Tahmini Kuru Kayısı Rekoltesi: 75 bin 766 ton

Tahmini Yaş Kayısı Rekoltesi: 336 bin 728 ton

Tahmini Kuru Kayısı Rekoltesi: 75 bin 766 ton

Tahmini Yaş Kayısı Rekoltesi: 336 bin 728 ton

Tarım İl Müdürü Tahir Macit, tahmini rekoltenin belirlenme sürecinde yeni bir metot ile oluşturulduğunu söyledi.

Macit, uzlaşma ile değil de aritmetik ortalama ile belirlendiğini belirtti.

2022 yılı kayısı hasadına sayılı günler kala, kuru kayısıda rekolte ve yaş kayısıda rekolte en çok merak edilen konular arasında yer aldı. Peki, 2022 Kuru Kayısı rekoltesi ne kadar? 2022 kayısı rekoltesi açıklandı mı? Toplam kayısı rekoltesi ne kadar? Sorularının cevabı haberimizde...
Malatya'da kış ve ilkbahar mevsimi kayısı için pekte iyi geçmedi. Öyle ki 14 Nisan'da yaşanan don felaketinin ardından yaşan dolu ve sağanak yağış kayısıda büyük zarara neden oldu. 
TARSİM ve Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin başlattığı hasar tespit çalışmaları sona erdi ve rapor Tarım ve Orman Bakanlığına gönderildi.  
Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar sonucunda belirlenen tahmini rekolte Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit tarafından açıklandı. 2022 yılı hasat döneminde kuru kayısının tahmini 75 bin 766 ton, yaş kayısının ise 336 bin 728 ton olacağı açıklandı. Çevre illerin tahminleri ile birlikte ise 86 bin tona yakın kuru kayısı rekolte tahmini var. Ayrıca Tarım İl Müdürü Tahir Macit, tahmini rekoltenin belirlenme sürecinde yeni bir metot ile oluşturulduğunu söyledi. Macit, uzlaşma ile değil de aritmetik ortalama ile belirlendiğini belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün (BÜGEM) talimatı ile Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda; Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şube Müdürlüğü, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü, Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ziraat Odaları, Malatya Ticaret Borsası ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası temsilcilerinden oluşan Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu raporu açıklandı. Toplamda 12 gün süren saha tespit çalışmalarının ardından rekolte tahmin verileri toplanarak aritmetik ortalama ile tespit edildi.

Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar sonucunda belirlenen tahmini rekolte Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit tarafından açıklandı. 2022 yılı hasat döneminde kuru kayısının tahmini 75 bin 766 ton, yaş kayısının ise 336 bin 728 ton olacağı belirtildi.

Komisyonun tahmin raporunu açıklayan Macit,” İlimiz genelinde heyet olarak yaptığımız çalışmalara göre tahmini kayısı rekoltesi bu değerler üzerinden tespit edilmiştir. Kayısı Rekolte Tahmini Komisyon Karan 10.06.2022 tarihinde alınarak aynı gün ve tarihte Tarım ve Orman Bakanlığımıza gönderilmiştir. Bakanlığımız komisyon icmalimizi incelemiş Komisyon Kararı ve Rekolte Tahmin İcmali yayınlanmak üzere II Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından açıklanması talimatını vermiştir. Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar neticesinde: 2022 yılı ilimiz Kayısı Rekoltesi yaş olarak tahmini 336 bin 782 ton olarak belirlenmiştir. Yaş olarak ihracat ve iç piyasada tüketime ayrılan miktar 33 bin 680 ton olup; kurutmalığa ayrılan yaş kayısı miktarı 303 bin 102 ton ve elde edilecek kuru kayışı miktarı 75 bin 776 ton olarak tahmin edilmektedir. Çevre illerden gelen kayısı rekolte tahmin icmaline göre; Elazığ ili: 5.662 ton, Kahramanmaraş ili: 2 bin 500 ton ve Sivas ili: bin 672 ton olmak üzere toplamda 9 bin 834 ton kuru kayısı üretimi tahmin edilmiştir” dedi.

Malatya’da kayısı üretimi yapılan 877 bin 908 da alanda 2 bin kilometrelik yol kat edilerek komisyon çalışmalarının tamamlandığı vurgulandı.  Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, gerçekleştirilen ihracat rakamlarına bakıldığında tahmini rekoltenin yüzde 99 doğru tahmin edildiğini ve güvenilirliğinin yüksek olduğunu belirterek sözlerini noktaladı.

2021 yılında ise; Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar neticesinde, rekolte yaş kayısı olarak tahmini 391 bin 88 ton olarak belirlenmiş, aş olarak ihracat ve iç piyasada tüketime ayrılan miktar 46 bin 931 ton, kurutmalığa ayrılan yaş kayısı miktarı 344 bin 158 ton, elde edilecek kuru kayısı miktarı da 86 bin 39 ton olarak tahmin edilmişti.

Bakmadan Geçme