Yeni bakanlar nerelerde çalıştı? İşte biyografileri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yeni kabinede Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dışındaki tüm bakanlar değişti.

Birlik Haber Ajansı, (BHA)- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni kabinede Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dışındaki tüm bakanlar değişti. Dışişleri Bakanlığı’na Hakan Fidan getirilirken, İçişleri Bakanlığı’na ise Ali Yerlikaya getirildi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni kabineyi açıklamasının ardından yeni bakanların biyografileri merak edilen konular arasında yerini aldı.

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı – Cevdet Yılmaz: 1967’de Bingöl’de doğan Yılmaz, ODTÜ Kamu Yönetimi’nden mezun oldu. ABD’de yüksek lisans, Bilkent Üniversitesi’nde doktora yaptı. AK Parti’den 5 kez milletvekili seçildi. Devlet Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve Kalkınma Bakanı olarak görev aldı.

 

Adalet Bakanı – Yılmaz Tunç: 1971’de Bartın’da doğan Tunç, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. TBMM Adalet Komisyonu Başkanlığı yaptı. AK Parti Grup Başkan Vekili olarak görev yaptı.

 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı - Mahinur Özdemir Göktaş: 1982’de Belçika’da doğan Göktaş, lisans ve yüksek lisans eğitimini de Brüksel’de tamamladı. 2009’da Merkez Demokrat Hümanist Parti’den Brüksel Meclisi’ne girdi. 2019’da Cezayir Büyükelçisi olarak atanan Göktaş aynı zamanda Kuzey Afrika’ya atanan ilk kadın büyükelçi olmuştu.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı – Vedat Işıkhan: 1966’da Mardin’de doğan Işıkhan, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun oldu. Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Vekili olarak görev aldı.

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı – Mehmet Özhaseki: 1957’de Kayseri’de doğan Özhaseki, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı olarak da görev yapan Özhaseki, 2016 ve 2018 yıllarında da Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev almıştı. AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini aldı.

 

Dışişleri Bakanı – Hakan Fidan: 1968’de Ankara’da doğan Fidan, ABD’de yönetim ve siyaset bilimi okudu. TSK’da astsubay olarak çalıştı. Bilkent Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayan Fidan, TİKA Başkanı ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı görevlerini yürüttü. 2010’da MİT müsteşarı oldu.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı – Alparslan Bayraktar: 1975’de Hatay’da doğan Bayraktar, İTÜ Makine Mühendisliği’ni bitirdi. Bilkent Üniversitesi’nde yüksek lisans, ODTÜ’de doktora yaptı. EPDK’da üye olarak görev aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı olarak görev aldı.

 

Gençlik ve Spor Bakanı - Osman Aşkın Bak: 1966’da İstanbul’da doğan Bak, İTÜ Makine Fakültesi’nden mezun oldu. İngiltere’de yüksek lisans, İTÜ’de doktora yaptı. AK Parti’den 4 dönem milletvekili olarak seçildi. Bak, daha önceden de Gençlik ve Spor Bakanı olarak görev aldı.

 

Hazine ve Maliye Bakanı – Mehmet Şimşek: 1967’de Batman’da doğan Şimşek, uluslararası kuruluşlarda ekonomist, stratejist ve yönetici olarak çalıştı. 60- 61- 62’nci Hükümetlerde Devlet Bakanı ve Maliye Bakanı olarak görev yaptı. 64 ve 65’inci Hükümetlerde ise Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı.

 

İçişleri Bakanı – Ali Yerlikaya: 1968’de Konya’da doğan Yerlikaya, İstanbul Üniversitesi SBF Kamu Yönetimi’nden mezun oldu. Kayseri Felahiye, Şanlıurfa Hilvan, Yozgat Sarıkaya’da kaymakamlık yaptı. Şırnak, Ağrı, Tekirdağ ve Gaziantep valiliği görevlerini yürüten Yerlikaya, Ekim 2018’de İstanbul Valisi oldu.

 

Kültür ve Turizm Bakanı - Mehmet Nuri Ersoy: 1968’de İstanbul’da doğan Ersoy, İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun oldu. 1991’de paket tur ve otel konaklama hizmetleri veren şirketini kurdu. Ersoy, bir önceki kabinede de Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yaptı.

 

Milli Eğitim Bakanı – Yusuf Tekin: 1970 yılında Erzurum’da doğan Tekin, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. 2013’te Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarı olarak atandı. Tekin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörü olarak görev yaptı.

 

Milli Savunma Bakanı – Yaşar Güler: 1952’de Ardahan’da doğan Güler, Kara Harp Okulu’ndan mezun oldu. 2013’te Orgeneral rütbesiyle Genelkurmay 2’nci Başkanlığına atandı. Jandarma Genel Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaptı. 16 Temmuz 2018’de Genel Kurmay Başkanı oldu.

 

Sağlık Bakanı – Fahrettin Koca: 1965’te Konya’da doğan Koca, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olan Koca, İstanbul Medipol Üniversitesi’nin kurucusu. Koca, bir önceki kabinede de Sağlık Bakanı olarak görev yaptı.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı – Mehmet Fatih Kacır: 1984’te İstanbul’da doğan Kacır, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden mezun oldu. T3 Vakfı kurucusu ve eski başkanıdır. TEKNOFEST’in öncülerinden olan Kacır, 2018’de Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcılığı’na atandı.

 

Tarım ve Orman Bakanı – İbrahim Yumaklı: 1969’da Kastamonu’da doğan Yumaklı, Uludağ Üniversitesi İşletme’den mezun oldu. Marshall Boya A.Ş.’de çalıştı. GÜBRETAŞ’ta Genel Müdür ve Yönetim Kurulu üyesi olarak görev aldı. Nisan 2022’de Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı oldu.

 

Ticaret Bakanı – Ömer Bolat: 1963’te İstanbul’da doğan Bolat, Marmara Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun oldu. MÜSİAD Genel Başkanı olarak görev yaptı. AK Parti MKYK üyesi ve Ekonomi İşleri Bakan Yardımcılığı görevlerini yönetti.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı – Abdulkadir Uraloğlu: 1966’da Trabzon’da doğan Uraloğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği’nden mezun oldu. 2018’de Karayolları Genel Müdürü olarak atandı.

 

Bakmadan Geçme