
YKS SONUÇLARINA BAKTIYSANIZ!
Mir Murat Demir
Bildiğiniz üzere YKS, “Yükseköğretim Kurumları Sınavı” manasında bir kısaltma. Geçtiğimiz günlerde sonuçlar açıklandı ve ekseriyetle ebeveynler sonuçları yazılı ya da sözlü olarak paylaştılar. Ebeveyn kelimesinde bütünleştirdiğimiz anne, baba gibi imtihana giren gençlerimizin büyükleri. Doğaldır ki ebeveynler beklenti içerisinde oldukları üniversiteyi kazanan evladı ya da yeğeni için, torunu için çok sevindiler ve bu sevincini tanıdık tanımadık herkese anlattılar. Her yıl tekrarlanan bu süreç güzel, beis sayılabilecek bir yanı da yok. Gençlerimiz ortaöğretim sonrası yükseköğretim kurumlarına imtihanla girip daha çok öğretim alarak ilgili konuda, tercih yaptığı ya da aldığı puana eşdeğer okulda okuyup uzmanlaşıyor. İki yıllık yüksekokullar, dört, beş altı yıllık üniversiteler var, ayrıca bu üniversitelerin yabancı dille öğretim verenleri var ki, bir yılda dil öğretimi yapılıyor başlangıçta. Yüksekokullarımızın da üniversitelerimizin de devlet kontrolünde ve yönetiminde olanları olduğu gibi tamamıyla özel teşebbüs kontrolünde ve yönetiminde olanları ve burs imkânı olanları var. Burs imtihana giren öğrencinin başarısı ve okulun önceden belirlediği şartların olması ya da olmaması hali vardır. Bu yazıma ilgi duyan okurlarım meseleye ekseriyetle vakıf, bazıları uzmanlık derecesinde, uzunca yazma sebebim meseleden tamamıyla uzak duranlara da ışık tutmaktır.
Öğrenci imtihana girdi kazanamadı ya da istediği, hedeflediği okulu kazanamadı ise önümüzde ki yıl tekrar deneyecektir, beis yok. Öğrenci imtihana girdi kazandı, kazandığı okul ailesinin yaşadığı şehirde değilse, ekseriyetle olmaz, ilk akla gelen barınma sorunu, barınma sorununun ortaya çıkardığı ciddi bir harcama kalemi. Öğrenci ev tuttu, yurda yerleşti, ciddi harcamalar yapıldı, okul okundu, başarılı şekliyle mezunda olundu. Öğrencinin verdiği mücadele ve savaş topyekûn aileyle birlikte kazanıldı, başarıldı. Hemen geçmek istemem, biliyorum, farkındayım ki bu yıllar çok zor nerede kalacağım nasıl ulaşım sağlayacağım nasıl karnımı doyurup nasıl ısınacağım gibi çokça sorunu ve sıkıntıyı içinde barındırıyor. Ülkemde yaşayan ve memur, işçi, esnaf, emekli gibi, fazladan bir kaynağı geliri olmayan herkesin çokça zorlanacağı bir meseledir ki biliyorum, biliyorsunuz, bir başka yazımda bu ayrıntıyı da işler açıklar, konuya dair projeksiyon tutarım.
Vurgu yapmaya çalıştığım, altını çizmeye çalıştığım yanı, yönü, çokça zorluklara göğüs gerilerek, topyekûn mücadele verilip sonuca ulaşıldığında önümüze çıkan gerçeklerimiz. Üniversiteden mezun gençlerimiz için iş bulmak ya da kendi başına iş kurmak, imkânsıza yakın bir savaşın başlaması. Üniversiteden mezun gençlerimiz öğretim aldığı, uzmanı olduğu branşta iş bulamayıp kendi imkânları ile de bir başlangıç yapamadığında tezgâhtarlık, garsonluk gibi işlerle uğraşmaya başlaması, maddi beklentide hayal kırıklığı ve manen çöküntüyü yaşaması ki, bu çöküntüye ailesi ve sevenleri de ortak.
YKS Sonuçlarına baktıysanız başlığından sonra bu yazıda sizlere ışık tutacak, motivasyonunuzu artıracak bilgiler yazmak isterdi ama pek mümkün değil. Üniversitede okumak okuyan öğrenci için ailesi için çokça zorluk ve sıkıntı barındırdığı gibi nihayeti de yaşadığımız gibi. Ülkemizin farkında olduğum bu meseleden haberdar olmaması mümkün değildir. Özel üniversite sayıları artırılarak, üniversitede okudum diyebilenlerin sayısı yükseltilerek, okul, eğitim, öğretim, bilim merkezinden ziyade ticari kurumlar gibi bir döngünün oluşturulması, bu yapının palazlanarak kabulü, üniversiteliye, ailelere, Türk insanına ve milletine ne getirip neleri kaybettirir, tüm ayrıntıları ile masaya yatırıp incelemek, irdelemek gereği değil mecburiyeti vardır.
Mir Murat Demir
Mir Murat Demir'a yaz