlı olarak 3 geminin tersanelerde inşa edilerek, Deniz Kuvvetleri’mizin teslimine hedeflenmesi, dünyada örneği olmayan bir projedir. Fırkateynlerimizin üzerine yerleştirilecek olan silah ve sensör sistemlerinin tümü yerli ve milli imkanlarla geliştirilmiştir.

“O dönemde bize İHA vermediler”

Türk Savunma Sanayi, vakıf ve özel şirketleri, KOBİ’leri, araştırma kuruluşları, teknoloji merkezleriyle son 20 yılda adeta bir devrim gerçekleştirdi. Savunma Sanayimizin güçlenen Türkiye’nin yükselen yıldızı haline gelmesi kolay da olmadı. İktidara geldiğimizde sahada ve masada güçlü diplomasinin ancak güçlü bir savunma sanayi ile mümkün olduğunu gördük. Bu anlayışla hedeflerimizi tam bağımsız savunma sanayi olarak belirledik. Hatırlarsanız o dönemde bize terörle mücadele için istediğimiz bir İHA’yı bile vermediler. Bin bir zorlukla başka yerden temin ettiğimiz İHA’yı da uzun süre etkin şekilde kullanabilmemize fırsat tanımadılar.

“Savunma projelerinin bütçesi 75 milyar doların üzerinde”

İHA başladı, SİHA, Akıncı ve sonunda Kızılelma… Tabi inşallah daha da ileri gidiyoruz. Mayıs 2004’te yaptığımız Savunma Sanayi Komitesi İcra Kurulu2nda aldığımız kararla, dış alım yerine yerli ve milli projeler dönemini başlattık. Bu kararın ardından ülkemizde 62 olan savunma sanayi projesi 750’yi, 56 olan savunma sanayi firması sayısı 2 bin 700’ü buldu. Hükümete geldiğimizde yaklaşık 5,5 milyar dolar bütçeli savunma projeleri yürütülüyordu. Bugün bu rakam 60 milyar doların üzerine çıktı. İhale süreci devam eden projelerle birlikte, savunma sanayi bütçemizi 75 milyar dolara yükseltiyoruz. Bu genişleme, firma sayısından ihracata yeni atılımları beraberinde getirecektir. Savunma sanayinde araştırma ve geliştirmeye ayrılan bütçenin, yıllık 49 milyon dolardan, 1 buçuk milyar doların üzerine çıkması bunun işaretidir. Sektörün ihracatının 248 milyon dolardan, 2022 yılı itibarıyla 4 milyar 400 milyon dolarlık rekor seviyeye ulaşması bunun işaretidir. Göreve geldiğimizde yerlilik oranımız yüzde 20’ydi. Şimdi ise yüzde 80’e çıkarmamızın önemi gelecekte daha iyi anlaşılacak bir başarıdır.

Bakmadan Geçme