Sultansuyu'nda 26 Yılda 1587 Safkan Arap Atı Satıldı

Sultansuyu Tarım İşletmesinde 1994 ila 2019 yılları arasında bin 587 safkan Arap atı yetiştirilerek yurt içi ve yurt dışına satıldı.

Sultansuyu Tarım İşletmesinde 1994 ila 2019 yılları arasında bin 587 safkan Arap atı yetiştirilerek yurt içi ve yurt dışına satıldı.

Malatya’da 1865 yılında Osmanlı ordusunun at ihtiyacını karşılamak üzere kurulan ve günümüzde TİGEM bünyesinde faaliyetini sürdüren Sultansuyu Tarım İşletmesinde, birbirinden değerli safkan Arap atları yetiştiriliyor. Atlar bir yandan tohumlama için kullanılırken, bir yandan da yarışlarda kullanılması için satılıyor. Yaklaşık 150 yıldır safkan Arap atlarının yetiştirildiği işletme, at yetiştiriciliğinde Türkiye’nin sayılı merkezleri arasında bulunuyor.
Bölgenin toprak yapısı, bitki örtüsü, su kalitesi ve iklim şartlarının, safkan Arap atlarının ırk özelliklerinin bozulmadan yetiştirilmesine imkan sağladığı işletmede, 14 aygır ve 110 kısrakla tay üretimi yapılıyor.
Yüksek dayanıklılıkları sayesinde Osmanlı döneminde savaşlarda kullanılan Arap atları, bugünlerde yarışların gözdeleri arasında yer alıyor.
Öyle ki, TİGEM tarafından yayımlanan verilere göre; 1994 ile 2019 yılları arasında 1587 safkan Arap atı yetiştirilerek yarışlarda kullanılması için satıldı. TİGEM bünyesinde bulunan Anadolu, Karacabey ve Sultansuyu Haralarında belirtilen tarihlerde toplam 5 bin 705 yarış atı yetiştirildiği de aktarıldı.
Sultansuyu Tarım İşletmesinde, 26 yılda yapılan satışların en yüksek olduğu dönemin 89 at satışı ile 2016 yılı olduğu kaydedildi.
Yarışseverlerin bir dönem büyük beğeniyle takip ettiği Özgünhan, Ateştopu ve Onurkaan gibi aygırların damızlık olarak kullanıldığı işletmede, hepsi birbirinden değerli şampiyon atlar yetiştiriliyor.
İşletmede özel ilgiyle yetiştirilen taylar, daha sonra açık artırmayla satışa çıkarılıyor.
Her yıl elit ve koşu tayı olmak üzere iki kategoride gerçekleştirilen tay satışlarından, yaklaşık 4,5 milyon lira gelir sağlanıyor.
Son olarak TİGEM tarafından Karacabey, Sultansuyu ve Anadolu TİM’de yetiştirlen 52 elit koşu tayının satılacağı belirtildi. Karacabey TİM yetiştirmesi elit taylar 27 Eylül, Sultansuyu yetiştirmesi olanlar 11 Ekim, Anadolu yetiştirmesi olanlar ise 25 Ekim’de İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda düzenlenecek müzayedede satışa sunulacak. 52 elit koşu tayı satışından da 20 milyon liranın üzerinde gelir bekleniyor.

Bakmadan Geçme