• Haberler
  • Malatya
  • Malatya'nın Darende ilçesinde sembolleşen kenger sakızı

Malatya'nın Darende ilçesinde sembolleşen kenger sakızı

Malatya'nın Darende ilçesinde sembolleşen kenger sakızı, bu yıl çeyrek altın fiyatlarını geçti.

Malatya'nın Darende ilçesinde sembolleşen kenger sakızı, bu yıl çeyrek altın fiyatlarını geçti. Yağışlar nedeniyle kenger bol çıktı ancak sakız kesen kişi sayısının azalması, fiyatları rekor seviyeye taşıdı.

Malatya'nın Darende ilçesinde geleneksel olarak toplanan ve yüksek aromasıyla bilinen kenger sakızı, bu yıl çeyrek altınla yarışacak düzeyde değerlendi. Kenger sakızının kilosu bu yıl 7 bin 500 TL'ye kadar yükselirken, tanesi ise 20 TL'den satılıyor. İlçede uzun yıllardır kenger sakızı ticareti yapan 66 yaşındaki Arif Kaçaman, bu yıl kesime gitmediğini ancak toplayıcılardan alarak satış yaptığını belirtti.

"Bahar yağışları sayesinde kenger bol ama işçilik yok"

Kaçaman, "Kenger sakızına talep az ama fiyat rekor kırdı. Eskiden onlarca kişi dağlara çıkar, sakız kesimi yapardı. Bu yıl tembellik mi, başka sebepler mi bilinmez ama kesen az. Bahar yağışları sayesinde kenger bol ama işçilik yok. Bir tane sakız üç ekmek fiyatında. Bu sene kayısı hasadı olmamasından dolayı talep az." dedi.

"Burada çıkan sakız hem rayihalıdır hem de kalitelidir"

Çevre il ve ilçelerden getirilen kengerlerin "Darende sakızı" adıyla satılabileceğini belirten Kaçaman, vatandaşlara dikkatli olmaları çağrısında bulunarak, "Darende'nin toprağı, havası farklıdır. Burada çıkan sakız hem rayihalıdır hem de kalitelidir. Ucuza Darende sakızı satıldığını görenler şüphe duysun." dedi.

Çadırlarda kalınıyor, taşla üzeri kapatılıyor

Kenger sakızının toplanma sürecine de değinen Kaçaman, özellikle Çukurkaya, Yazıköy, Günpınar ve Hacılar gibi yüksek rakımlı köylerde kesimin yapıldığını belirtti.

"Bir kenger bitkisinden üç defa sakız alınabilir"

Kesim işleminin sabahın erken saatlerinde yapıldığını söyleyen Kaçaman, süreci şöyle anlattı:

"Bir kenger bitkisinden üç defa sakız alınabilir. Kökü çaprazlama kesilir, temiz bir taşla üzeri kapatılır. Sütü donunca toplanır. Ardından suyla yıkanır ve doğal hâliyle satılır."

Son olarak Kaçaman, "Darende'nin cadde ve sokaklarında su dolu leğenlerde çocuklar tarafından satılan kenger sakızı, özellikle temmuz ayı ortasında başlayan kısa kesim sezonuyla piyasaya sunuluyor. Kekik tadına benzetilen sakız, ilk çiğnendiğinde acımsı bir tat verse de bir süre sonra karakteristik aromasını bırakıyor." dedi.

Sakızın faydaları halk arasında şöyle biliniyor:

Diş ağrısı ve diş eti problemleri

Safra kesesi taşı düşürme

Kalp-damar rahatlatıcı etkiler

Orta kulak iltihabı ve çene gevşemesi

Hazımsızlık, iştah açıcı etkiler

Mide şişkinliği ve tansiyon düzenleyici. (İLKHA)

Bakmadan Geçme