Mehmet YILDIZ

VEFA VEFAT ETTİ

Mehmet YILDIZ

‘Aptala malum oldu‘ya da ‚Malumun ilanıdır‘ Hangisini kabul ederseniz? Ben dememișmiydim? Demek istemiyorum ama yukardakilerin hepsini birden kabul ettim. Bir önceki  Seçimden önceki son çıkıș  adlı yazımda bir kaç husustan bahsetmiștim. Örnek olsun diye bir merhumu,rahmetli Mevlüt Aslanoğlu`nu da yad etmiștim. Demek ki Mevlüt ağabey benden onu rahmetle anmamı istemiș. Malum,31 Mart‘da 2972  sayılı Mahalli İdareler Seçimi ile belediye bașkanı,il genel meclisi, belediye meclisi ve muhtarlarımızı seçti yurtta yașayanlar. Bu seçimleri bizler yurtdıșında yașayanlar sadece heyecanla izledik. Genel seçimlerde her ne kadar yurt dıșında yașayanların oy kullanmasına karșı olsamda, bu kez bizler, birer heyecanlı izleyiciydik sadece. Sabahın ilk ıșıklarına kadar,Türkiye Haritasının partilerin renklerine göre yeniden șekillenmesini gözlemledik. Elbette benim gibi șehrinden uzakta olmasına rağmen,o șehri yașatan; spor, sanat, ekonomi, sosyalyașam gibi, dinamiklerini iyi bir șekilde izleyen biri olarak, Malatya beni hiç șașırtmadı.
Veli Ağbaba,24/25/26 dönem CHP Malatya milletvekili olarak, ilki yasamayılı24/4 Esas Numara: 7 /42825 Çalıșma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, Malatya özelinde SGK ya Prim Borcu olan kișilere ilișkin yazılı soru önergesi vererek bașlatmıș olduğu,Malatya`yı TBMM de en iyi șekilde temsil etme, Malatya ve Malatya`lının hakkını koruma eylemine,25.9.2014 yılında bașlamıștı. O mikrofonda konușmaya alıștıkça sesini yükseltti, gür sesi ülkenin her yanında duyulmaya bașlandı. Kimi ona bu adam neden bu kadar bağırarak konușuyor“demiș olsada, onu çok iyi anlıyordum. Bazen ses tonunuz,karșı tarafta size muhalif olanların sizi tiye alıp almamanıza karar verir. Bunu gerek radyoda calıștığım zamanlarda okuduğum bir makalede gördüğüm gibi, rutbeli asker dostlarımızdan da duymuștum.Veli Ağbaba`nın ses tonunun yüksekliği yukarda saydıklarımın hiç biri değildi. Ağbaba meclis kürsüsünü çınlatırken,Malatya`nın don vuran kayısısını,traktörüne mazot koyamayan çiftçisini, onbinleri așan ișsizini, gelmeyen hızlı trenini, Çin`den ithal edilen zehirli ürünlere, sulama kanalları ve bitirilemeyen barajlar gibi say say bitmeyecek kadar yazılı ve sözlü önergelerini biliyorum. Bir önceki yazımda bahsettiğim üzere, doğup büyüdüğü yeri  seven,orası için güzellikleri özleyen insanların çabaları karșılık görmediğinde, bir anda, birsoğuma,birhayıflanma,sonra da küsmeye neden olabileceğini anlayamadık.
  16 Mayıs da 10.ölüm yıl dönümünü anacağımız,rahmetli Mevlüt Aslanoğlu da Malatya`nın siyasetinde,sporunda,ekonomisinde parti ayrımı gözetmeksizin,canla bașla çalıșan,TBMM salonunu,Malatya için çınlatan,Malatyalı`nın yașadığı haksızlıkları bulunduğu her ortamda haykıran biriydi. “Allah'a söylüyorum, Allah'a! Halil Ağa, kimse  duymasın, Malatya'nın hakkını ben yedirmem; giderim, Başbakanlık‘ta yatarım!..“Diyerek haykıran o merhumu da kırmadımi? Küstürmedi mi Malatya? Malatya`nın büyükșehir olması konusunda,İnönü Üniversitesi Turgut Özal tıp merkezi ve özellikle de kayısı için yaptıklarını, șimdi özlemle hatırladınızmı? Ama unutmayın o kanseri yenerken,bir gece kalp krizinden öldü.Yeniden saygi ve rahmetle anıyorum. Mevlüt Aslanoğlu ile Veli Ağbaba`nın ortak yanları,sadece aynı partide siyaset yapan,Malatya`nın tek CHP olmaları dıșında,kendileri için birșey istemiyor olmaları, șahsi birșey istemiyor olmaları,Malatya`yı girdikleri yerlerde herșeyin üstünde tutmalarıydı. Veli Ağbaba 6 șubat depreminden sonra,Malatya`dan ayrılmadı,“sen hangi partilisin“demeden hemșerilerinin yanında oldu. Onlarla üșüdü,onlarla ağladı. Akp Selahattin Bașkanı aday göstermedi.Selahattin bașkan nedenVeli´yi desteklemedi` Neden propoganda döneminde gezmedi? Madem oraya aday gösterilmedi ve hakkında her hangi bir șaibe yoktu ise..Neden? Ortak değer Malatya mı? Yoksa sıcak gelen koltukmuydu? Akp nin yeni adayınında yanında gezmediğine göre birșey olmalıydı? Ama neydi? Herșey normal seyrinde gittiyse Veli neden desteklenmedi? Umarım Selahattin Bașkan bir gün bunu yazar ya da cevap verir.
Șimdi de Veli Ağbaba`yı kırdın Malatya. O belki küsmedi. Ya da küstüğünü göstermiyor. Ama siz,sizin için çaba gösterenleri görmemekte ısrarediyorsunuz .Bulunduğu partide silik,sıradan,sesi çıkmayan bir vekil yapmak istedinizsanırım.Malatya`da depremden sonra yapılması gerekenler konusunda sesinin çıkmasını siz engellediniz. Bundan sonra olacaklariçin; sizin iyi bildiklerinize gidin.Kentin yeniden kurulurken hangi kriterelere göre kurulacağı konusunda bir„Kent uzlașısını“bile beceremeyen,desteklemeyen Malatyalı. Șimdi sizin için soru önergesi verecek,ismini bile bilmediğiniz milletvekilleri,partinin ithal ettiği.Partilerinin atanmıș bakanlarından,Malatya`nın hizmet alması için çaba göstersinler. Ard arda isimlerini dahi sayamadığınız vekillerinizden hizmet bekleyin. Çünkü siz hak etmediniz. Belki de bir AN gelir bir MEȘALE aydınlatır  yolunuzu.
Dünyanın değișik coğrafyalarında yașayan,ortak noktaları Malatya ve „Malatya Diasporası“ olan,kurduğumuz,kuracağımız sivil toplum örgütleri ile biz özlediğimiz Malatya`yı yașamaya devam ederiz. Hayalimizdeki Malatya ile öleceğiz. Tek istediğimiz ,aydın,gelișmiș ve hak ettiklerini alarak yașayan bir Malatya. Siz istediğinizi yașayın, biz sevmekten vaz geçmiyeceğiz.
  


 

Yazarın Diğer Yazıları