Erkan Akan

İmamlık Peygamber Makamıdır Aman Ha İmamlar Dikkat

Erkan Akan

İmamlık öyle bir makamdır ki, Allah’ın elçileri bile bu yüce görevle şereflenmiştir. Nitekim Kur’ân-ı Hakîm’de Rabbimiz, Hazret-i İbrahim (aleyhisselâm) hakkında şöyle buyurur:

> "Ben seni insanlara imam yapacağım."
(Bakara Suresi, 124)

 

İmamlık, sadece namaz kıldırmak, hutbe irad etmek değildir. O, bir önderliktir, bir rehberliktir. Cemaatin önünde duran kişi, sadece ayaklarıyla değil, haliyle, sözüyle, ahlakıyla, takvasıyla da önde olmalıdır. Çünkü cemaat, imama uyar; imam düşerse, arkasındakiler de düşer. Bu sebepledir ki, imamlık sıradan bir vazife değil, Peygamberâne bir sorumluluk taşır.


---

Peygamberlerin Göreviyle İmamlığın Ortak Noktası

Peygamberler, insanları hakka, hakikate, tevhide davet etmişlerdir. Aynı şekilde imam da cemaati namaza, cemaate, birliğe ve ibadete çağırır. Minbere çıkan bir imam, oradan sadece hutbe okumaz; oradan adeta insanlığa seslenir. Eğer ki hutbesi hikmetle doluysa, gönüllerde yankı bulur. Eğer ki kalbinde nur varsa, gözü yaşlı bir ümmet olur ardından.

Rasûlullah Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) buyurur:

> “İmam bir emindir; onunla kıldığınız namazın sahih olması için ona tâbi olun.”
(Ebû Dâvûd, Salât 62)

 

Görülüyor ki, imam bir emanetçidir. Emaneti koruyacak olan ise takvadır. Takvasız imam, yetkisi olan ama ruhu boş bir gemi kaptanı gibidir. Gemi hareket eder ama rotası yoktur.


---

İmamlık Makamının Sorumluluğu

İmam, bir mahallenin, bir köyün, bir caminin değil; bir ümmetin öncüsüdür. Ne yazık ki bazı yerlerde imamlık makamı, sadece maaş alınan sıradan bir meslek gibi görülüyor. Oysa bu makam, insanların gönlünü diriltme makamıdır. İmam, bir çocuğun Kur’an ile tanışmasına, bir yaşlının teselli bulmasına, bir gencin kötü yollardan kurtulmasına vesile olabilir.

> "İçinizden hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülükten sakındıran bir topluluk bulunsun."
(Âl-i İmrân, 104)

 

Bu ayet, sadece ümmetin geneline değil, özellikle önderlik makamında olanlara, yani imamlara hitap eder. Çünkü en önce çağıran onlar olmalıdır.


---

İnsanlığın Önemi ve İmamın Rolü

İnsan, Allah’ın yeryüzündeki halifesidir. İnsanın değeri, yaratılışındaki sır ve taşıdığı ilahî nefesle ölçülür. İşte bu kadar kıymetli olan insanı, şeytandan koruyacak, Kur’an’a yönlendirecek, maneviyatla buluşturacak bir el olmalı: İmamın eli.

İmam, sadece namaz vakti hatırlanan biri değil; mahallede yetim varsa ilgilenen, hasta varsa ziyaret eden, dertli varsa dinleyen kişidir. İnsanlığa faydalı olmayan bir imam, sadece sesi güzel diye camide tutuluyorsa; orada bir eksiklik, hatta bir emanet hıyaneti vardır.


---

Ey İmam!

Ey imam! Sen peygamberlerin izindesin. Namazda seni takip eden cemaat, âhirette de senin ardınca yürümek ister. Şimdi sormalısın kendine: “Ben nereye gidiyorum?”

Minbere çıkan bir imamın kalbinde dünya sevgisi değil, ahiret endişesi olmalıdır. Çünkü orası bir kürsü değil, bir emanet kürsüsüdür. Allah için konuş, Allah için sus. Eğer gaflet edersen, arkan sıra seni izleyenler de savrulur. Ve unutma: İmam yanlış yöne dönerse, tüm cemaat kaybeder.


---

Son Söz

İmamlar, sadece camilerin değil, gönüllerin mimarlarıdır. Onlar ne kadar sadık, samimi ve ihlâslı olursa; ümmetin geleceği de o kadar aydınlık olur. Peygamberlerin yürüdüğü bu kutlu yolda, yüreğiyle yürüyen her imam; ardında dua eden nesiller bırakır.


---

Dua

Allah’ım! Camiye imam olan kullarına kalp nurundan nasip eyle. Onları peygamberlerin izinden ayırma. Hutbelerinde hikmet, seslerinde Kur’an ahengi, hâllerinde Resul’ün ahlâkı olsun. Onlara insanlığı sevdirecek kalpler, merhametle dolu gözler, doğruluğu kuşanmış diller ihsan eyle. Ey Rabbimiz! Bizleri sadık imamların ardında dirilt, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) livâü’l-hamd sancağı altında haşreyle.

Âmin.

Erkan Can Akan


---

Kaynakça

1. Kur’an-ı Kerim
 - Bakara Suresi, 124
 - Âl-i İmrân Suresi, 104


2. Ebû Dâvûd, Sünen
 - Kitâbü’s-Salât, Hadis No: 62


3. İbn Hacer el-Askalânî, Fethu’l-Bârî
 - Cilt: 2, Bab: İmamet


4. Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dini Kur’an Dili Tefsiri
 - Bakara Suresi, 124. Ayetin Tefsiri


5. Risale-i Nur Külliyatı, Lem’alar
 - 11. Lem’a, İhlâs Risalesi: Cemaatle yapılan ibadetin önemi

Yazarın Diğer Yazıları