Sahada aktif bir şekilde görev aldılar

Malatya Büyükşehir Belediyesine bağlı İtfaiye Hizmetleri Daire Başkanlığı, BELSOS, MEGSAŞ, MESTON, MOTAŞ, ESENLİK ve Belediyenin bağlı birimleri sahada aktif bir şekilde görev aldı.

Depremlerin yaşandığı ilk andan itibaren Malatya Büyükşehir Belediyesine bağlı İtfaiye Hizmetleri Daire Başkanlığı, BELSOS, MEGSAŞ, MESTON, MOTAŞ, ESENLİK ve Belediyenin bağlı birimleri sahada aktif bir şekilde görev aldı.

Sabah yaşanan depremin ardından Esenlik Marketlerde bulunan malzemeler enkaz kaldırma çalışmalarının bulunduğu bölgelere sevk edildi. İTFAİYE ekipleri enkaz kaldırma çalışmalarına öncülük etti. MOTAŞ tarafından dışarı kalan vatandaşlar toplu taşıma araçları vasıtası ile toplanma alanlarına taşındı. Trambüsler başta olmak üzere MOTAŞ’a bağlı araçların tamamı depremzedelere sıcak yuva oldu. BELSOS tarafından vatandaşlara ulaştırılmak üzere sıcak yemek pişirme ve dağıtım işlemleri yürütülürken, MEGSAŞ ilk günden bu yana ücretsiz ekmek dağıtımı gerçekleştirdi.

Yine Büyükşehir Belediyesine bağlı MESTON tarafından konteyner kentlerin kurulumu için çalışmalar sürdürülüyor. MESTON tarafından 58 noktada yaklaşık 7 bin 500 konteyner kurulumu gerçekleştiriliyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Depreminin ilk gününden beri 7/24 esasına göre yoğun bir çalışma sergileniyor.

Depremin yaşandığı ilk andan itibaren, başta İtfaiye Teşkilatı olmak üzere Büyükşehir Belediyesinin tüm ekipleri enkazlara yetişen ve enkazdan insanları çıkaran ilk ekipler oldu. İtfaiye Teşkilatı personelleri enkazlara müdahale ederken, yine yaşanan soğuk ve yağışlı hava nedeniyle yol ve asfalt ekipleri de merkez ve ilçe yollarının açık kalması için yoğun bir karla mücadele çalışması sergiliyordu.

Büyükşehir Belediyesinin önceden hazırlamış ve tüm birimlere tevdi etmiş olduğu Deprem ve Afet acil Eylem Planları kapsamında da personeller hızlı bir şekilde koordine olmuş ve Valilik Başkanlığında oluşturulan kriz masasına gelerek çalışmalara başlamışlardı.

Ayrıca Büyükşehir Belediyesinin özellikle ilçelerde oluşturmuş olduğu MASKİ ve Yol Asfalt Ekipleri ile İtfaiye Personelleri de özellikle Doğanşehir, Erkenek, Akçadağ ve diğer yıkımların meydana geldiği kırsal mahallelere ilk müdahale eden ekipler oldular.

Depremin olduğu gün Büyükşehir Belediyesi MEGSAŞ Ekmek Fabrikası tarafından 250 binin üzerinde ekmek üretimi yapılarak, afetzedelere dağıtıldı. BELSOS Yemek Fabrikası tarafından da yine afetzedelere çorba ve yemek dağıtımı yapıldı. Ancak aynı gün saat 13.24’de yaşanan ikinci depremle birlikte Büyükşehir Belediyesinin mevcut Ekmek Fabrikası da zarar gördüğü için Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın talimatları ile yeni Ekmek ve Yemek Fabrikasına geçilerek burada üretime devam edildi.

Depremin hemen ardından bunlar yaşanırken, Büyükşehir Belediyesi Esenlik Şirketi de tüm marketlerindeki ve depolarındaki ürünleri araçlara yükleyerek şehrin dört bir tarafında bulunan afetzedelere ulaştırma gayretindeydi.

Deprem Süresince bunlar yaşanırken, devam eden günlerde ortaya bir gerçek daha çıkıyordu! Depremle birlikte dışarı çıkan onbinlerce insan peki nerede kalıyordu? İşte burada Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın yıllardır dile getirmiş olduğu ve hayata geçirdiği tesislerin her birinin bu süreçte birer yaşam merkezi olarak kapılarını açması nedeniyle insanlar daha güvenli ve sıcak bir ortamda barınacak bir yere kavuşmuş oluyorlardı.

NERELERDİ BU TESİSLER?

Battalgazi Belediye Başkanı iken hizmete almış olduğu Battalgazi Belediye Hizmet Binası, Battalgazi Yaşam ve Kültür Merkezi, Engelsiz Yaşam Merkezi, Parklar,  Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yaptığı süre içerisinde gerçekleştirdiği Yeni Fuar ve Kongre Merkezi, Beydağı Tabiat Parkı Sosyal Tesisleri, Millet Kütüphanesi, Millet Bahçesi ve altındaki otoparklar, Cumhuriyet Meydanı ve otoparkı,  Ekmek ve Yemek Fabrikaları, Lisanslı Kuru Kayası Deposu, Dünya Kayısı Ticaret Merkezi bu tesisler hala binlerce insana barınma imkânı sağlarken, depolar da insanlara ulaştırılacak olan malzemelerin korunduğu birer depo olarak hizmet vermeye devam ediyor.

Tabi bunlarla birlikte yine Büyükşehir Belediyesinin semt konakları, eğitim merkezleri, çok amaçlı sosyal tesisleri, Arıtma Tesisi, Nikâh Sarayı, Yaşam ve Spor Merkezi de birer yaşam alanına dönüştürülerek afetzedelere barınma imkânı vermeye devam ediyor.

MOTAŞ ise Trambüs ve tüm otobüslerini depremin hemen ardından insanların yoğun olarak bulundukları alanlara çekerek, insanların bu araçlarda barınmalarını sağlıyordu.

Malatya Büyükşehir Belediyesinin gösterdiği yerlerde kurulan ve kurulumu devam eden çadır ve konteyner kentlerin alt yapıları ise MASKİ ve MESTON tarafından çok kısa süre içerisinde tamamlanıyor.

Çadır ve Konteyner kentlerde barınan insanların sağlık açısından herhangi bir sorun yaşamamaları için de Temizlik ekipleri tarafından periyodik olarak temizlik yapılıyor, ilaçlama ekipleri tarafından da ilaçlama yapılıyor.

Tüm bu süreç içerisinde Büyükşehir Belediyesi ekipleri depremin ilk anından beri çalışmalarına devam ediyor.

*****EBUBEKİR ATİLLA-malatyasonsoz

Bakmadan Geçme