Tarım Alanlarında Havacılık Teknolojilerinin Kullanımı Konferansı

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından “Havacılık Teknolojileri ve Tarımsal Kullanım Alanları” adlı konferans gerçekleştirildi.

Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa İzci Arı Mühendisi Mehmet Salih Güneş ile Ziraat Mühendisi Ömer Avşaroğlu konuşmacı olarak katıldı.

Konferansa Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Durmaz, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Cemal Keleş, İzci Arı Şirketi CEO’su Zafer Dayanan ve öğrenciler katıldı.

Mehmet Salih Güneş, tarımsal alanlarda insansız hava araçlarının kullanmanın avantajlarından ve dezavantajlarından bahsetti.

İnsansız hava araçlarının tarım alanlarında kullanmanın gerekliliği üzerinde duran Güneş, Türkiye’nin bu konuda önemli bir ilerleme kaydettiğini belirterek şunları söyledi: 

“Zirai ilaçlama dronlarını çiftçiler ile tanıştırmak gerçekten çok çok zor. İlaçlamayı doğru yapar mı? Ondan sonra etkili olur mu? Mahsule zarar verir mi? gibi soruları çok oluyor. Bu konuda gerçekten çiftçilerimiz çok ön yargılı karşıladılar bizi. Bugün geldiğimiz noktada doğu bölgesinde yaklaşık yüzde 70 oranda drone’lu ilaçlamanın yayılması noktasında büyük bir rol oynadı. Şu an Şanlıurfa bölgesinde geçen yıla nazaran 50 tane T 30 modeli dron bulunmaktadır. İnsansız hava araçlarının kullanım alanlarına baktığımız zaman bugün biz Türkiye olarak gerçekten çok iyi işler başardık.”

Ömer Avşaroğlu ise tarım arazilerinde ürün ekimi, toprak analizleri, bitki sağlığı ve akıllı tarım uygulamaları hakkında paylaşımlarda bulundu.

Mühendisler Mehmet Salih Güneş ile Ömer Avşaroğlu konferansın sonunda öğrencilerden gelen soruları cevaplandırdı.

Bakmadan Geçme