'Sigortalı yaşam ,sağlıklı, huzurlu ve güvenceli yaşamdır'

Sigorta Aracılık Hizmetleri Limited Şirketi imtiyaz sahibi Engin Ceyhan

Sigorta Aracılık Hizmetleri Limited Şirketi imtiyaz sahibi Engin Ceyhan ile şirketlerle tüketiciler arasında köprü görevi gören Acenteler ile ilgili konuştuk.
Sigorta sektörünün en önemli paydaşlarından biri de kuşkusuz Acenteler. Sigorta şirketleri tarafından çıkarılan ürünlerin büyük bölümünü tüketicilere acenteler ulaştırıyor. Gece gündüz poliçe satmak için uğraşan onlar, danışmanlık yapan yine onlar. Bir şekilde şirketlerle tüketiciler arasında köprü görevi gören, tüketicinin sektörle ilgili sorunlarını dinleyen, çoğu zaman şirketlerle sigorta ürünü alanlar arasında kalan, “o hasar neden ödenmiyor, sağlık sigortasında bu gider neden karşılanmıyor” sorularıyla muhatap olanlar yine onlar.
Evet, kısaca acenteler bu sektörün olmazsa olmazı. Bir yandan dijital satışa savaş açıyorlar bir yandan şirketlere dert anlatıyorlar. Bir yandan da düşen komisyon oranlarıyla ve içinde bulunduğumuz zorlu süreçte ayakta kalmaya çalışıyorlar.
Sektörün önemli oyuncusu acenteler, özellikle son yıllarda pazar kaybı, gelir yetersizliği, düşük komisyon, haksız rekabet, ölçek, teknoloji gibi birçok konuda sorunlar yaşıyor. Bu sorunlar ve çözüm yolları ise son günlerde sektör içinde hararetli şekilde yeniden tartışılmaya başladı. Sigorta acenteleri ile diğer aracılar eşit şartlarda çalışmalı. Sektörde en büyük sorun haksız rekabet.
Biz de acentelerin sesine kulak verelim istedik ve Sigorta Aracılık Hizmetleri Limited Şirketi imtiyaz sahibi Engin Ceyhan ile sohbet ettik.
Dijital ortamda poliçe satışını nasıl değerlendiriyorsunuz?
2000’li yıllardan itibaren artarak devam eden satış kanallarının çeşitlenmesi süreci son yıllarda ivme kazandı. Gelecekte de bu sürecin benzer şekilde devam etmesi bekleniyor. Sigorta sektörü de bu süreçten etkilendi. Özellikle tüketicilerin satın alma davranışlarının değişmesi ve teknolojiyle büyüyen yeni bir neslin oluşmasıyla birlikte internet sitelerinden poliçe satışları hızlandı. Burada acentelere karşı ayrı bir rekabet alanı olmuş gibi görünse de bu konunun uzun vadede acentelere dönüşü kolaylaştıracağını düşünüyorum. Sigorta çok kapsamlı bir konu. Her teminat ayrı bir ayrıntıyı ifade ediyor. Sigorta da teminatları seçebilmek için sadece teminat adını görmek de yeterli değil. Bu konuda bilgilendirme yapacak bir danışmana mutlaka ihtiyaç var. Her zaman da olacak. Ya da hasar anında işinizi kolaylaştıracak bir danışmana. “Sigorta acentesiz olmaz” diyoruz.
2023 Sigorta Acenteleri Vizyonu Hakkında ne düşünüyorsunuz ?
Bu konuda TOBB - Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) ve Deloitte Türkiye işbirliği ile hazırlanan “Sigorta Acenteleri Dünya Uygulamaları Araştırma ve 2023 Vizyonu Belirleme” çalışması; yurtdışı sigortacılık ve sigorta acenteciliği uygulamaları hakkında kapsamlı bir inceleme sunuyor. Türkiye’nin 2023 sigorta acenteliği vizyonunun “Müşteri odaklı ve kurumsal bir yapıda faaliyet gösteren, ‘profesyonel acente’ olmak” olarak belirlendiği raporda; bu vizyona ulaşılması için sigorta acenteleri dönüşüm projesinin ana hatları tanımlanıyor. Bu proje kapsamın da acenteler için verilen tavsiyeler şöyle sıralandı:
· Acenteler için etkin bir denetim mekanizması kurulmalı
· Acentelerin kapasitelerini geliştirmeye yönelik bir akademi kurulmalı
· Sigorta acenteleri dijital bilgi ve veri akış platformu oluşturmalı
· Acentelerin teknolojik altyapı yatırımları yapmaları özendirilmeli ve desteklenmeli
· Sigortacılık konusunda bilinçlendirme ve tanıtım faaliyetleri desteklenmeli.
İstikrar sizce başarı için önemli bir kriter mi? Sigorta sektörünü değerlendirebilir misiniz?
İstikrar çok çok önemli bir kriter tabii ki. Aile, iş, sosyal hayatta istikrarın getirisiyle mutlu ve başarılı olabilir insanlar. Sorunun ikinci kısmına gelince, sigorta keyifli bir sektör. Tüm zorluklarına rağmen gelecek vaad eden bir sektör olduğunu düşünüyorum.
Sigortacılık Türkiye’de hala gelişmekte olan bir sektör olduğu için kariyer anlamında pek çok avantajlara sahip. İyi çalışan herkes başarılı sonuçlar elde eder.
Kariyerinin başındaki acente adaylarına ne tavsiyelerde bulunursunuz?
Olumsuzluklar karşısında pozitif olmaktan vazgeçmesinler. Bilsinler ki yaşadıkları sorunlar da onların gelişmesine katkıda bulunan birer tecrübe olacaktır. Fikirlerini söylemekten kaçınmasınlar ve çağın gereksinimlerine uygun  olarak kendilerini her daim güncel tutsunlar. Her zaman aynı işi, aynı biçimde yapmaları hem rakipleri  arkasında kalmalarına, hemde birlikte  çalıştıkları insanların motivasyonlarını kaybetmelerine sebep olacaktır. Bu naçizane önerim ile hepsine sevgi ve saygılarımı iletirken, mesleğe yeni atılan tüm girişimci meslektaşlarımın sektör de başarılı olmaları adına her daim yanlarında olacağımızı bilmelerini isterim.
RÖPORTAJ: FİLİZ YAVUZKURT
 

Bakmadan Geçme