Süleyman Çelebi'nin Vefatının Yıl Dönümüne Özel Konferans

İnönü Üniversitesinde Süleyman Çelebi'nin vefatının 600. yıl dönümünde İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Tacetdin Bıyık tarafından

İnönü Üniversitesinde Süleyman Çelebi’nin vefatının 600. yıl dönümünde İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Tacetdin Bıyık tarafından “Süleyman Çelebi ve Mevlid” konulu konferans verildi.

Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’ndaki programa Malatya Vali Yardımcısı Mustafa Şahin, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kubat, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Nurcan Berber, İnönü Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Yaşar Kalkan, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Hakan Tunç, Malatya Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Tanıtım Şube Müdürü Savaş Kazancıoğlu, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Çetin Şişman, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün liselerde Süleyman Çelebi ile ilgili kompozisyon yarışması düzenlediğini belirterek şunları söyledi:

“Daha önceki yıllarda Yunus Emre, Ahi Evran gibi şahsiyetlerimizin de Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) anma törenleri düzenlendi. Bu yıl da Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mili Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda Süleyman Çelebi'nin 600. yıl dönümünde böyle bir program düzenledik.”

Konferansa konuşmacı olarak katılan Tacetdin Bıyık da Mevlid Yazarı Süleyman Çelebi hakkında paylaşımlarda bulundu.

Mevlid’in kültürümüzdeki önemine değinen Bıyık, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Mevlitlere baktığımız zaman özünde şu vardır: Peygamberimize duyulan aşkın, sevginin ifadesidir. Dünya üzerinde bütün milletler içerisinde Hz. Peygamber’e mevlit yazan veya en çok mevlid yazılan dil Türkçedir. 200’ün üzerinde Türkçe mevlit yazılmıştır. Arapça mevlidlere baktığımız zaman bunun 1/5’i civarındadır. Mevlid; doğum yeri, doğum zamanı gibi anlamlara gelir fakat bizim kültürümüzde ise özellikle Peygamber efendimizin doğumunu konu edinen eserler ve bu münasebetle yapılan programları kast etmek için “mevlid” tabirini kullanmaktayız.”

Konferansın sonunda, yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 41. Genel Konferansı kararıyla, UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri programı kapsamında, Mevlid Yazarı Süleyman Çelebi vefatının 600. yıl dönümünde etkinliklerle anılması kararlaştırılmıştı. Ayrıca bu etkinliklerin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı koordinasyonunda yapılması gerektiği 2022/6 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde belirtilmişti.

Bakmadan Geçme