Malatya'da Ağır Hasarlı Binalar Azalıyor

Malatya Valiliği Hasar tespitlere itirazlarla ilgili olarak bir açıklama daha yayımladı.

Malatya Valiliği Hasar tespitlere itirazlarla ilgili olarak bir açıklama daha yayımladı. Valiliğin açıkladığı verilere göre toplam 26 bin 974 binaya çeşitli sebeplerden itiraz yapılırken ağır hasardan orta veya az hasara geçen bina sayısının toplam itirazın yüzde 5.61’i olduğu vurgulandı. Rakamları yüzdelik üzerinden veren Valiliğin hesaplamasına göre ağır hasardan dönen bina sayısı yaklaşık bin 500 oldu.

Malatya Valiliği hasar tespitlere itirazlarla ilgili bugün de bir açıklama yaptı. İtirazlar sonucunda çok sayıda vatandaşın mağdur olduğu durumla ilgili Malatya Valiliği’nin açıklaması şöyle: “06/02/2023 tarihinde Kahramanmaraş İli Pazarcık İlçesinde meydana gelen deprem afetleri sonrasında Valiliğimiz (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü) tarafından yapılmış olan hasar tespit çalışmaları 12/05/2023 tarihinde tamamlanmıştır.

Yapılan çalışmalar neticesinde Malatya ilinin tamamında hasar tespit çalışmaları neticesinde 171.153 bina 421.416 bağımsız bölüm incelenmiştir. İncelenen bina ve bağımsız bölümler için, vatandaşlarımız tarafından adres(numarataj) düzeltme, isim düzeltme, hasar tespitine itiraz ve diğer şeklinde olmak üzere 26.974 bina için itiraz talebinde bulunulmuştur.

İtiraz başvuru sayısı toplam incelenen bina sayısının yüzdesel olarak %14,64’ne tekabül etmektedir. Bu gelen itirazların %30,20’si(toplam itiraz oranının %4,42’si)direkt olarak adres, bina numarası, isim ve diğer konularda iken, yaklaşık %69,80’i(toplam itiraz oranının %10,22’si)ise belirtilen adreste hasarı göremediği için ve/veya hasara itiraz şeklinde olmuştur.

Yapılan incelemeler neticesinde, ilk incelemelerde Az hasarlı/ hasarsız bina olarak belirlenen binalardan, hasar durumu Ağır/Acil/Yıkık duruma geçen bina oranı %1.30,

İlk incelemelerde Yapısal hasarlı olarak belirlenen (Ağır hasarlı vb) binalardan hasar seviyesi Orta Hasarlı / Az Hasarlı olarak değişen bina oranı toplam itirazın(26.974 Bina) %5.61’i,

Başka bir deyişle toplam incelenen bina sayısının (171.153 Bina)%0,88’i Ağır Hasarlı seviyesinden daha düşük hasar seviyesine geçmiş olduğu görülmüştür.

Malatya İlinin tamamında kesinleşmiş hasar tespit sonuçları 21/05/2023 tarihinde sonuçları yayınlanmıştır”

Bakmadan Geçme