Malatya'da Sağlık Hizmetleri Genel Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
Vali Seddar Yavuz, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Battalgazi Devlet Hastanesi Konferans Salonu'nda organize edilen 'Malatya Sağlık Hizmetlerinde İl Genel Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.
Vali Seddar Yavuz, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Battalgazi Devlet Hastanesi Konferans Salonu’nda organize edilen “Malatya Sağlık Hizmetlerinde İl Genel Değerlendirme Toplantısı”na katıldı.
Programa; Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra Vali Yrd. Sedat Özdemir, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Cezmi Karaca, İlgili Kurum Müdürleri, Doktorlar ve sağlık çalışanları katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından programda konuşan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Cezmi Karaca, Malatya’da sunulan sağlık hizmetlerinin gelişim sürecini aktararak toplantının önemine dikkat çekti.
Ardından, toplantıda konuşan Vali Yavuz” Sağlık hizmeti, toplumun tüm kesimlerini etkileyen; toplumsal refahımızı belirleyen ve aynı zamanda gelişmişliğin önemli bir göstergesidir.
Bu hizmetin kalitesini belirleyen faktörler yalnızca fizikî altyapı değildir; aynı zamanda yetişmiş, fedakâr doktorlarımız ve sağlık çalışanlarımız da bu sürecin temel taşıdır.
Dolayısıyla sadece binalar inşa ederek, donanım sağlayarak sağlık alanında istenen başarıyı elde etmek mümkün değildir. Huzur içinde çalışılabilecek alanların tasarlanması, hastalarımıza ve yakınlarına güven veren bir ortam sunulması da en az fizikî altyapı kadar önemlidir.
Özellikle Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde, Türkiye Cumhuriyeti devleti sağlık alanında büyük ve kapsamlı yatırımlar yapmıştır.
Malatya'nın sağlık altyapısı, kişi başına düşen hizmet kapasitesi bakımından son derece güçlüdür. Geliri yüksek bir çok ilimize kıyasla bile Malatya’nın sağlık hizmetleri açısından çok daha ileri bir noktada olduğunu söyleyebilirim.
Yatak kapasitesi, hekim sayısı ve hizmet kalitesi açısından ciddi bir altyapımız var. Elbette 6 Şubat depremleriyle birlikte önemli kayıplar yaşadık, ama devletimiz çok kısa sürede bu eksikleri telafi etti.
Hepimiz zaman zaman sağlık hizmetine ihtiyaç duyuyoruz. Bugün dünyanın birçok ülkesinde, Türkiye'deki gibi birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerine erişim mümkün değildir. Sistemleri zaten buna müsait değildir. Avrupa’nın birçok ülkesinde sağlık sistemleri, hem hizmet kalitesi hem de erişilebilirlik açısından Türkiye’nin oldukça gerisindedir.
Dünyada hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor. Eskiden “kutsal devlet” anlayışı ön plandaydı; bugün ise “kutsal vatandaş” anlayışı hakimdir.
Yalnızca Türkiye’de değil, dünyada da bireyler daha çok öne çıkıyor, hak talebinde bulunuyor, sorguluyor. Dijitalleşmenin etkisiyle, vatandaşlarımız artık her konudaki memnuniyet ya da memnuniyetsizliklerini anında dile getirebiliyor. Bu sebeple, sağlık kuruluşlarında karşılaşılan sorunları yalnızca mesleğe veya kişilere yönelik değerlendirmek yerine, toplumun genel dönüşümünü dikkate alarak sosyolojik bir bakış açısıyla analiz etmek gerekiyor. Vatandaş memnuniyeti yüksek olan toplumlar; dış müdahalelere, afetlere, krizlere ve psikolojik harp yöntemlerine karşı çok daha dirençlidir. Aksi takdirde, bu meydan okumalar karşısında toplumlar kolayca sarsılabilir, bölünebilir.
Sağlık sisteminde vatandaş memnuniyeti yalnızca "sağlık hizmetlerinden memnuniyet" olarak değil, aynı zamanda genel kamu hizmetleri algısının temel belirleyicisi olarak değerlendirilmelidir.
Bu nedenle daha önce de önerdiğim ve bugün yine yüksek sesle dile getirmek istediğim bir noktayı paylaşmak istiyorum:
Özellikle eğitim araştırma hastaneleri, şehir hastaneleri, üniversite hastaneleri gibi büyük sağlık kuruluşlarında–hastane çapına göre değişen sayıda– “Halkla İlişkiler Uzmanı” görevlendirilmelidir.
Bu personeller odalarda değil; doğrudan poliklinik önlerinde, vatandaşla birebir temasta olacak şekilde masa başında hizmet vermelidir.
Malatya’nın teknolojiye evrilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle ASELSAN yatırımı bizim için çok önemli. Çünkü bu şehir, ortalamanın üzerinde IQ seviyesine sahip, akademide ve teknolojide çok başarılı insanları barındırıyor.
Depremin izlerini silmek için gayretle çalışıyoruz ve 2025 yılı sonunda yaklaşık yüzbin beşyüz konut ve işyeri inşaatını tamamlayarak teslim edeceğiz.
İnanıyorum ki önümüzdeki yıl içerisinde hep birlikte; hem sağlık altyapısında hem diğer alanlarda çok daha güçlü, değişmiş, gelişmiş bir Malatya yaratacağız. Hepinize başarılar diliyor, saygıyla selamlıyorum.” İfadelerini kullandı.
Programın devamında, İl Sağlık Müdürlüğü Personel Hizmetleri Başkanı Dr. Harun Kurt tarafından kapsamlı bir “İl Genel Sağlık Hizmetleri Değerlendirme Sunumu” yapıldı. Sunumda; hastanelerin hizmet kapasitesi, sağlık personelinin dağılımı, il genelinde yürütülen projeler, karşılaşılan sorun alanları ve çözüm önerileri detaylarıyla ele alındı.
Toplantının son bölümünde ise Vali Yavuz ile yapılan istişare oturumunda, sağlık hizmetlerinin mevcut durumu ve geleceğine ilişkin karşılıklı değerlendirmelerde bulunuldu. Katılımcılar, sahadaki gözlemlerini ve önerilerini paylaşarak Malatya’daki sağlık hizmetlerinin daha ileri taşınması adına fikir alışverişinde bulundular.
Bakmadan Geçme





