Muhtarlar Günü Nedeniyle Muhtarlar Buluşması Programı Gerçekleştirildi

19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Muhtarlar Günü Buluşması gerçekleştirildi.

19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Muhtarlar Günü Buluşması gerçekleştirildi. 
Malatya Büyükşehir Belediyesi Nikâh Sarayında düzenlenen programa Malatya Valisi Hulusi Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, il ve ilçe muhtar dernek başkanları, muhtarlar, daire başkanları ve şube müdürleri katıldı.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık Şube Müdürlüğü tarafından muhtarların mahalleleri ile ilgili istek, talep ve sıkıntılarını ifade edebilecekleri ve bu taleplerinin sonucunu takip edebilecekleri bilişim sistemi olan ‘Muhtarlık Akıllı Yönetim Sistemi’ kurularak muhtarların hizmetine sunuldu. 
Demirci: Muhtarlar, devlet ile millet arasında hizmet köprüsüdür  
Büyükşehir Belediyesi Nikâh Sarayı’nda gerçekleştirilen programda mahalle muhtarları adına konuşma yapan Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı ve Malatya Muhtarlar Derneği Başkanı Şahin Demirci, “ 1829 yılından itibaren var olan muhtarlık sistemi 193 yıldır ifa edilmektedir. Muhtarlar, devlet ile millet arasında hizmet köprüsüdür. Milletin yanında devletini temsil ederken, devletinin yanında milletin sözcülüğünü yapmaktadır. Muhtarların yaptığı görev 7 gün 24 saat esasına göredir. Muhtarlık mahalleye sevda, kadim dostluklara kapı, acılara ortak, sevinçlere paydaş, hizmette de öncülük demektir. Muhtarlık gönül işidir, severek yapılan kutsal bir görevdir. Muhtarlar icra makamı değil rica makamıdır. Biz, vatandaşlarımızın sorunlarını belirleriz devletimizin kurumlarına bildirerek takipçisi oluruz. Muhtarlık kurumu siyaset üstü bir kurumdur. Üzerinde hiçbir siyasi parti amblemi olmadan her görüşten vatandaşın isme oy verdiği bir görevdir. Siyaset ile devlet olgusunu birbirinden ayırmamız gerekiyor. Bu bizim için çok önemli. Devleti kim yönetirse yönetsin biz devlete sadakatimizi devam ettireceğiz. Milletin seçtiğine, milletin kararına saygı duyacağız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan muhtarlara değer vermektedir. Özlük haklarıyla, ödeneklerin iyileştirilmesi ve sosyal güvencelerin düzeltilmesiyle ilgili konulara el atmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve devlet büyüklerimize çok teşekkür ediyor ve saygılar sunuyoruz. Verdiğimiz hizmet mücadelemizde bizlere destek olan milletvekillerimize, sayın valimize, büyükşehir belediye başkanımıza, ilçe belediye başkanlarımıza teşekkür ediyoruz. Yol arkadaşımız olan muhtarlarımıza hayırlı hizmetler yapmayı diliyorum. Ebediyete göçmüş olan muhtarlarımıza da Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.
Gürkan: Muhtarları yerel yönetimler olarak çok önemsiyoruz 
Muhtarların günlerini en içten dilekleriyle kutladığını belirten Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “19 Ekim tarihi, 2015 yılından itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın muhtarlara verdiği öneme binaen muhtarlar günü olarak kutlanmaktadır. Bu anlamda muhtarlarımızın yerel yönetimlerde ve genel idarede de ne kadar önemli bir yönetim teşkilatı olduğunun en temel göstergesidir. Muhtarlarımızı biz tarif ederken eğer demokrasi bir nehirse o nehri besleyen kaynaklar, kollar muhtarlardır dedik. Hakikaten demokratik seçimle gelmiş ve kendi ismiyle seçilmiş tek seçilmiş insan ve müessese muhtarlıktır. Bu anlamda seçilmiş muhtarları yerel yönetimler olarak çok önemsiyoruz. Onlar bizim sahadaki gözümüz, kulağımız, tabiri caizse beş duyu organımızdır. Çünkü muhtarlarımız sahadakileri görüp gerek merkez idareye gerek yerel yönetimlere ileterek sorunların çözülmesi noktasında azami gayreti gösteren seçilmiş kişilerdir muhtarlarımız. Muhtarların tabi objektif kriterler boyutunda yasal görevleri olduğu gibi sübjektif kriterler boyutunda yazılı olmayan görevleri de vardır. Muhtar o mahallenin her şeyidir. Muhtar en iyi hukuktur, muhtar kanaat önderidir, muhtar o mahallenin yerel önderidir. Onun için muhtarlık müessesesini biz çok önemsiyoruz. 
Muhtarlık bilgi sistemini kurarken de bunu ifade ettik. Temel esas insandır. İnsan görevini veçhiyle ve görevi müdriki idrakiyle yaparsa bütün bunlar güzel işler. Bizler Büyükşehir Belediyesi olarak hakikaten Türkiye’de açık ara en fazla yatırım yapan belediye hüviyetindeyiz. 9 büyükşehir belediyesinin toplamından fazla TÜPRAŞ’tan asfalt alımı yaptık. Buna rağmen muhtarlarımızla ilgili, mahallelerle ilgili yol, su, kanalizasyon, altyapı, çevre düzenlemesi, sosyal belediyecilik, kültürel belediyecilik, yeşilin korunması ve tarımsal hizmetlere verilen destek boyutu itibariyle de ilgili birimlerimizle sahada yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Biz sadece yasal metinlerle belirli, sınırları büyükşehir belediyesine ait olan yerlerde hizmet etmek yerine ilçe belediyelerimize de hakikaten yoğun bir şekilde hizmet götürmeye gayret ediyoruz. İlçe belediyelerimizin uhdesinde olan yerlere de hizmet götürme gayreti içerisindeyiz. Bugün ilçe belediyelerimizden yol ağı içerisinde en asgarisinin yüzde ellisini yaptık ki yüzde yüzünü yaptığımız yerlerde var. Biz ilçe belediyesine ait bize ait diye bir tefrik yapmıyoruz. Vatandaş bizim vatandaşımızsa hizmetin en güzeline layıktır diyoruz. Bunun gayreti çabası içerisindeyiz. 
Malatya anılırken Doğu Anadolu’nun incisi, Doğu Anadolu’nun parlayan yıldızı diye ifade ediliyordu hedef oydu. Biz, Malatya Doğu Anadolu’nun değil, Malatya Anadolu’nun değil, Malatya Türkiye’nin değil, Malatya Avrupa’nın değil, Malatya Dünya’nın parlayan yıldızı olacak dedik ve dediğimizi de yaptık, yapıyoruz. Bugün dünya bahçeleri sergisi 2028 yılında Malatya’da sergilenmesinin en temel göstergesi de budur. Her alanda Büyükşehir Belediyesi hizmet veriyor. Sahada hizmetimizi muhtarlarımızla beraber veriyoruz. Bütün bu imkânları Sayın Cumhurbaşkanımızın ve hükümetimizin Malatya’mıza verdiği özel öneme borçluyuz. 22 Ekim Cumartesi günü Sayın Cumhurbaşkanımız Malatya’ya teşrif edecekler. Malatya’da merkezi hükümetin ve yerel yönetimlerin yapmış olduğu hizmetlerin açılışı gerçekleştirilecek. Biz, yerel yönetim olarak ve Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Ankara’ya gittiğimizde hangi bakanlığımız olursa olsun daha geriye dönen bir şey olmadı. Memleketimiz misafirperverdir, dar’ül rifattır, seçkin insanların yaşadığı diyardır. Himmetli zatların yaşadığı, destan şehri, medeniyetin inkişaf ettiği şehirdir. Bizler şehrül emin, muhtarlarımızda mahallelerinin emini olarak görevde buluyoruz. Hemşerimiz olan Sayın Cumhurbaşkanımızı Malatya’ya teşriflerinde belediye yanındaki meydanı yüzbinlerin doldurduğunu görmemiz lazım. Vereceğimiz mesaj sadece Türkiye’ye değil dünyaya verilecek bir mesaj olacak. Malatya’daki birlik ve beraberlik dayanışma ruhu Türkiye’de bir ışık ve dünyaya da bir mesajdır. Muhtarlarımızın ferasetine, engin görüşlerine ve fedakârlıklarına inanan bir belediye başkanı olarak muhtarlar gününü tebrik ediyorum” diye konuştu.
Şahin: Muhtarlık müessesi çok köklü, eski ve çok önemli bir müessese
Bütün muhtarların Muhtarlar Günü’nü kutlayan Malatya Valisi Hulusi Şahin, “Bugün Muhtarlar Günü’nün 7’incisini kutluyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız muhtarlarımıza vermiş olduğu büyük önemin tezahürü olarak 2015 yılından bu yana Muhtarlar Günü’müzü kutluyoruz. Muhtarlık müessesi çok köklü, eski ve çok önemli bir müessese. Halk ile kamu kuruluşları arasında köprü vazifesini gören ve değişen ihtiyaçları ilgili kurumlara taşımada önemli bir fonksiyon ifa eden bir müessese. Muhtarlar doğrudan demokrasinin bir unsuru olarak seçiliyor. Devletin mahallelerdeki, köylerdeki en yüksek amiri konumunda devletin de bir nevi temsilcisi olarak görev ifa ediyor. Kanunlara bakacak olursak çok büyük ve önemli görevleriniz var. Bunların en önemlisi vatandaşlarımızın değişen ihtiyaçlarını kamu kuruluşlarına taşımaktır. Türkiye büyüyor, gelişiyor ve modernleşiyor. Her türlü hizmeti her imkânı artık en ücra mahallemize, köyümüze kadar götürüyor. Bu Türkiye’nin büyüdüğünün, geliştiğinin, modernleştiğinin çok önemli bir göstergesidir. Son 20 yıl içerisinde bu büyük gelişmeyi sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. Ona ne kadar teşekkür etsek azdır. Cumhurbaşkanımız Malatya’ya geliyorlar. Cumartesi günü misafirimiz olacaktır. Malatya’nın misafirperverliğini göstereceğiz, Malatya’nın vefa duygusunu göstereceğiz. Bu bir devlet törenidir. Burada 19 milyar liralık kamu yatırımlarının açılışı yapılacak. Malatya büyüyor, Malatya gelişiyor, Malatya Türkiye’nin parlayan yıldızı. Belediye Başkanımızın da ifade ettiği gibi Türkiye’nin değil Dünya’nın parlayan yıldızı olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. Bu yolda hep birlikte omuz omuza yürüyeceğiz” şeklinde konuştu. 
 

Bakmadan Geçme