Toryum ile Malatya, geleceğin enerji kaynağına ev sahipliği yapacak

Toryum ile Malatya, geleceğin enerji kaynağına ev sahipliği yapacak. Dünya'da toryum madeninin en zengin olduğu yerlerin başında Hekimhan ve Kuluncak ilçeleri bulunuyor

Son zamanlarda basında da sıkça duyulan toryum, geleceğin yeraltı madenleri arasında yer alıyor. Yer kabuğunda tek başına var olan ve bunu yapabilmek için başka bir radyoaktif elemente ihtiyaç duymayan bu konuda iki önemli radyoaktif elementten biri olan Toryum madeni, nükleer enerji santrallerinde kullanılmaya başlanacak.

Dünya’da toplam 1 milyon 780 bin ton olan toryum rezervinin 790 bin tonu Türkiye’de bulunuyor. Isparta ve Eskişehir tespit edilmesinin ardından Malatya’nın Hekimhan ve Kuluncak ilçelerinde de yüksek miktarda Toryum madeni tespit edildiği resmi kaynaklarda belirtildi.

1 kilogramdan elde edilecek enerjinin 200 kilogram uranyumdan elde edilen enerji ile eşdeğer olduğu belirtilirken, Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve partinin AR-GE Başkanı Prof. Dr. Doğan Aydal partisinin Malatya İl Başkanlığı genel kurulunda yaptığı konuşma ile Toryumun geleceğine işaret etti.

Aydal, dünyada Toryum ile çalışan Nükleer Santrallerin örneklerinin kurulduğuna işaret eden Aydal, ”Bir patent başvurusu yaptık. Sadece bugüne değil yarına da fayda sağlayacak işler bırakarak halkımıza kazandırmak istiyoruz. Peki, Türkiye’nin içerisinde bulunduğu durum nedir. Biz elektrik üretimimizin yüzde 49,74’ünü doğalgaz ve petrolden elde ediyoruz. Yani doğalgaz ve petroldeki en küçük bir azalma bizim sanayimizin durmasına yol açar. Bunun örneğini İran’dan gelende doğalgaz ile gördük.

Güneş ve rüzgar enerjisini sizlere anlatacak değilim. Türkiye Toryum zengini bir ülkedir. Ve bugüne kadar Toryumlar kullanılmadı. Atom enerjisi kurumuna göre; dünyadaki rezervler açısından en çok rezerve sahip ikinci ülkedir. Şuana kadar Toryum’dan nükleer santral yapılamıyordu. Amerika, Rusya, Kanada, Hindistan ve Çin şimdi bunu tuz bazlı toryum kaynağını, erimiş tuz bazlı nükleer santral yaptılar. Radyasyon yok, nükleer silah üretilemiyor. Bu açıdan Türkiye’nin çok büyük bir şansı var.

Bizim AR-GE ’de resmi olarak gözükmeyen 11 projemiz var. Bunlardan 3 tanesi Toryum üzerine bir reaktörünün nasıl yapılabileceği araştırması bitirildi. Kurulmuş örnekleri var. Şuanda Kanada ve Çin 2tane Toryum santralini bitirdi.  Bizde kaynak olduğu sürece bu ülkelerle anlaşmak çok kolay. Çok yakın bir zamanda bunun müjdelerini sizlere ileteceğiz.” İfadelerine yer verdi.

Bakmadan Geçme