Deprem Bölgesinde Fahiş Ev Kiraları

Malatya'da, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından baş gösteren fahiş kira artışları kiracıları zor duruma düşürüyor.

Malatya’da, 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından baş gösteren fahiş kira artışları kiracıları zor duruma düşürüyor. Ev bulmakta zorlanan kiracılar, ya yüksek kira artışına boyun eğiyor ya da kenti terk etmek zorunda kalıyor.

Fahiş kira artışlarıyla ilgili açıklama yapan Malatya Valisi Hulusi Şahin, yüzde 25 artışın üzerindeki her türlü artışın yasa dışı ve hukuksuz olduğunu ifade ederek, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Malatya’ya 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6, 27 Şubat’ta ise Yeşilyurt merkezli 5,6 büyüklüğünde üç büyük depremden ciddi bir şekilde etkilendi. 169 bin binanın bulunduğu kentte, 5 bin bina yıkılırken, bin 810 bina ise acil yıkılacak kapsamına alındı. 36 bin binaya ağır hasarlı raporu verilen Malatya’da az hasarlı olan binalar için ev sahipleri fırsatçılık yapmaya başladı.

EV SAHİPLERİ “BEN GELİP OTURACAĞIM, MEMURA VERECEĞİM” DİYOR

Depremde ağır yara alan Malatya’da yüzde 300’ün üzerinde kira artışı yapmaya çalışan ev sahipleri, “Evim hasarlı, ben gelip oturacağım” diyerek, kiracılarını evden çıkarmak için farklı bir yol izlerken, bazı ev sahipleri ise “Memura kiraya vereceğim” diyerek, vatandaşları mağdur ediyor. İl dışında olan bazı ev sahipleri ise bulundukları yerde kiraların çok yüksek olduğunu ifade ederek, deprem bölgesinde bulunan evlerinin kiralarına 5 bin 500 ila 6 bin lira arasında zam yapıp, kirayı eşitlemeye çalışıyor.

Sosyal medya hesaplarında yaşanan fahiş kira artışlarını ve “Memura kiraya vereceğim” sözlerini eleştiren vatandaşlar, durumun böyle devam etmesi halinde kenti terk etmekten başka çarelerinin kalmadığını ifade ediyorlar.

VALİ ŞAHİN: “HUKUKSUZDUR”

Malatya Valisi Hulusi Şahin, fahiş kira artışlarıyla ilgili kanun gerektiğini ifade ederek, bununla ilgili Ankara’da çalışmaların olduğunu duyduklarını belirtti.

Vali Şahin, fahiş kira artışıyla ilgili valilik olarak yapacakları işlemlerin çok sınırlı olduğunu kaydederek, “Vatandaşlar Ticaret Mahkemelerine başvurabilirler. Yüzde 25 artışın üzerindeki her türlü artış yasa dışıdır, hukuksuzdur” dedi.

KONUT DOKUNULMAZLIĞINI İHLAL EDEMEZSİNİZ

Ev sahibinin kiracıdan yüzde 25’in üzerinde bir artış talep edemeyeceğine dikkat çeken Şahin, “Vatandaşların bununla ilgili hem Ticaret İl Müdürlüğü’ne hem de Ticaret Mahkemelerine başvurabilirler. Vatandaşlarımız, “Beni evden tahliye ettiler, çıkardılar” diyorlar. Tahliye için tahliye davası gerekir. Tahliye davası olmadan, mahkeme kararı alınmadan isterse ev sahibi olsun kimse kimsenin evini tahliye edemez. Oradaki kiracının konut dokunulmazlığını ihlal edemezsiniz. Bunu da vatandaşlarımız unutmasınlar” ifadelerine yer verdi.

Sosyal medya kişisel sayfalarından tepkilerini dile getiren Malatya'lılar, Devletin özellikle deprem bölgelerindeki fahiş kira artışlarına acil bir şekilde önlem almasını isteyen paylaşımlarla tepkilerini dile getirmekte.Bazı sosyal medya sayfalarından aldığımız tepki dolu paylaşımları sizlerle paylaıyoruz.

"Deprem bölgesi Malatya’da kiralık daire fiyatları almış başını gidiyor. İnsanlarda ne vicdan kalmış ne de merhamet. Kazan kazan peşinde koşmak nereye kadar. Malatya’da kira fiyatları alt taban 7.500 TL’den başlıyor, 10.000 -20.000 TL Kim ne tutturursa kiralık dairesini yüksek fiyattan kiralıyor. Gariban nerde bu devlet dediklerinde sizce haksız mı? Devletin ilgili kurumlarının memurları sahibinden.com sitesine girip Malatya’da kiralık daire yazarak fiyatları kontrol edemeyecek kadar aciz mi? Zaten bu aralar herkes memur şartı koymuşlar, garibana zaten parasıyla kiralık daire bulamıyor.(Garibanın parasının yeteceği kadar kiralık dairede yok gerci) Her neyse. Devletimin ilgili kurumlarının yöneticileri, memurları, bu kira artışındaki vebalden sizlerde sorumlusunuz. Açın sahibinden.com’u fiyatları kontrol edin. Sonra daireyi kiralarcasına sözleşme yapın, sonra daire sahibine güzel bir para cezası, evini mühürleyin, yüksek kira fiyatları ile aracılık yapan emlakçıların da belgelerini iptal edin. Görün bakalım Malatya’da kaç daire sahibi, bu fiyattan evini kiralayacak. Bu arada yüksek fiyata evini kiralayan daire sahipleri, kiracıları evden çıkarma tehdidi ile ilgili kurumlara şikayet sonrası düşük fiyatta kiraladıklarını söyletiyorlar. Kira sözleşmesi ve banka üzerinde ödeme yapma zorunluluğu getirin. Yoksa kira artışında ki vebale ilgili kurum yöneticileri de ortaktır."

"Devlet yüksek kiralar için yaptırım uygulayacaksa şikayet beklemesin ! Ekipler girsin sahibinden com’a"

Bakmadan Geçme