Kuraklığa Karşı Tarihi Adım: Malatya'da Kapalı Sulama Sistemi Seferberliği
Malatya'da 70 Milyonluk Dev Yatırım: 325 Bin Dekar Araziye Modern Sulama
Malatya Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliğine uyum sağlamak ve kuraklıkla etkin mücadele etmek amacıyla kentin tarım altyapısını güçlendirecek dev bir projeye daha imza atıyor. Toplam 70 milyon lira yatırımla hayata geçirilen projeyle, açık sulama kanalları kapalı sisteme dönüştürülüyor.
Malatya’nın 13 ilçesi ve 165 mahallesini kapsayan ve sahada yoğun bir şekilde yürutülen bu kapsamlı çalışma çerçevesinde, tam 255.000 metre uzunluğunda PVC, polietilen ve çelik boru hattı döşeniyor. Böylece yaklaşık 325.000 dekar tarım arazisinde modern sulama sistemleriyle suyun verimli ve kayıpsız şekilde toprakla buluşması sağlanıyor.
“HEM SUYUMUZU HEM GELECEĞİMİZİ KORUYORUZ”
Malatya ve ilçelerinden başlatılan bu projenin tarımsal anlamda büyük bir tarihi adım olduğunu belirten Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, daha yaşanabilir bir Malatya için çalışmaları kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi. Başkan Er, “Kuraklık, artık sadece kırsalın değil tüm insanlığın ortak sorunu. Biz bu sorunu görmezden gelmiyor, çiftçimize omuz veriyoruz. Modern sulama altyapımızla hem suyumuzu hem geleceğimizi koruyoruz. Bu yatırım, Malatya’nın tarımsal potansiyelini artıran tarihi bir adımdır” dedi.
ÇİFTÇİ VE BELEDİYEDEN GÜÇ BİRLİĞİ
Projede ‘Malatya Büyükşehir Belediyesi, Sulama Birlikleri, Muhtarlar ve Çiftçilerle İş Birliği’ modeli esas alınıyor. Malzeme desteğinin ve teknik ekip desteğinin tamamı Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanırken, kazı, rögar, vana montajı ve işçilik gibi saha uygulamaları ise mahalle muhtarlarının organizasyonuyla gerçekleştirilecek. Projenin tüm çalışmaları, Büyükşehir Belediyesi teknik ekipleri tarafından yerinde denetlenerek sürdürülecek.
SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM, DAHA YAŞANABİLİR MALATYA
Bu projeyle yalnızca sulama altyapısı değil; su tasarrufu, tarımsal verimlilik ve çevresel sürdürülebilirlik de hedefleniyor. Bu modern sistemle hem su israfı en aza indiriliyor hem de çiftçilerin ürün kalitesi ve üretim kapasitesi artırılıyor.
“İMDADIMIZA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIMIZ YETİŞTİ”
Arazilerine su veremez hale geldiklerini ve bu durumdayken imdatlarına Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’in yetiştiğini kaydeden Koldere Köyü Muhtarı Celal Sevimli, “Öncelikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a saygı ve hürmetlerimi sunuyorum. Bu proje ve verdiği hizmetlerden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Sami Er’e çok teşekkür ediyorum. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bu suyla 10 bin hektar arazi sulanıyor. Sivrice ve 6 Şubat depremleriyle birlikte sulama kanallarımız yıkıldı. Arazilere su veremez olduk. Bahçeler kurumaya yüz tutmuştu. Sami Er Başkanımız imdadımıza yetişti, verdiği katkılardan dolayı çok mahallem adına teşekkür ederim. Allah başımızdan eksik etmesin” sözlerine yer verdi.
“BU PROJE BİLİNÇLİ SU TÜKETMEMİZİ SAĞLAYACAK”
Osmanefendiler sakinlerinden Vahap Sekman, “Bizler tarımla uğraşıp, çiftçilik yapıyoruz. Ağaçlarımız kurumak üzere. Bu projeyi sunan Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Bu proje bilinçli su tüketmemizi sağlayacak. Bayağı bir sıkıntı yaşıyorduk. Bu boruların döşenmesiyle artık sulama sistemimiz daha iyi olacak” diye konuştu.
Doğanyol Çolak Mahallesi sakinlerinden Erdal Sekman ise, “Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederiz. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Sami Er’e şahsım ve mahallem adına teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum. Bahçelerimiz hep kurumaya başladı. Bu proje gerçekten büyük bir hizmet. Dereden gelen suyu güzel bir şekilde borulardan geçirerek kullanacağız” diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.
Bakmadan Geçme





