- Haberler
- Kültür-Sanat
- Makedonya'nın Gostivar Şehrinde Bir Türk Bayrağı: Uluslararası Vizyon Üniversitesi
Makedonya'nın Gostivar Şehrinde Bir Türk Bayrağı: Uluslararası Vizyon Üniversitesi
Prof. Dr. Mustafa TALAS Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi
Makedonya, Evlad-ı Fatihan diye bilinen “Güzel İnsanların Yurdu” dur. Hele Gostivar Şehri bu özelliği daha çok hissettiren bir yapıdadır. Çünkü, Gostivar, Türk Kültürünü iliklerinize kadar hissedeceğiniz bir şehirdir.
Adriyatik’ten Çin’e kadar yayılan Türklerin Dünyasının en batıdaki uç beylerbeyliği olan bu diyarlardaki güzel insanlarımız da birer uç beyi olarak varlığını sürdürmektedirler. Bu güzel diyardaki güzel insanlar etraflarını saran dünyaya inat varlık mücadelesi vermektedir. Bumücadeleci ruhu her bir aktörün gözlerinde görebilirsiniz.
ASES Kongre Organizasyon Ekibi olarak Ekim 2024’te 1. Uluslararası Balkan Kongresi için Makedonya’ya gitmiştik. Kongre icra ederken bu Evlad-ı Fatihan Yurdunu gezmek ve keşfetmek imkânı bulmuş olduk. Bu vesileyle tanıdığımız güzel insanlar da hafızalarımızda kalıcı iz bırakmış oldu. Bu güzel insanlar kimler idi?
Kadim Dostum, Evlad-ı Fatihan Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can Hocam, Uluslararası Vizyon Üniversitesi Kurucu Rektörü Sayın Prof. Dr. Fadıl Hoca Hocam,Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektör Yardımcıları Sayın Prof. Dr. Abdülmecit Nuredin ve Prof. Dr. Mensur Nuredin, Uluslararası Vizyon Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Sayın Mefail Recep Bey, Uluslararası Vizyon Üniversitesi’nin Eğitim ve Öğretim Kadrosunu oluşturan kıymetli hocalarımız...
Burada ismi verilenlerden ayrı olarak fedakârlık abidesi insanlar orada birer Türk Bayrağı olarak dimdik durmaktadırlar. Elinde avucunda var olan imkânlarını, eşlerinin bileziklerini Uluslararası Vizyon Üniversitesi’ne feda eden güzel insanları ne kadar ansak ve ne kadar hayırla yad etsek azdır. Bu kendileri Türk Bayrağı gibi dimdik duran insanların tesis ettiği kurum da Avrupa’daki tek Türkçe Tedrisat veren üniversite olarak dimdik bir Türk Bayrağı niteliğindedir.
Uluslararası Vizyon Üniversitesi kendini Türk Hisseden her birey için bir onur kaynağı olmalıdır. Neden? Çünkü Avrupa’nın ortasında ve yakında da AB Sınırları içinde Türk Dili ile eğitim yapan ve yapmakta ısrar eden tek kurumdur. Müfredatı ve diploması Avrupa’da geçerli olan bu eğitim kurumu varlık mücadelesi içerisindedir. Bu varlık mücadelesinde başarılı olması her kendini Türk Hissedenin meselesi olması gerektiği için bir onur meselesidir. Yönü Türklerin Dünyası olan bu eğitim kurumu Türk Kimliğini uhdesinde bulunduran her bireyin ana meselesi olmalıdır. Günümüz Dünya Koşullarında böyle bir üniversite tesis etmeye kalksanız milyarlarca dolar para harcamanız da yeterli olmayacağı için Türklerin ana meselesi olmalıdır.
Hem çalışan ekipleriyle hem öğrencileriyle ve hem de hak sahipliği olan güzel insanlarıyla En Batıdaki Türk Diasporası olarak işlev gören Uluslararası Vizyon Üniversitesi aynı zamanda Avrupa’da Türk İradesi olarak rol oynamaktadır.
Bütün bu önemli işlevlerinden ötürü Uluslararası Vizyon Üniversitesi’nin desteklenmesi ve güçlendirilmesi Türklerin Dünyasına ve Türkiye’ye katkı olacaktır. Bu katkı hem de çok anlamlı ve önemli bir yere sahip olacaktır.
Uluslararası Vizyon Üniversitesi’nin anahtar rolünü üstlenen güzel insanların hepsini tanıma fırsatı bulmuş olduk. Birlikte icra ettiğimiz kongre çalışmalarında da Vizyon Üniversitesi Kadrosunun temel harcının kalplerinde taşıdıkları iman olduğunu görmüş olduk. Bu iman Türklük Bilinci ve İslâm Ahlâkı temeline dayanmaktadır. Hal böyle iken anadan, yardan ve serden geçmek konusunda sınır tanımayacak bu güzel insanların desteklenmesi bir milli meseledir. Hem de herkesin bilmesi gereken bir başka gerçek vardır ki o da bu güzel insanlardan daha çok Türkiye’de yaşayan Türklerin önemli bir meselesi olmasıdır. Kanımca, Uluslararası Vizyon Üniversitesi’nin Kadrosu Kanije Müdafaası Yapan Gazi Ahmet Paşa’nın 21. Yüzyıldaki karşılığı olan bir mücadelenin mimarları olmuşlardır.
Günümüz koşullarında yetişmiş insangücünüz olursa rekabet gücü elde edebilirsiniz olgusundan hareketle, bölgede bulunan insanların sadece çiftçiliğe ve köylülüğe mahkûm olmamaları kendi dillerinde okullarının varlığına tabidir diye düşünmek gereklidir. Vasıfsız işgücü alanında karnını doyuramayan nesillerin göç etmek zorunda kaldığı Avrupalı Türklerin kendi dillerinde okuyarak bürokrasiye geçmeleri gerekmektedir. Ülke yönetimine talip olan bir vizyona sahip olmaları gerekmektedir. Bunun sağlayıcısı da ufukları açık, vizyon sahibi üniversitelerinin güçlendirilmesi ve ayakta kalması olacaktır.
Eğer Uluslararası Vizyon Üniversitesi hak ettiği biçimde desteklenirse, Türkiye’nin Avrupa İçindeki Diasporasının güçlendirilmesi temin edilmiş olacaktır. Bu hususta parti ayrımı yapılmaksızın herkesin bu güzide kurumu desteklemesi önemlidir. Evlad-ı Fatihan İnsanımızın kendi imkanlarıyla kendi kendilerini sosyal, ekonomik ve kültürel olarak kalkınmalarının önü bu üniversitenin yaratacağı sinerji ile açılacaktır. Başında enerjik ve Türklerin Dünyası sevdalısı bir Rektör Sayın Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can var iken bu kurumu işlevsel ve kurumsal kimliği güçlü kılmak daha kolay olacaktır.
Sorumluluk sahibi olan ülkemiz yöneticilerinin ustalık içeren kurumsal desteklerini esirgemeyecekleri inancını dile getirerek yazımı tamamlamak istiyorum.
Bakmadan Geçme





