Yargıtay'dan depremle ilgili emsal karar

Yargıtay'dan depremle ilgili emsal karar

Yargıtay 12’nci Ceza Mahkemesi depremle ilgili emsal bir karar verdi.

Kahramanmaraş’ta yaşanan 7,7 ve 7,6’lık depremler yaklaşık 45 bin kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlandı. Gözler müteahhitlere çevrilirken, yapı ruhsatında imzası bulunan belediye başkanlarıyla ilgili de emsal bir karar verildi.

Yüksek Mahkeme, binaların yapı ruhsatlarını onaylayan belediye başkanlarının görevi kötüye kullanma suçu oluşturduğuna hükmetti. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 2011 Van depreminde yıkılan binaya yapı ruhsatı veren ilçe belediye başkanını suçlu buldu.

Yargıtay 12’nci Ceza Mahkemesi’nin verdiği emsal karar şu şekilde:

En son ruhsatı onaylayan ve mühürleyen kişinin ise Belediye Başkanı olduğunun anlaşıldığı, ilgili imar mevzuatı gereği yapı ruhsatı ekinde bulunması gereken belgelerin olup olmadığını kontrol etmeden önüne gelen evrakı imzalayarak onaylayan sanığın, görevinin gereklerini yapmakta ihmal göstermesi nedeni ile bu sanığın eyleminin görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğu ve anılan suçun zamanaşımına uğradığı görülmektedir.

Yapılan yargılama sonunda, sanık belediye başkanı hakkında açılan davanın, suç tarihinden karar tarihine kadar süre içinde zamanaşımının dolduğu gerekçeleri gösterilerek mahkemece düşmesine karar verilmesinde isabetsizlik bulunmadığından, sanık müdafinin sanığın beraatine karar verilmesi gerektiğine, mahalli cumhuriyet savcısının ise sanık hakkında taksirle öldürme suçundan mahkumiyet kararı verilmesi gerektiğine ilişkin temyiz itirazlarının reddiyle, hükmün onanmasına oy birliği ile karar verilmiştir. (Büşra İrem Çam - Birlik Haber Ajansı)

Bakmadan Geçme