AVUKAT YUSUF SÜMER

(DASK) konusunda hukuki destek

AVUKAT YUSUF SÜMER

Bugün 28 Temmuz 2023 tarihindeyiz ve yaklaşık 175 gün önce, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş depremleri meydana geldi. Bu deprem sonrasında Malatya'da bulunan yapı stokunun yaklaşık yüzde yetmişi ağır hasar veya orta hasar almıştır.

Malatyalı hemşehrilerim, deprem sigortası (DASK) konusunda hukuki destek almak için başvurularda bulunmuşlar ve genellikle eksper atanmadığı ve yapılan ödemelerin yetersiz kaldığı konusunda şikayetlerini dile getirmişlerdir.

Sigorta mevzuatına göre, meydana gelen deprem sonrasında depremi ihbar alan sigorta şirketleri hasar tespit işlemlerini görevlendirilen eksperler aracılığıyla yapmaktadır. Eksperler, bağımsız bölümde, çatıda, iç koridorda ve dış duvarlarda inceleme yaparak hasar oranını tespit ederler. Hasar oranı belirlendikten sonra sigorta teminatı bu hasar oranına göre hesaplanır ve sigorta edene ödeme yapılır.

Ancak, Malatya'da sigorta şirketlerinin uygulamasına göre:

Deprem sonrası hasar bildirimi yapılan sigorta şirketleri eksper görevlendirmesi yapmayabilir.
Eksperler, bağımsız bölümleri incelemediği için meydana gelen hasar oranı tespit edilemeyebilir.
Sigorta şirketleri, deprem sigortalı bağımsız bölümler için Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yaptığı hasar tespitlerine göre ödeme yapmış olabilir.
Yapılan ödemeler, kasım 2022 tarihinde güncellenen birim fiyata değil, sigorta başlangıç tarihi itibariyle yürürlükte olan birim fiyata göre yapılmış olabilir.
Bu konuda oluşan tereddütleri açıklığa kavuşturmak adına, Malatyalı hemşehriler DASK kapsamında yapılan ödemeleri, eksper tarafından incelenmeden ilgili bankadan çekebilirler. Bu çekme işlemi, hasarı kabul ettikleri ya da hukuken sigorta şirketini ibra ettikleri anlamına gelmez.

Ancak, ödemeyi az gören, kasım 2022 tarihindeki güncellemeden yararlanmayan veya bağımsız bölümdeki hasar miktarının daha fazla olduğunu düşünen Malatyalı hemşehriler, hukuki süreç başlatmak üzere mahkemeye başvurup, alanında uzman bir bilirkişiden delil tespiti raporu talep etmelidirler. Bu süreçte, mutlaka avukattan hukuki yardım ve danışmanlık almaları önemlidir.

Saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum, değerli hemşehrilerim.

Yazarın Diğer Yazıları