Mir Murat Demir

AĞAÇ ve ORMAN SEVDAMIZ VAR DA!

Mir Murat Demir

Ağaç ve orman sevdamız, ekseriyetimizde, duymuşuz horasan da halı dokunuyor ama pek çoğumuz bilmez enine mi, boyuna mı diye. Gün içinde arkadaşlarımızla sohbetlerimizde de sosyal medya paylaşımı ve arzu edilenler arasında da başları çeken bir konu, ortak mesele, ağaç dikelim, ormanlarımızı çoğaltalım, iyi, güzel, hoş elbette ama çoğunlukla dayanaksız. “Hariçten gazel okumak” desem ayıp kaçmaz, böylesine hafife alınacak, basite kaçılacak bir konu, mesele değil. Ağaç dikmek bir tohum ya da fidanı bir çukur açıp yerleştirip toprakla kapatıp sulamak değil, bu kadar basit ve kolay değil, bir süreç ve disiplindir. Dünya nüfusu 2023 itibarıyla sekiz milyarı geçti, her yıl her insan, yetişkin olmayanların ebeveynleri bir fidan diksin, ohh ne ala, her yerimiz ağaç ve orman olur, iyi mi, çok iyi de, olmaz, disiplin, plan, takip, uğraş ve emek gerekli. Kamuoyuna medya yoluyla duyurulan ağaç ekim kampanyaları oluyor ya, başarılı olma oranı optimum %5-10 seviyesinde. Bu organizasyonları da kampanyaları da önemli bulup elbette destekliyorum. Milyarlarca ağaç sahibi olamasak da adım adım ağaçların ve ormanların önemini ve değerini öğreniyoruz. Önceleri orman yangınları böylesi içimizi acıtmazdı, bilip öğrendikçe yananın sadece ağaç olmadığını da öğreniyoruz, ağaç ve ormanların insan hayatına katkısını, doğada ki dengenin idamesini sağladığını.
*Fidan dikerken ne yapmalı?
Fidanın çok soğuk günlerde dikilmemesi lazım. Dikerken öncelikle toprağın hazırlanması gerekiyor; taban gübrelemesi yapılmalı, çukurların açılması ve toprağın havalanması şart. Çukuru açıp hemen dikmek yanlıştır. Fidan dikimden sonra yağış olsa dahi mutlaka bir can suyu verilmesi lazım.
*Ağaçlandırma çalışmaları nasıl yapılır?
Ağaçlandırma çalışmaları genel olarak açılan çukurlara tohum veya fidan dikilerek yapılmaktadır. Ağaçlandırma çalışmalarında genellikle hızla büyüyebilen çam, sedir gibi ağaçlar tercih edilmektedir. Ağaç seçiminde, ağaçlandırılacak alanın iklim, yağış ve sulama imkânları göz önünde bulundurulur.
*Ağaç dikildikten sonra ne yapılır?
Budama neden önemlidir: İlk olarak bir ağaç, dikildikten sonra hayatta kalmasına yardımcı olmak amacı ile budanır. Toprak kazılırken yalın köklü ağaçların kökleri bundan rahatsız olurlar. Ağaçlar nemi ve besleyici maddeleri emen küçük besleyici köklerini kaybederler fakat üst kısımları tamamen aynı boyda kalır!
*Ağaçlandırma yapmak neden önemlidir?
Ağaçlandırma, çölleşme, toprak kaybı, su kirliliği ve iklim değişikliği gibi birçok soruna çözüm sağlayabilir. Ağaçlandırma, karbon emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olur ve ayrıca erozyonu kontrol etmek, su döngüsünü iyileştirmek, toprakları korumak ve biyoçeşitliliği artırmak gibi birçok fayda sağlar.
1 – Ağaçlar sera etkisi ile mücadele eder. ...
2 – Ağaçlar havayı temizler. ...
3 – Ağaçlar oksijen üretir. ...
4 – Ağaçlar şehri ve sokakları serinletir. ...
5 – Ağaçlar enerji tasarrufu yapar. ...
6 – Ağaçlar su tasarrufu yapar. ...
7 – Ağaçlar erozyonu önler. ...
8 – Ağaçlar çocukları ultraviyole ışınlardan korur.
Ağaç ve ormanların var olması ve çoğaltılmasına dair arzumuz da sevdamız da ortak, bilgilerimizi artırarak bilinçli hareket etmemiz ise maksimum fayda sağlayacaktır.
Mir Murat Demir
Mir Murat Demir'a yaz
 

Yazarın Diğer Yazıları