Kur Zamları Yansımaya Başladı

Döviz kurunda yaşanan hareketlilik, ithal edilen başta elektronik olmak üzere otomobil ve akaryakıt fiyatlarına yansımaya başladı.

Kur Zamları Yansımaya Başladı: Döviz kurunda yaşanan hareketlilik, ithal edilen başta elektronik olmak üzere otomobil ve akaryakıt fiyatlarına yansımaya başladı.

Seçimlerin ardından ekonomi politikalarında yeni bir döneme geçilirken, bir süredir baskılanan döviz kurunun serbest kalması özellikle telefon, bilgisayar, beyaz eşya ve otomobil gibi ithal ağırlıklı ürünlere zam olarak yansımaya başladı.

Litresi 24 Lira Oldu
döviz kurlarındaki artış benzin ve brent petrol fiyatlarını da etkiledi. 9 haziran tarihinden itibaren geçerli olmak üzere benzine 2 lira 70 kuruş, motorine ise 1 lira 37 kuruş zam gelmesi bekleniyor. Fiyat artışlarıyla birlikte İstanbul’da bir litre benzin 24 liradan, motorin ise 22 liradan satılacak.

Bu Yıl Üçüncü Zam
ABd’li teknoloji şirketi Apple, doların Türk lirasındaki yüzde 8 oranındaki değer kazanmasına karşı Türkiye’deki fiyatlarına üçüncü zammı önceki gün uyguladı. Böylece, en ucuz iphone fiyatı 19 bin liraya yükselirken; en pahalı modeli 1TB 14 Pro Max fiyatı 67 bin 999 TL’ye çıktı.

Çaykur’dan Yüzde 43 Zam
Bloomberght’nin haberine göre, Çaykur, çaya ortalama yüzde 43 oranında zam yaparken, yeni fiyat listeleri toptan satış yapan şirketlere gönderildi. Çaykur’un en çok tüketilen markası Rize Turist ve Tiryaki’nin raf fiyatlarına güncelleme geldi.

Ocak 2023’te yayınlanan eski listede 1 kilogramlık Rize Turist çayının tavsiye edilen perakende satış fiyatı 97.81 TL iken bugün şirketlere gönderilen yeni listede aynı çayın fiyatı 141.54 TL olarak belirlendi. Böylece Rize Turist çayı yüzde 44.7 zamlandı.

Eski listede 1 kilogramlık Tiryaki çayının tavsiye edilen perakende satış fiyatı 95.95 TL iken yeni listede aynı çayın fiyatı 138.38 TL’ye çıktı. Böylece Tiryaki marka çayın fiyatı da yüzde 44.2 zamlandı. Çaykur’un tüm kategorilerindeki çaylara yapılan zamların ortalaması ise yüzde 43’e tekabül ediyor.

kaynak : sanayigazetesi

Bakmadan Geçme