• Haberler
  • Malatya
  • Malatya'da Deprem Sonrası Göç ve Kent Kimliği Masaya Yatırıldı

Malatya'da Deprem Sonrası Göç ve Kent Kimliği Masaya Yatırıldı

Malatya'da Deprem Sonrası Göç ve Kent Kimliği Masaya Yatırıldı

6 Şubat depremlerinin ardından Malatya’da göçün kent dokusu üzerindeki etkilerini farklı boyutlarıyla ele alan çalıştaylar dizisinin beşincisi, “Deprem Nedenli Göçün Kent Kimliği Üzerine Etkileri” başlığıyla gerçekleştirildi. Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Kent Konseyi, İnönü Üniversitesi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen program, Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda yoğun katılımla yapıldı.
Çalıştaya, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Dr. Hasan Batar, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler, STK temsilcileri, muhtarlar ve Kent Konseyi gönüllüleri katıldı.
Panelde Kent Kimliği Çok Yönlü Ele Alındı
Panelde;
•    Prof. Dr. Murat Sezik – Kent Kimliğini İnşa Eden Unsurlar,
•    Dr. Öğr. Üyesi Abuzer Yeşil – Kent Kültürüne Yabancılaşmada Göçün Etkileri,
•    Prof. Dr. Bülent Yılmaz – Kent Peyzajının Kent Kimliği ve Kültürüne Etkileri,
•    Gökçek Boyraz – Kent Kimliği ve Kültürel Miras İlişkisi
başlıklı sunumlarıyla göç ve kent kimliği arasındaki etkileşim farklı açılardan tartışıldı.
Başkan Sami Er: “Kent Kültürünü Korumak Zorundayız”
Programda konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, göçün kent kültürü üzerinde derin izler bıraktığını vurgulayarak şunları söyledi:
“Tarihi yapılara ve kültürel değerlere karşı bilinçsiz yaklaşım, kent kimliğini zedelemekte ve kültürümüzün yok olmasına yol açmaktadır. Çocukluk yıllarından itibaren okullarda kent kültürü ve bilincini aşılamak zorundayız. Kültürünü koruyamayan şehirler kimliksizleşir, aidiyet duygusunu kaybeder.”
Er, bu doğrultuda Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak kentin tarihine, kültürel dokusuna ve mimarisine sahip çıkacak projeler geliştirdiklerini belirterek, sivil toplum, eğitim kurumları ve tüm vatandaşlarla iş birliği içinde kent kültürünü yaşatmaya devam edeceklerini ifade etti.
Dr. Hasan Batar: “Sıradanlaşan Dünyada Kendimize Özgü Kent Kültürümüzü Korumak Zorundayız”
Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Dr. Hasan Batar, çalıştayların amacının şehrin yeniden inşasında kültürel dokuyu güçlendirmek olduğunu belirterek şu değerlendirmede bulundu:
“Depremin yıkıcı etkilerinin yanında bu süreci fırsata dönüştürmek gibi bir sorumluluğumuz var. Kent kimliği, insan, mekân ve medeniyetin bileşkesidir. Küreselleşme çağında sıradanlaşan dünyada kendimize özgü kent kültürümüzü korumak ve yarınlara aktarmak zorundayız.”
Akademisyenlerden Çarpıcı Tespitler
•    Prof. Dr. Oğuzhan Göktolga, göçün bireysel ve toplumsal kimlikte dönüşüme yol açtığını belirterek, sonuç raporunun dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
•    Prof. Dr. Selahattin Bakan, küreselleşme, savaş, iklim değişikliği ve depremlerin göçleri hızlandırdığına dikkat çekti.
•    Prof. Dr. Murat Sezik, kent kimliğini inşa eden unsurlar arasında efsaneler ve toplumsal hafızanın önemine değindi.
•    Dr. Abuzer Yeşil, deprem sonrası nitelikli iş gücünün göçüyle kentin entelektüel sermayesinin zayıfladığını kaydetti.
•    Prof. Dr. Bülent Yılmaz, hızla büyüyen kentlerde fiziksel planlamanın önemine dikkat çekti.
•    Gökçek Boyraz, depremde zarar gören tarihi yapıların korunmaması halinde Malatya’nın kimlik kaybı yaşayacağı uyarısında bulundu.
Ortak Masalarda Derinlemesine Tartışmalar
Programın ikinci oturumunda oluşturulan çalıştay masalarında, “Kent Kimliğini İnşa Eden Unsurlar, Kent Kültürüne Yabancılaşmada Göçün Etkisi, Kent Peyzajının Etkileri ve Kültürel Miras” konuları katılımcılarla birlikte detaylı şekilde değerlendirildi.
Malatya Kent Konseyi tarafından yapılan açıklamada, çalıştayda dile getirilen görüş ve önerilerin rapor haline getirilerek önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.
 

Bülten

Bakmadan Geçme