• Haberler
  • Gündem
  • NATO Genel Sekreteri Rutte, 13 Mayıs'ta Türkiye'ye gelecek

NATO Genel Sekreteri Rutte, 13 Mayıs'ta Türkiye'ye gelecek

NATO Genel Sekreteri, ittifak dışişleri bakanlarının gayriresmî toplantısına hazırlık kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

NATO Genel Sekreteri, ittifak dışişleri bakanlarının gayriresmî toplantısına hazırlık kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, 13 Mayıs’ta Türkiye’ye giderek, NATO dışişleri bakanlarının 14-15 Mayıs tarihlerinde yapılacak gayriresmî toplantısına hazırlık kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

NATO'dan yapılan açıklamada, "13 Mayıs’ta NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, 14-15 Mayıs tarihlerinde Antalya’da yapılacak NATO dışişleri bakanları gayriresmî toplantısı öncesinde Ankara’ya gidecek." denildi.

Rutte’nin herhangi bir basın toplantısı düzenlemeyeceği vurgulandı.

Öte yandan Ukrayna ile yapılması muhtemel görüşmeler de NATO dışişleri bakanları toplantısına denk geliyor.

Rus medyasına göre NATO dışişleri bakanları toplantısı Ukrayna ile yapılması muhtemel görüşmelerle "tesadüfen çakıştı", ancak NATO’nun bu durumu "Kiev’e moral desteği artırmak" ya da "yardımcı danışmalar yapmak" için değerlendirmeye çalışabilir.

Türkiye’deki dışişleri bakanları toplantısında Ukrayna konusunun ana gündem maddesi olmayacağı, bu konunun yalnızca 14 Mayıs’taki bakanlar yemeğinde kısaca gündeme gelebileceği belirtiliyor. Şu an için toplantıya Ukrayna ya da diğer ortak ülkelerin katılımı öngörülmüyor; bu, NATO’nun Brüksel’deki çoğu planlı toplantısından farklı bir durum.

Rus kaynaklara göre, Türkiye’deki NATO toplantısı, haziran ayında Lahey’de yapılacak NATO Zirvesi’nde duyurulması beklenen askeri harcamaların artırılmasına yönelik son bakanlar düzeyinde istişare toplantısı olacak.

ABD ve NATO Genel Sekreteri, şu anda GSYİH’nın yüzde 2’si olan askeri harcama oranının 2032 yılına kadar yüzde 5’e çıkarılmasını savunuyor. Bu oran, Soğuk Savaş dönemindeki AB ülkelerinin askeri harcama seviyelerine denk geliyor.

Uzmanlar, NATO’nun askeri harcama hedefinin yüzde 5'e çıkarılması önerisini, ciddi bir dönüşüm sinyali olarak buluyor. Bu adımın "Ekonomik baskı ve sosyal harcamaların kısıtlanması riski nedeniyle Avrupa ülkelerinde kamuoyu tepkisi oluşturabileceği, silahlanma yarışını tetikleyebileceği ve ABD’nin Avrupa üzerindeki stratejik etkisini artırabileceği yorumlanıyor.

Daha önce ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından önerilen ve 15 Mayıs’ta Türkiye’de yapılması muhtemel görüşmeleri kabul etmesi için Ukrayna’ya acil çağrıda bulunmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Mayıs gecesi Kremlin’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Kiev yönetimine 2022’de kesilen doğrudan görüşmeleri ön koşulsuz olarak yeniden başlatma teklifinde bulundu. Bu görüşmelere 15 Mayıs’ta İstanbul’da başlanması önerildi. (İLKHA)

Bakmadan Geçme