Malatya'da, normalleşme zamlı başladı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Malatya'da, normalleşme zamlı başladı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Malatya’da, normalleşme zamlı başladı.

Özellikle gıda sektöründe yaşanan fiyat artışları vatandaşı canından bezdirdi. Deprem öncesi satışı yapılan ürünler deprem sonrası neredeyse 4 katına çıktı.

Açık pazara dönen kent merkezinde ürünlere ulaşılabilirlik azalınca, seyyar satış yapan bazı fırsatçılar zam üstüne zam uyguladı. Bir de bunun üzerine denetimsizlik eklenince, depremzedenin sepeti boş kaldı.

Neredeyse nüfusunun yarısını göç veren Malatya’da depremzede vatandaşları şimdi de ekonomik korku sarstı. Enkaz altında kalmaktan kurtulan Malatyalı şimdi de boğazları ve cüzdanları arasında sıkıştı.

FİYATLAR YÜKSELDİ

6 Şubat depremi öncesi ortalama 30 TL’ye alınabilen Tavuk Dürüm, normalleşmenin başlamasıyla birlikte seyyar tezgahlarda 50 TL’ye çıktı. Ekmek arası köfte 35 TL’den 60 TL’ye, Çiğköfte dürüm 20 TL’den 40 TL’ye, Simit, Poğaça türü unlu mamuller 5 TL’den 8 TL’ye yükseldi.

Bu artış sadece gıda alanında değil, diğer alanlarda da baş gösterdi. 6 Şubat depremi öncesi adeti 9 TL’ye satılan koli bandı 50 TL’ye, 1 çuval 5 TL’den 25 TL’ye, Boş Kolinin adeti 5 TL’den 25 TL’ye, Paketleme muşambası metrekaresi 3 TL’den 20 TL’ye, 10 metrekare Branda 500 TL’den 3 bin TL’ye yükseldi.

DENETİM YAPILMALI!

Kent genelinde oluşan başıboşluk nedeniyle enkazların bulunduğu alanlar dahil şehrin her bölgesi şehri dışından da gelen satıcılar ile birlikte açık bir Pazar haline geldi. Uzmanlara göre; fiyat denetimsizliği ve kontrolsüzlük nedeniyle fiyatlar enflasyona göre değil, satıcının vicdanına kaldı. Etiketsiz satış yapılmasına ek fiyatların normalinin çok çok üstünde seyretmesi kent genelinde ilerleyen dönemlerde oluşabilecek krizi tetikleyebilir.

Bakmadan Geçme