''Malatya'da Deprem Sonrası Bina Güvenliği ve Halk Sağlığı'' Konulu Etkinlik

İnönü Üniversitesi personel ve ailelerine yönelik olarak

İnönü Üniversitesi personel ve ailelerine yönelik olarak “Malatya’da Deprem Sonrası Bina Güvenliği ve Halk Sağlığı” konulu psikososyal destek hizmeti etkinliği gerçekleştirildi.

Psikososyal Destek Hizmetleri Ekibi tarafından gerçekleştirilen etkinliğin moderatörlüğünü İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nusret Akpolat yaptı.

Çevrim içi gerçekleştirilen etkinliğe; Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Türkmen ile Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Özer konuşmacı olarak katıldı.

Etkinliğe katılan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay psikososyal destek hizmetinin gerekliliğinden bahsederek etkinliğin bilgilendirici nitelikte olduğunu söyledi. Rektör Kızılay, konuşmacılara ve etkinliği düzenleyen Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Yıldırım başkanlığındaki Psikososyal Destek Ekibine teşekkür etti.

Etkinlikte ilk olarak söz alan Prof. Dr. Ali Özer “Malatya’da Deprem Sonrası Halk Sağlığı” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Özellikle salgın konusunda doğru bilinen yanlışlara dikkat çeken Özer “Konteyner kentlerde, çadırlarda veya toplumda bir hastalık arttı diye hemen salgın anlamına gelmez. Normalde her mevsimin bir mevsim normali vardır. Mesela gastroenterit belli mevsimlerde artar. Biz buna kümelenme diyoruz. Beklenen bir değerin üzerinde bir artış yoksa ona salgın demeyiz. Her artışı salgın olarak düşünmemek gerekir. Paniğe kapılmayın bu anlamda gerek yok. Bakanlık da rutin olarak deprem bölgelerinde takip ediyor ve takibin sonucuna göre de tedbirler alıyor.” dedi.

Prof. Dr. Ali Özer’den sonra söz alan Prof. Dr. İbrahim Türkmen ise depremin bir Türkiye gerçeği olduğunu belirterek binaların da depreme göre inşa edilmesi gerektiğini ifade etti. Deprem sonrası Malatya ile ilgili bir rapor hazırladıklarını anlatan Türkmen “Kahramanmaraş depremleri Malatya’yı da etkiledi. Ülkemizde, başta Malatya’da olmak üzere, depremlerin 20-30 yılda bir olacağını varsayarak hareket etmemiz gerekiyor. Yapıları ona göre projelendirmemiz lazım. İnşaat Mühendisliği olarak 6 Şubat depremi sonrası Malatya Deprem Raporu ve Eylem Planı hazırladık. Tamamlandığında yayınlanacak. Malatya depremini özelde çalıştık ama Türkiye’deki yapı stokunun genel durumu, sorunları, hasar nedenleri, tespit ve önerilerini içeriyor.” şeklinde konuştu.

Etkinliğin sonunda konuşmacılar Prof. Dr. Ali Özer ve Prof. Dr. İbrahim Türkmen dinleyicilerden gelen soruları cevaplandırdı.

Bakmadan Geçme