PRP Öncesi ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Görünümünü iyileştirmek isteyen farklı yaş gruplarındaki kadın ve erkeklerin estetik cerrahi ve medikal estetik prosedürlerden faydalanması son yıllarda sıklıkla görülen durumlardır. En çok tercih edilen estetik cerrahi

Görünümünü iyileştirmek isteyen farklı yaş gruplarındaki kadın ve erkeklerin estetik cerrahi ve medikal estetik prosedürlerden faydalanması son yıllarda sıklıkla görülen durumlardır. En çok tercih edilen estetik cerrahi prosedürlerinden rinoplasti istanbul ve pek çok ilimizde popülerliğini korumaktadır. Diğer yandan daha iyi bir görünüme sahip olmak için her zaman estetik cerrahi prosedürlere başvurmak gerekmez. Kişinin kendi kanının kullanıldığı etkili ve pratik bir medikal estetik prosedür olan PRP İstanbul ilinde pek çok klinikte uygulanmaktadır. Tercih edilen yöntemin cerrahi prosedür içerip içermediğinden bağımsız olarak dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunların başında doktor seçimi gelir. İhtiyaç duyulan prosedüre göre alanında uzman ve deneyimli doktorlardan hizmet almak gerekir. Online randevu platformu Medyland farklı alanlarda hizmet veren doktorlara en hızlı şekilde ulaşmanıza yardımcı olur. Doktorlar hakkındaki yorumları okuyabilir, bulunduğunuz lokasyona en yakın ve en uygun doktorlardan randevu alabilirsiniz.

PRP günümüzde pek çok farklı sorunu gidermek için uygulanan, etkili ve hızlı bir medikal estetik prosedür olarak tanımlanabilir. PRP prosedürünün uygulanabilmesi için hastadan belirli bir miktar kan alınır, alınan kan santrifüj isimli bir cihaza koyularak bileşenlerine ayrılır. Kan işlemden geçirildikten sonra elde edilen plazma, platelet yönünden zengin bir yapıya sahiptir. Plazmanın hedef bölgeye enjekte edilmesiyle prosedür tamamlanır. Uygulama bölgesinde bulunan kök hücrelerin uyarılıp aktif hale getirilmesiyle dokuların yenilenmesi süreci tetiklenir. 

Trombosit hücreleri yani trombositler kanın pıhtılaşmasını sağlar ve vücudun onarım sürecini desteklerler. Bu süreç sonucunda olası bir hasar durumunda doku onarımı avantajı sağlanır. PRP prosedüründe hastanın kendi kanının işlemden geçirilip ayrıştırılmasıyla elde edilen plateletlerle büyüme faktörleri, tedavi edilmek istenen bölgeye doğal yollarla mümkün olandan çok daha hızlı bir şekilde ve çok daha fazla sayıda ulaştırılabilmektedir. Bu sayede hızlı bir yenilenme etkisi yaratma imkanı elde edilir. PRP enjeksiyonunun yapıldığı bölgede kolajen üretiminin tetiklenmesine bağlı olarak cildin gençleşmesi sonucuna ulaşılır. Yaraların çok daha hızlı bir şekilde iyileşmesi ve ciltte meyda gelen hasarların çok daha kısa süre içerisinde onarılması sağlanır. 

PRP Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Cilt lekesi, cilt kırışıklığı, cilt çatlağı, akne izi, yara izi ve saç dökülmesi gibi çok çeşitli sorunları giderme noktasında PRP tedavisine başvurulabilir. PRP tedavisi birkaç farklı adımdan oluşmakta olup ilk adımı hastadan belirli bir miktar kan alınmasıdır. Alınan kan özel bit düğün içine koyulur. Santrifüj işleminden geçirilerek kanın trombosit ve büyüme faktörleri açısından zengin olan plazma kısmı ayrıştırılır. Kanın ayrıştırılan kısmı lokal enjeksiyon ya da mikro iğneleme yöntemleri aracılığıyla hedef bölgede belirlenen noktalar uygulanarak PRP tedavisi tamamlanır.

PRP prosedürüne başlanmadan önce hedef bölgeye lokal anestezi etkili krem sürülür. Kremin etkisi ve enjeksiyonun çok ince uçlu iğnelerle yapılması sayesinde uygulama sırasında hastanın acı ya da ağrı hissetmesi söz konusu olmaz. PRP prosedürünün tamamlanmasının ardından hastalar günlük yaşantılarına kaldıkları yerden devam edebilirler. PRP enjeksiyonunun hastanın cildindeki etkisi genellikle hemen fark edilse de ortaya çıkan sıkılaşma etkisi ve parlaklık çoğunlukla ilk seansın ardından azalır. PRP seanslarının uygulanmaya devam etmesiyle birlikte genellikle 4. seansın ardından belirginleşen etkilerin uzun süre kalıcı olması mümkündür. 

PRP tedavisinin toplam kaç seans olacağı ve seanslar arasında ne kadar zaman bulunacağı hasta özelinde ihtiyaçlara ve çeşitli etkenlere bağlı olarak kişi özelinde belirlense de, 4 seans 4 haftalık aralıklarla uygulandığında genellikle etki süresi 1 yıla kadar uzar. Etki süresinin artırılması için yılda 1 kez PRP seansı yenilenebilir. Eğer PRP yara izi, akne izi ya da cilt çatlağı tedavisi amacıyla uygulanıyorsa prosedürün tekrarlanmasına gerek duyulmaz. 

PRP tedavisi kapsamında hastadan alınan kan işlemden geçirilerek plazma kısmı yoğunlaştırılır. Herhangi bir madde eklenmesi söz konusu olmadan hastaya enjekte edilir. Bu nedenle PRP tedavisinin hiçbir yan etkiye neden olması riski yoktur. Ayrıca PRP alerjik reaksiyon ve enfeksiyon riskine yol açmaz. Bununla birlikte PRP tedavisinin kanser hastalarına, kan pıhtılaşma bozukluğu bulunanlara ve otoiümmün hastalıkları aktif olanlara uygulanması söz konusu değildir. 

PRP tedavisinden sonra erken dönemde uygulama bölgesinde hafif kızarıklık görülebilir. Olası bir şişliğin önlenmesi için belirli aralıklarla buz masajı yapılabilir. PRP enjeksiyonunu izleyen 7 gün boyunca hastalar kan sulandırıcı ilaç kullanmamalıdır. Aynı şekilde uygulamayı takip eden 2 gün boyunca hastalar sauna ve buhar odası gibi aşırı sıcak ortamlarda bulunmamaya özen gösterilmelidir. Hastalar mümkünse 24 ila 48 saatlik süre boyunca dinlenmelidir. 

Cildi temizlemek PRP tedavisinin etkilerini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden tedaviden sonraki ilk 6 saat uygulama bölgesini yıkamamak gerekir. Yüze PRP enjeksiyonu sonrası ilk 24 saat makyaj yapılması önerilmez. Enfeksiyon oluşması riskini minimize etmek için belirli bir süre boyunca hastalar denize ya da havuza girmemelidir.


 

Bakmadan Geçme