Malatya 1 ayda 56 Defa Sallandı

Kent genelinde son 30 günde 8 İlçede toplamda 56 sarsıntı yaşandı

Yer kabuğu sakinliğini yine bozmaya başladı. Kent genelinde son 30 günde 8 İlçede toplamda 56 sarsıntı yaşandı. Sarsıntıların kuvveti düşük olması bir yandan sevindirirken, bir yandan da daha büyük bir depremin habercisi olup olmadığı endişesi yaşanmaya başlandı.

Malatya’da deprem korkusu halen geçmedi. AFAD verilerine göre Malatya genelinde 30 günde 56 farklı sarsıntı meydana geldi. Büyüklükleri 0.9 ila 3.9 arasında değişen sarsıntılar vatandaşı korkuturken İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu, ”Pütürge Segmentinden korkmamız gerekmiyor. Bu segmentte enerji boşalmış durumda. Bizi korkmamız gereken asıl yer Sincik-Çelikhan-Erkenek -Gölbaşı fay hattıdır.” dedi.

Olası büyük bir depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayan Aluçlu,”3 tarafı faylarla çevrili Deprem Şehri Malatya’da bu algıyı oluşturmamız gerekiyor. İnsanlarımızı depreme hazır olmaları için bir bilinç oluşturmak zorundayız.  Bu depremin oluşum periyodu uzun olduğu için bizden önceki nesil bunu görmedi. 1875 yılında Malatya’da büyük depremler oldu. Bu depremlerden sonra aradan 150 yıl geçtikten sonra yine depremler başlıyor. Periyodik olarak aralık uzun olduğu için bazı nesillerimiz depremle çok muhatap olmadılar. Ama bizim neslimiz Doğu Anadolu fayı harekete geçtiğinden dolayı büyük bir depremle karşı karşıya kalabilir. Yakın zamanda büyük bir deprem olabilir. Yaklaşık 7,0 büyüklüğünde olacağı tahmin edilen depremin ne zaman olduğunu bilemiyoruz.” diye konuştu.

Malatya’nın deprem riskini değerlendiren Aluçlu,” Doğu Anadolu fayı şimdiye kadar suskundu ama arık uyandı ve harekete geçti. Bu hareket devam ederek gidecek. Doğu Anadolu Fayı, Bingöl Karlıova’dan başlıyor, Bingöl, Palu, Sivrice, Doğanyol, Sincik, Gölbaşı, Türkoğlu’na kadar devam ediyor. Biz Malatya olarak bir üçgenin içerisindeyiz. Nasıl bir üçgen? Yukarıda Kuzey Anadolu Fayı var, hemen güneyimizde Doğu Anadolu Fayı var, hemen Batı’da da Sürgü’den başlayan Doğanşehir, Yazıhan, Hekimhan, Tunceli’nin Ovacık fayı ile birleşen Malatya fayımız var. Üç tane fayın içerisindeyiz. Bu faylar hareket ediyor. Doğu Anadolu Fayı yılda 1 cm hareket ediyor, Kuzey Anadolu fayı ise 2.5 cm hareket ediyor. Yani artık bu demektir ki depremler oluyor, olmaya devam edecek. Sivrice’den sonra Doğanyol, Doğanyol’dan sonra Pütürge, Sincik, Gölbaşı, Türkoğlu diye devam edecek gidecek. Burada biz artık deprem olacağını biliyoruz. Bilmediğimiz ne var? Bir tek şey var. Sadece depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz. Nerde olacağını biliyoruz. Aşağı yukarı artık hangi büyüklükte olacağını da biliyoruz ama ne zaman olacağını bilmiyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Bakmadan Geçme