İçelli: 'Ülkemiz Genelinde Tespit Edebildiğimiz Başlıca Faylar'

SERKAN İÇELLİ Maden Tek.ve Yer Bilimleri Uzm. Deprem Araştırmacısı

Maden Tek.ve Yer Bilimleri Uzm.Deprem Araştırmacısı Serkan İçelli Ülkemiz Genelinde tesbit edilen faylar hakkında bilgi verdi.
İçelli açıklamasında;
“ Ülkemiz depremselik bakımından çok faal bir konuma sahiptir.Her 2 yılda bir can kayıplı ve her 7 yılda bir ağır ölçekli depremlere maruz kalmaktadır.Büyük depremler gelmeden bazı emareler verip ''ben geliyorum'' desede ,orta ölçekli depremler 4.0/6.0 magnitudler habersiz aniden gelebilir.
Haber vermekten kastım ise şudur;
Büyük depremlerin aylar öncesinde,micro depremlerin episantrlarının kutuplaşma ,çekirdeklenme,yoğunlaşma gibi emareler verdiği son yaşadığımız pazarcık lokasyonunda kendini ispatlamıştır.Temmuz ayında başlayan sismisite adeta ben öncüyüm diye bas bas bağırmış ve kendini belli etmiştir.Yani ülke genelindeki sisimik aktivite rasyonel ve titizlikle takip edildiğinde,deprem zamanı net olarak bilinemesede yaklaştığı tespit edilebilir.
Ülkemiz genelinde tespit edebildiğimiz başlıca fayların durumunu aşağıda açıklamaya çalıştım.Bu demek değildir ki,bu faylar illa ki en büyük üretebileceği magnitüd değrerleri üretecek...En büyük Deprem tekrar aralığı dolmasa bile bir ya da iki değer aşağısını her zaman üretebilir.Depremlerin büyüklüklerinde fay geometrisi ya da uzunluğu çok önemli bir faktör gibi görünse de aslında yıllık kayma hızı daha büyük etkendir.Yani 10 bin yıl önce 7.5 deprem üretmiş bir kırık, her bin yılda bir birkaç adet 6 magnitud deprem üretebilir.Elastik deformasyonun kinetik enerjiye dönüşeceği sınır aşıldığı anda deprem gerçekleşir. Malumunuz Astonosfer üzerinde yüzen litosfer ve içerisinde barındırdığı iç kuvvetlerin sonucunda levhalar sürekli hareket halindedir.Bloklar arasında takılmış pürüzlü yüzeyler belli bir sınırdan sonra kopacak,ayrılacaktır.
Yedisu Fayı - (Bingöl-Erzincan): Kuzey Anadolu Fayı (KAF) üzerinde. En son 1784'te deprem üretti. Beklediğim büyüklük: 6.5 – 7.2 arası…En önemli sismik boşluklardandır.
Gölbaşı - Türkoğlu Segmenti (Adıyaman - Kahramanmaraş): Doğu Anadolu Fayı (DAF) üzerinde. Son olarak 1513'te büyük deprem ürettiği tespit edilmişti. Beklenen büyüklük 7.0 civarı olmasına rağmen 6 Şubatta yaşadığımız ilk depremde bu segmentinde aynı anda yırtıldığı ve 6.0 üzeri deprem yaratamayacağı görüşündeyim.
Palu – Sincik kırığı (Elazığ-Adıyaman): Doğu Anadolu Kırığı üzerinde yer alıyor. En son 1789 yılında atım yaptı. Beklediğimiz büyüklük: 6.5 – 6.8 civarı.
Marmara Denizi : KAF'ın kuzey kolu En son 1963 de adalar , çınarcık Segmentinde ,1912 Ganos fayında ve 1766'da deprem üretti.Parça parça yıtılacak olan fayda daha önceki makalelerimizde belirttiğimiz nedenlerden dolayı 6.0/6.5 deprem bekliyoruz.
Gevaş Fayı (Van): KAF ve DAF'ın ana sistemine dahil olmayan münferit bir kırık.Van kuzey ve güney sınır fayı mevcut. 1646'dan beri suskun. 6.5 – 7.o arası deprem üretir.
Aksu Bindirmesi (Antalya-Isparta): Yaklaşık 2 bin yıldır büyük deprem üretmemiş. 6.o - 6.5 magnitud arasında kinetik enerji açıağa çıkarabilir.
Ardahan kırığı (Kars-Ardahan): Birkaç bin yıldır büyük deprem üretmiyor. Büyüklüğü 6.o-6.5 arası deprem potansiyeli var.
Hakkâri-Yüksekova Fayı: Son deprem tarihi tam olarak bilinmiyor.7.o magnitud büyüklük civarında deprem üretme potansiyeline sahiptir.
Çayırlı - Aşkale fayı (Erzincan-Erzurum): KAF'a bağlı kırıklardan ve sürekli faal olan bir sismisiteye sahiptir. 6.0 - 6.5 büyüklüklerinde deprem üretebilir.
Tuz Gölü kırığı (Şereflikoçhisar-Aksaray-Niğde-Bor): En az 2 bin yıldır büyük deprem açısından suskun. 6.o – 6.5 büyüklükleri arasında bekleniyor.
Ecemiş kırığı (Kayseri-Mersin arasında): En son depremin ne zaman olduğu net bilinmemekle birlikte yaklaşık 10 bin yıldır büyük atım üretmediği yapılan araştırmalarla tespit edilmişti. 6.5 – 7.0 arasında deprem potansiyeli mevcuttur.
Kıbrıs Zafer Burnu (Adana-İskenderun açıkları-Doğu Akdeniz): Helenik - Kıbrıs Yayı üzerindedir. 6,5 - 7.0 büyüklüğünde deprem üretebilir. Son deprem tarihi tam olarak bilinmemektedir.
Gökçeyazı Fayı (Balıkesir-İvrindi ): Yaklaşık iki bin yıldır büyük deprem üretmemiş ve benim özellikle dikkat edilmesi gerektiğini düşündüğüm lokasyonlardan biridir. 6.5 – 7.2 deprem üretir.” Dedi.

Bülten

Bakmadan Geçme