Mir Murat Demir

KAPİTALİZM!

Mir Murat Demir

Kapitalizm; basit bir t-shirt üzerine kahrolsun kapitalizm yazarak onu sosyalistlere satmaktır. Kapitalizm için içinde yaşadığımız hayattan onlarca, yüzlerce örnekler verebiliriz, kötü tarafı yaptığımız hareket ve eylemlerle bildiklerimiz arasında doğru ve isabetli bağ kurmayışımız ve kapitalist düzenin bir parçası olmamızdır. Kapitalizm nedir, kapitalist kimdir, biliyor muyuz? Ekseriyetle tahminlerimiz olsa da bilmiyoruz, isabetli bir tanım ve hayatlarımızda ki etkileşimlerini görmüyoruz. Kapitalizm, en basit şekliyle büyük oranda kâr elde etmek amacıyla üretime, mal ve hizmetlerin değişimine yönelik, özel mülkiyete ve sermaye kullanımına dayanan bir ekonomik sistem olarak tanımlanabilir. Kapitalist; sermayesi olan kişidir. Bu terim, bir girişim kurabilecek kişiyi ve daha fazlasına sahip olabileceğini ifade eder. Kapitalistler paraları ve mülkleriyle tanımlanır. Üretim araçlarıyla daha fazla gelir elde etmek isteyen ve emek sömürüsünü kullananlara kapitalist denir. Üretim yapmak ve hizmet alanlarında faaliyet göstermek hepimizin, her birimizin destek vereceği bir durumdur, kapitalist diye bir tanımlamanın içerisinde yer alması için isabetli bir tanımlama olması için “emek sömürüsü” eğilimi içerisinde olanları ayırmamız gerekir.
Çalışmak, üretmek ve ücretlendirme, hangimiz hangisi ile muhatap olursak olalım mantıklı, makul, akılcı, adil ve insani ve etik mi diye kendimize sorular üretip doğru ve hakça, adaletli cevaplar verebilir durumda isek kapitalist uygulamaların dışındayızdır. Alışılmış, ezber edilmiş durumların dışında daha akılcı ve isabetli seçim ve tercihlerimizle hayatlarımızı tüm baskı ve dayatmalardan arındırmak için kapitalist sistem karşıtı sosyalizm savunucusu mu olalım, tuhaf değil mi, sosyalizm idaresini benimseyen ülke insanları mutlu mu? İnsan ve düşünme biçimi, algısı ve yaşamsal yatkınlığı ile her bölge her ülke insanı farklı tepkiler sahibi olabilir farklı sahiplenme ve mutlu olduğu yaşamsal güvenilirlik rahatlığı ve eminliği gibi.
Devlet dediğimiz büyük ve muazzam örgüt yapılanmasını akıl ve toplumsal geleneklerden etkilenerek, ezber ve dayatmalardan, din ve inanç sistemlerinin tümünden sıyrılarak daha realist gerçekler üzerine bir sistem oluşturmuşsa, insanlarında güven ve mutluluğu kaçınılmaz olur. Devletin bir varlığı ve bütçesi olması doğaldır, beis yoktur. Devletin varlığını ve bütçesini kullanımında neleri önceliyor, neler var, neler ilgi alanında değil, bu soruların cevabı ne kadar kapitalist olduğunuzla ve olmadığınızla alakalıdır. Fertlerin, birey dolayısıyla yurttaşların kapitalist olması ya da olmamasından ziyade içerisinde yaşadıkları devletin ve o devletin yasa, kanun, yönetme prosedürlerinin yapısı ve içeriği ile alakalıdır.
Mir Murat Demir

Yazarın Diğer Yazıları